ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απόρρητα για το ρωσοβρετανικό επεισόδιο σε στάση λεωφορείου

Απόρρητα για το ρωσοβρετανικό επεισόδιο σε στάση λεωφορείου, Όλγα Μαύρου

Διαβαθμισμένα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας που περιείχαν λεπτομέρειες για ένα σχέδιο με πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα και τις πιθανές ρωσικές αντιδράσεις δηλωθήκαν ως απολεσθέντα και βρέθηκαν σε… στάση λεωφορείου στη Νότια Αγγλία, ανέφερε σήμερα το BBC.

Πρόκειται για 50 έγγραφα που βρέθηκαν λασπωμένα πίσω από μία στάση λεωφορείου στο Κεντ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αλλά αυτός που τα βρήκε επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με το BBC. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε λακωνικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα «πληροφορήθηκε πως ένας πολίτης ανέκτησε διαβαθμισμένα έγγραφα άμυνας. Το υπουργείο λαμβάνει την ασφάλεια των πληροφοριών πολύ σοβαρά υπόψη του και έχει διαταχθεί έρευνα. Ο υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος, είχε αναφέρει την απώλεια. Δε θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω» δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Το BBC ανέφερε ότι τα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονταν ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και παρουσιάσεις PowerPoint, ήταν σχετικά με το βρετανικό πολεμικό πλοίο Defender. Αυτό όντως έπλευσε στα ανοιχτά της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας, αλλά δεν ειναι σαφές αν τα πενήντα έγγραφα αναφέρονταν στο πραγματικό επεισόδιο ή αν αφορούσαν σε βρετανικό σχεδιασμό για να “μετρήσει” τις ενδεχόμενες ρωσικές αντιδράσεις σε πλεύση εντός των υδάτων της Κριμαίας.

Το βρετανικό ενημερωτικό μέσο ανέφερε ότι τα έγγραφα άφηναν να εννοηθεί ότι η αποστολή του πλοίου πραγματοποιήθηκε στην προοπτική μιας ενδεχόμενης επιθετικής αντίδρασης της Ρωσίας. Δεν ξέρουμε αν τα έγγραφα χάθηκαν από τον υπάλληλο που τα μετέφερε (άγνωστο πού) ή αν χάθηκαν από το γραφείο του (δηλαδή εκλάπησαν) και στη συνέχεια ίσως πετάχτηκαν επιδεικτικά στη στάση του λεωφορείου.

Η Μόσχα, μια μέρα προτού βρεθούν τα έγγραφα στη στάση του λεωφορείου, είχε ανακοινώσει ότι έριξε προειδοποιητικές βολές, αλλά και βόμβες στην ρότα που είχε χαράξει το βρετανικό πολεμικό, προκειμένου αυτό να εξέλθει από θαλάσσια περιοχή, στην οποία το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τόσο η Βρετανία, όσο και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι ανήκει στην Ουκρανία.

Επεισόδιο σε Μαύρη Θαλασσα

Αργότερα, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία κλήθηκε από τη Μόσχα για επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία “για την προκλητική ενέργεια”. Από την πλευρά της, η Βρετανία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για το επεισόδιο και  ανεφερε ότι επρόκειτο για “αβλαβή διέλευση”. Η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι οποιεσδήποτε βολές έγιναν στο πλαίσιο «ρωσικής άσκησης πυρών που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως και δεν έγινε ρίψη βομβών».

Το Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό έπλευσε σε ουκρανικά ύδατα, περιγράφοντας την πορεία του ως «αβλαβή διέλευση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Tο “πείραμα” έγινε παρά τις αντιρρήσεις του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, καθώς επέμεινε σε αυτό ο Τζόνσον και ο υπουργός Άμυνάς του. Ο ΥΠΕΞ αντίθετα θεωρούσε την όλη επιχείρηση πρόκλησηάνευ οφέλους .

Ο βρετανός ανταποκριτής του BBC ήταν σαφής ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυρά εναντίον του βρετανικού πολεμικού. Ο ρεπόρτερ, που επέβαινε στο αντιτορπιλικό ως προσκεκλημένος αμυντικός συντάκτης, έγραψε ότι ακούστηκαν απειλητικές προειδοποιήσεις στον ασύρματο («Θα σας χτυπήσουμε αν δεν αλλάξετε πορεία»), ότι πάνω από το βρετανικό πολεμικό πέταξαν πάνω από 20 ρωσικά μαχητικά και ότι άκουσε και βολές, “αλλά μάλλον μακρινές”.

Κόντρα Ρωσίας- Βρετανίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρια Ζαχάροβα σχολίασε: «Ποιός λέει την αλήθεια; Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο βρετανός δημοσιογράφος του BBC ή η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα; Υπάρχει απάντηση. Αυτή τη φορά το Λονδίνο έχασε τους καλούς του τρόπους. Συνιστώ την επόμενη φορά που θα θελήσουν να μπουν “ειρηνικά” κάπου οι Βρετανοί, να χτυπήσουν πρώτα την “πόρτα”».

Σύμφωνα με τους Ρώσους το Defender εισήλθε σε βάθος τριών χιλιομέτρων (1.9 ναυτικών μιλίων) στην θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας. Τα χωρικά ύδατα εκτείνονται στα 12 ναυτικά μίλια (22,2 χιλιόμετρα) από τις ακτές. Όποιο ξένο πολεμικό πλοίο θέλει να διέλθει, πρέπει να ζητεί άδεια διέλευσης από την κυρίαρχη χώρα.

Δεν είναι καν σαφές αν οι Βρετανοί “τσαμπουκαλεύτηκαν” με δική τους πρωτοβουλία χωρίς καν να ενημερώσουν την Ουκρανία, στα ύδατα της οποίας θωρούσαν ότι έπλεαν καθώς έφευγαν από την Οδησσό. Όπως εκτιμούν αναλυτές, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η πίεση για αντιρωσική πολιτική έχει καμφθεί σημαντικά και η Βρετανία έχει αναλάβει πιο μαχητικά τον άτυπο ρόλο που έτσι κι αλλιώς έπαιζε στην Ευρώπη, ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η Μόσχα είναι έντονα ενοχλημένη με τις ενέργειες του βρετανικού πλοίου. απευθυνόμαστε στην κοινή λογική, ζητάμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αν αυτά δεν επαρκούν και οι συνάδελφοί μας δεν καταλαβαίνουν, τότε θα πρέπει να βομβαρδίσουμε όχι μόνον προς την κατεύθυνση του πλοίου που εισβάλλει αλλά και το πλοίο καθαυτό». Το ίδιο δήλωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στο TASS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx