Αποκλείστηκαν δύο μεγάλα νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς – Τί συζητείται στις Βρυξέλλες
22/01/2024Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν σήμερα στις πύλες δύο νοσοκομείων στη Χαν Γιούνις, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους την πρόσβαση σε αυτά.
Η νέα φάση του πολέμου έχει μεταφέρει τις συγκρούσεις βαθιά στη Χαν Γιούνις, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς οι οποίοι έχουν κοστίσει τη ζωή σε 25.295 ανθρώπους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Χαμάς.
Η πλειονότητα των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας ζει πλέον σε δύο πόλεις, τη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, αντίστοιχα βόρεια και νότια της Χαν Γιούνις. Είναι στριμωγμένοι σε δημόσια κτίρια και τεράστιους καταυλισμούς από σκηνές φτιαγμένες από πλαστικά φύλλα στερεωμένα σε ξύλινα πλαίσια.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα δουν σήμερα τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να μαίνεται. Ο Ισραέλ Κατς και ο Ριάντ αλ Μάλικι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν -αντίστοιχα το πρωί και το απόγευμα, σύμφωνα με την προσωρινή ημερήσια διάταξη- στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα είναι αφιερωμένο κυρίως στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αν και προβλέπεται να αποτιμηθεί επίσης η κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται επίσης να είναι παρόντες.
Σε κλοιό η Χαν Γιουνίς
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επεσήμανε ότι δεν έχει πλέον επαφή με τους εργαζόμενους της στο νοσοκομείο αλ Άμαλ της Χαν Γιούνις, την κεντρική βάση της οργάνωσης, έξω από το οποίο είναι σταθμευμένα ισραηλινά τανκς. Πιο δυτικά τα ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν για πρώτη φορά στη συνοικία αλ Μαουάσι, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, αποκλείοντας την πρόσβαση στο νοσοκομείο αλ Χάιρ και σταθμεύοντας γύρω από το νοσοκομείο αλ Άκσα που βρίσκεται εκεί κοντά και το οποίο είναι γεμάτο εκτοπισμένους.
Στο νοσοκομείο Νάασερ, το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις στο οποίο εξακολουθεί να υπάρχει πρόσβαση και το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να λειτουργεί, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τη μονάδα επειγόντων του νοσοκομείου γεμάτη με τραυματίες, οι οποίοι δέχονταν περίθαλψη στο πάτωμα και τους διαδρόμους.
Υγειονομικοί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 σοροί έφτασαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύκτας, ενώ αναμένουν περισσότερα αργότερα, καθώς τα τανκς στους δρόμους εμποδίζουν τους διασώστες να φτάσουν στους τραυματίες. «Η κατοχή εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας πρωτοφανή επίθεση από αέρος και ξηράς εναντίον της Χαν Γιούνις. Άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κοντά στη Μαουάσι, άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο αλ Άμαλ, στο πανεπιστήμιο αλ Άκσα. Άνθρωποι μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες με κάρα που σέρνουν γαϊδούρια», δήλωσε γιατρός από το νοσοκομείο Νάσερ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Άσραφ αλ Κίντρα, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι δεκάδες τραυματίες και νεκροί είναι παγιδευμένοι στις περιοχές που στοχοθετούν τα ισραηλινά στρατεύματα. «Η ισραηλινή κατοχή εμποδίζει τα ασθενοφόρα να κινηθούν για να συλλέξουν τα πτώματα των μαρτύρων και τους τραυματίες από τη δυτική Χαν Γιούνις», κατήγγειλε.
Στην πρωινή του ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός δεν αναφέρθηκε στις σφοδρές συγκρούσεις στη Χαν Γιούνις, αλλά μόνο σε μάχες σε άλλες περιοχές στο βόρειο και νότιο τμήμα της Γάζας. Οι επιχειρήσεις στο δυτικό τμήμα της Χαν Γιούνις αποτελούν την κορύφωση μιας μάχης, η οποία, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, θα είναι η τελευταία ευρεία χερσαία επίθεση προτού οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στραφούν σε χαμηλότερης έντασης, πιο στοχευμένες επιχειρήσεις με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς.
Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει αναφερθεί στα σχέδιά του για τις άλλες δύο μεγάλες πόλεις της νότιας Γάζας, τη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, όπου έχουν πλέον καταφύγει οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι.
Παρέμβαση συγγενών ομήρων
Παράλληλα μέλη οικογενειών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία με την Χαμάς για να αφεθούν ελεύθεροι.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέα αιματηρά πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον τομέα της Χαν Γιούνις, όπου μαίνονται μάχες ανάμεσα σε μονάδες του και μέλη της Χαμάς. Παράλληλα στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας μέσα στη νύχτα.
Κοινότητες στον νότιο Λίβανο έγιναν χθες Κυριακή στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών κι ένας μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα, που υποστηρίζει τη Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.
«Λάθη»
Δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τη δική της «εκδοχή των γεγονότων» για την 7η Οκτωβρίου, η Χαμάς αναγνώρισε πως «πιθανόν έγιναν λάθη» στο «χάος» που προκάλεσε «η ξαφνική κατάρρευση του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού» στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.
Όμως αρνήθηκε πως έβαλε στο στόχαστρο αμάχους εσκεμμένα, κάτι που συνέβη «από ατύχημα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις κατοχής». Ωστόσο, βίντεο έχουν καταγράψει παλαιστίνιους ενόπλους να πυροβολούν αδιακρίτως.
Μολονότι στον τέταρτο μήνα αυτού του πολέμου το Ισραήλ λέει πως έχει σκοτωθεί «περί το 20 ως 30%» των ανδρών της Χαμάς, βρίσκεται πολύ μακριά από τον διακηρυγμένο στόχο του να καταστρέψει το παλαιστινιακό ένοπλο κίνημα, κατά εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, οι χώρες που διαδραμάτισαν μεσολαβητικό ρόλο όταν κηρύχθηκε η ολιγοήμερη ανακωχή τον Νοέμβριο, προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να εγκρίνουν σχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Συμβόλαιο με τη χώρα»
Χθες βράδυ, συγγενείς ομήρων και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην επίσημη κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ για να απαιτήσουν να συναφθεί συμφωνία ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.
«Ακούμε να μιλάνε για μια (σ.σ. πρόταση) των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Απαιτούμε η κυβέρνησή μας να ακούσει, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασίσει να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα βόλευε το Ισραήλ», είπε ο Γκιλάντ Κόρενμπλουμ, ο γιος του οποίου είναι όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ως πολίτες, έχουμε όλοι συμβόλαιο με τη χώρα. Υπηρετούμε τη χώρα, πληρώνουμε τους φόρους μας, στέλνουμε τα παιδιά μας να υπηρετήσουν τη χώρα. Σε αντάλλαγμα για αυτή την υπηρεσία και για τους φόρους μας, περιμένουμε από την κυβέρνηση να εγγυάται την ασφάλειά μας», πλειοδότησε ο Τζον Πόλιν, πατέρας άλλου ομήρου.
«Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός μας εγκατέλειψαν τελείως (…) Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παίξει τον ρόλο της, να προτείνει συμφωνία, να την εφαρμόσει και να φέρει ζωντανούς πίσω τους ομήρους που απομένουν», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνού θα συναντηθεί σήμερα με συγγενείς ομήρων, προτού διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
«Ο μόνος που επέζησε»
Καθώς ο πόλεμος διανύει την 108η ημέρα του, η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση γίνεται ολοένα κρισιμότερη στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς 1,7 εκατ. άνθρωποι —πάνω από το 80% του πληθυσμού— αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.
Ο Αμπντελραχμάν Ιγιάντ, τραυματίας ο οποίος διακομίστηκε για νοσηλεία στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο εκστρατείας Dixmude, αγκυροβολημένο στην Αίγυπτο, δεν πρόλαβε να βγει έξω όταν χτυπήθηκε το σπίτι του.
«Όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι, η έκρηξη με εκσφενδόνισε πάνω στον τοίχο του σπιτιού των γειτόνων. Το πόδι μου παγιδεύτηκε κάτω από τσακισμένο ταβάνι και πέτρα με χτύπησε στο κεφάλι, μπροστά και πίσω. Έχασα τις αισθήσεις μου», αναστενάζει.
«Ήμασταν μαζί με τους γονείς μου, τον αδελφό μου, την αδελφή μου, τη δεύτερη αδελφή μου, τον άντρα της, την κόρη τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Είμαι ο μόνος που επέζησε».
Δήλωση Μπορέλ
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αυτή τη στιγμή πολιορκείται από το Ισραήλ που διεξάγει πόλεμο εναντίον της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, «δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής τις διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 υποδέχονται σήμερα χωριστά τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατς και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι. «Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη «μόνο με στρατιωτικά μέσα», τόνισε επίσης ο Μπορέλ, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών. «Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών. Ας μιλήσουμε γι’ αυτό», είπε ο Μπορέλ ενώπιον των δημοσιογράφων, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε μια «παλαιστινιακή κυριαρχία».
«Ποιές είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται;», είπε ο Μπορέλ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε πως παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 «μια συνολική προσέγγιση» προς μια βιώσιμη ειρήνη.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν επίσης σε γεύμα εργασίας με τους ομολόγους τους της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπεν Φαρχάν και της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.