Αποκαλυπτικός επίσημος χάρτης των ΗΠΑ για το αέριο στην Αν. Μεσόγειο

Αποκαλυπτικός επίσημος χάρτης των ΗΠΑ για το αέριο στην Αν. Μεσόγειο, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Έναν  αποκαλυπτικό χάρτη του υπουργείου Ενέργειας (Bureau of energy Resources) των ΗΠΑ, που παρουσιάζει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω και κοντά από την Κύπρο όπως και διαδρομές αξιοποίησής του έφερε χθες στην δημοσιότητα η ιστοσελίδα Μc Clatchy DC.

Ο συγκεκριμένος χάρτης, όπως αποκαλύπτει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, παρουσιάσθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ δόθηκε στις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και ο Λίβανος. Αυτό το αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας Άμος Χοκστάιν. Σημειώνεται συναφώς ότι ο κ. Άμος Χοκστάιν, είχε ταξιδεύσει πολλές φορές στην περιοχή όταν υπηρετούσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχοντας στην ατζέντα του το θέμα της Ενέργειας.

Περαιτέρω σημειώνεται πως την περίοδο, κατά την οποία χαράχθηκε και παρουσιάσθηκε ο χάρτης ήταν στον απόγειο τους οι συζητήσεις για το Κυπριακό, που κατέρρευσαν με την Πενταμερή του Κράν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017. Συνεπώς είναι πρόδηλο πως το θέμα της ενέργειας έπαιξε στα παρασκήνια για το Κυπριακό. Την εποπτεία για τη διαμόρφωση του χάρτη, είχε –όπως αναφέρει το δημοσίευμα– ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στο χάρτη παρουσιάζονται διάφορες διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου. Μια από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’ στην κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται μέσω κυπριακού εδάφους στα νότια παράλια της Τουρκίας. Επίσης, ένας αγωγός ξεκινά από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα. Στον χάρτη παρουσιάζονται και οι τουρκικές διεκδικήσεις, όπως προβάλλονται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ενδιαφέρον έχει πως ο χάρτης δεν αποτυπώνει την κυπριακή ΑΟΖ. Αποτυπώνει μόνο το οριοθετημένο κομμάτι με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο. Στη βάση της φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει τον χάρτη, οι Αμερικανοί έχουν το μεγαλεπήβολο σχέδιο για το EastMed Gas Forum.

Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση, η σημερινή όπως και η προηγούμενη, θεωρεί πως σε αυτό τον χάρτη μπορεί κανείς να βρει την πορεία ειρήνευσης στην περιοχή! Κοντολογίς, φαίνεται να επενδύουν στην ενέργεια, ώστε να καταστεί καταλύτης για επίλυση των προβλημάτων. Βέβαια, οι εμπνευστές και οι σχεδιαστές του χάρτη αγνοούν το γεγονός ότι η Τουρκία εκλαμβάνει την όποια συνεργασία μέσα από την επιβολή των δικών της σχεδιασμών και συμφερόντων.

  Πως η Άγκυρα ετοιμάζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν είχαν ανακαλυφθεί διάφοροι ‘καταλύτες’, που οδηγήθηκαν σε αχρησία, καθώς η Τουρκία επιμένει στη λογική ‘ή όλα ή τίποτε’! Κάποτε δε η Ουάσινγκτον ενίσχυε αυτή την λογική των Τούρκων. Σημειώνεται συναφώς ότι επαφές είχε στη Λευκωσία ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ. Κατά τις επαφές του συζήτησε τα ενεργειακά, όπως και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία ζήτησε την αμερικανική συνδρομή για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών και επιδιώξεων σε βάρος της Κύπρου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι