Απολύτως στη συστημική γραμμή ο Μερτς
07/05/2025
Η εκλογή του Φρειδερίκου Μερτς στο αξίωμα του καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, με 325 ψήφους στην Κάτω βουλή, είναι μία πύρρειος νίκη που δεν αντέχει σε άλλη δοκιμασία. Όxι πώς ο θεσμός του καγκελαρίου επλήγη από την απώλεια 18 ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία – αντέχει από το 1948 που τον θέσπισαν οι Αμερικανοί συντάκτες του Γερμανικού συντάγματος (Grundgesetz) αλλά ανά πάν βήμα, θα του θυμίζει ότι δεν πρέπει να τα βάζει κανείς με την Αμερική.
Ο Μερτς έκανε δύο λάθη στην υποψηφιότητα του για καγκελάριος: Κατηγόρησε την πατριωτική “Εναλλακτική” ως παράνομη, ακροδεξιά κίνηση, που όμως έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις της Γερμανίας κι τάχθηκε εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τόσο κατά την προεκλογική του εκστρατεία, όσο και μετά την εκλογή από τον Αμερικανικό λαό, η πλειοψηφία του οποίου είναι γερμανικής καταγωγής, Ρεπουμπλικάνοι στην πλειονότητα.
Η πρώτη μομφή κατά της AfD θα κριθή από την γερμανική δικαιοσύνη αλλά η κατά του Ντόναλντ Τραμπ ενέχει τον κίνδυνο να μην κληθεί ο Μερτς στον Λευκό Οίκο, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν που τον δυσφήμισε. Το γεγονός έχει ζημιώσει τα Ευρωπαϊκά βιομηχανικά συμφέροντα και κατ’ επέκτασιν θίγονται τα γερμανικά , από τους υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς της Αμερικής. Η γερμανική οικονομία διέρχεται από μία μακρά περίοδο στασιμότητας κι έχει ανάγκη ανασυντάξεως για ν’ αποφύγει την ύφεση που προκαλεί ανεργία.
Η απρόσκοπτη συνέργεια με την Αμερική που προσφέρει τεχνολογική πρωτοπορία (πχ. Τεχνητή Νοημοσύνη, Κβαντικούς υπολογιστές κλπ) είναι απαραίτητη και δεν αφήνει περιθώρια για αντιπαραθέσεις. Αυτό υπαγορεύει η κοινή νοημοσύνη και η ιστορική εμπειρία από την Κβαντική θεωρία που πρώτοι οι Γερμανοί διατύπωσαν (Χάιζενμπεργκ) αλλά δεν αξιοποίησαν κατά τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η καγκελαρία του Μερτς θα μείνει χωρίς αντίκρισμα εάν επαναλάβει τα Γερμανικά λάθη του παρελθόντος και οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες του βασιλιά της Ηπείρου, του Πύρρου που απέτυχε να επικρατήσει των Ρωμαίων το 280 π.Χ., παρά την δαπανηρή νίκη του (“Πύρρειος”)στην μάχη της Ηρακλείας.