Δέχτηκε το Ισραήλ τη συμφωνία για τους ομήρους – Τουρκική απόπειρα να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας
21/11/2023Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τα περί συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων που έπεσαν θύμα απαγωγής στις 7 Οκτωβρίου από τους ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης κατά την επίθεση τους στο νότιο Ισραήλ.
Τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, δέχτηκε το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να ανακοινώνει το πλαίσιό της στην κυβερνητική συνεδρίαση στο Τελ Αβίβ, μετά από αυτές του Πολεμικού Συμβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατέστησε σαφές στην κυβερνητική συνεδρίαση ότι μέρος της συμφωνίας θα περιλαμβάνει πρόσβαση από τον Ερυθρό Σταυρό στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαρμάκων σε αυτούς, αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ. Κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε πως οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά και ότι «δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός».
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπένι Γκάντζ, μίλησε επίσης στην έναρξη της συνάντησης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία». Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu – που επικαλείται πληροφορίες του ισραηλινού κρατικού καναλιού KAN – ο στρατός του Ισραήλ σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την κατάπαυση του πυρός για να οργανωθούν τα στρατεύματά του για την επόμενη φάση του πολέμου, που θα αφορά τις επιχειρήσεις των IDF στα νότια της Γάζας.
«Πιο κοντά από ποτέ» είναι η επίτευξη συμφωνίας για απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι. «Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία για τους ομήρους», είπε αναφερόμενος στην πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Αρνήθηκε ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Την αισιοδοξία του δεν έκρυψε νωρίτερα χθες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στο περιθώριο εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο είπε σε δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως είναι κοντά η επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων. Από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει γίνει ακόμη καμία δήλωση επί του θέματος.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι αεροσκάφη επιτέθηκαν χθες το βράδυ σε περίπου 250 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Χαμάς, εκτοξευτών πυραύλων και άλλων υποδομών. Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι ένα ελικόπτερο επιτέθηκε σε θέση εκτόξευσης ρουκετών, από την οποία πραγματοποιήθηκαν πυρά χθες το βράδυ στην κεντρική περιοχή του Ισραήλ, Gush Dan.
1000 σκάφη από την Τουρκία
Χίλια σκάφη θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι Bodrum της Τουρκίας την Τετάρτη πριν κατευθυνθούν προς τη Γάζα σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό. Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Volkan Okçu, ένας από τους διοργανωτές της κίνησης αυτής, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων». «Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μια εβδομάδα και 10 ημέρες» είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος της δράσης Volkan Okçu.
Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα είναι 313 σκάφη γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες, όπως εξήγησε. Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο (ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν), όπως μεταδίδει το sigmalive.com, πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης, τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο. Ο Okçu είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης είναι να προκληθεί αναταραχή στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στο θαλάσσιο εμπόριο με κατεύθυνση το λιμάνι του Ashdod, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.
Το όλο εγχείρημα θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στόλου Ελευθερίας της Γάζας» με το πλοίο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010, όταν προσπάθησαν να παραβιάσουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη- από τη Χαμάς- Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκαν από το Ισραηλινό Ναυτικό. Μετά το επεισόδιο με το Mavi Marmara, έγιναν κι άλλες προσπάθειες αλλά σε μεγάλο βαθμό ματαιώθηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις. «Το σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής. «Τα πλοία φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών». Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στο εγχείρημα και οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.
Απομάκρυνση από το ινδονησιακό νοσοκομείο
Περίπου 200 ασθενείς απομακρύνθηκαν χθες από το ινδονησιακό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου «12 ασθενείς και συγγενείς τους» σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα, δήλωσε ο Άσραφ αλ Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. «Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το ινδονησιακό νοσοκομείο και φοβόμαστε πως θα συμβεί ό,τι έγινε στο Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ο δρ Κίντρα.
Το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 200 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο – ονομαστικής χωρητικότητας 140 κλινών – που βρίσκεται στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια. Η επιχείρηση εκκένωσης έγινε σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), κάτι που είχε τεθεί ως προϋπόθεση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βομβαρδιστεί κανένα ασθενοφόρο, όπως προ ημερών.
«Παραμένουν 400 ασθενείς στο νοσοκομείο και συνεργαζόμαστε με τη ΔΕΕΣ προκειμένου να διακομιστούν στο νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις (νότια)», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, περίπου 2.000 εκτοπισμένοι βρίσκονται στο νοσοκομειακό συγκρότημα και γύρω από αυτό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε χθες την επίθεση στο νοσοκομείο, επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς για 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες συνοικίες της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως στον τομέα της Τζαμπαλίγια.
Ο Μουνίρ αλ Μπουρς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας τόνισε πως «ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει αρκετά τμήματα, κυρίως νοσηλευτήρια και χειρουργεία, ενώ άλλα απειλούνται από πυρά ελεύθερων σκοπευτών». Στο ινδονησιακό νοσοκομείο «περισσότεροι από 100 άνθρωποι πρέπει επειγόντως να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αλλά δεν είχαμε παρά ελάχιστο προσωπικό», ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν επαρκεί. «Τώρα χρησιμοποιούμε σογιέλαιο αντί για καύσιμα προκειμένου να θέσουμε σε λειτουργία τις γεννήτριες», είπε ο Μπουρς.
Στις 5 Νοεμβρίου, ο στρατός του Ισραήλ υποστήριξε ότι κάτω από το ινδονησιακό νοσοκομείο ήταν κρυμμένο κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς, κάτι το οποίο διέψευσε το παλαιστινιακό κίνημα. Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε επίσης δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το νοσοκομείο.
Στις 28 και 29 Οκτωβρίου, αφότου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση του νοσοκομείου – που χρηματοδοτήθηκε από την Ινδονησία και άνοιξε το 2015 – ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή. Προ ημερών, ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. Εκατοντάδες ασθενείς, γιατροί και εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο εκεί απομακρύνθηκαν εσπευσμένα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κλιμάκιο του οποίου έκανε αυτοψία στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, περίπου 20 γιατροί και νοσηλευτές και περισσότεροι από 250 ασθενείς παραμένουν ακόμη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Νέα επίθεση Ερντογάν
«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που το Ισραήλ δεν μπορεί να χαρακτηρίσει “αντισημιτική” όσο σκληρά και αν προσπαθήσει», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε χρέος προς το Ισραήλ, αλλά αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε τη λέξη “κατάπαυση πυρός”». «Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση παραφροσύνης, καυχιέται για τη σφαγή εγκύων γυναικών και αγέννητων μωρών. Το να βομβαρδίζεις μωρά που το στόμα τους μυρίζει γάλα δεν είναι πόλεμος. Η βροχή από σφαίρες κατά αμάχων ονομάζεται βαρβαρότητα, ληστεία, κρατική τρομοκρατία», τόνισε.