ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πίεση στις ΗΠΑ για τη Γάζα – Νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αραβική πίεση στις ΗΠΑ για κατάπαυση – Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ,

Νέο σχέδιο ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο καλείται να κηρυχθεί επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας θα συζητήσει στη σημερινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δέκα ημέρες μετά το βέτο των ΗΠΑ στην προηγούμενη συνεδρίασή του.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το ίδιο κείμενο με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές επί συνόλου 193 κρατών μελών. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Αραβικές χώρες ανήγγειλαν αμέσως μετά νέα προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με έκβαση αβέβαιη.

Το νέο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (είναι στην ομάδα των χωρών που είναι εκ περιτροπής αυτή την περίοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, καλεί να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας». Αξιώνει ιδίως τα εμπόλεμα μέρη να διευκολύνουν την είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, «από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα». Ακόμη, το κείμενο εκφράζει υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών και «υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να ενοποιηθούν η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη».

Όπως και το προηγούμενο κείμενο, αυτό που τελικά υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση, το σχέδιο δεν αναφέρεται στη Χαμάς — κάτι που προκαλεί αγανάκτηση στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Καταδικάζει «όλες τις επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αμάχων», και «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», και ζητεί να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Στις 9 Δεκεμβρίου, παρά την επίκληση του άρθρου για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, από τον γενικό γραμματέα του του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση από το Σ.Α. απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας. Εντούτοις, η μεγάλη πλειοψηφία που συγκέντρωσε το κείμενο-απόφασης εντείνει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ να μην μπλοκάρουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για μία δεσμευτική απόφαση.

Το ισραηλινό πέρασμα στη Γάζα

Το Ισραήλ επέτρεψε χθες την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του ισραηλινού περάσματος Kerem Shalom. Περίπου 79 φορτηγά πέρασαν προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια διεθνούς αρωγής που μέχρι τώρα γίνονταν μέσω του αιγυπτιακού περάσματος στη Ράφα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα ότι το άνοιγμα του περάσματος θα επιτρέψει στο Ισραήλ να τιμήσει τη δέσμευσή του, σύμφωνα με τη συμφωνία ομηρίας που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, να επιτρέψει σε 200 φορτηγά βοήθειας να εισέρχονται στη Γάζα την ημέρα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν ζητήσει αυτοκινητοπομπές βοήθειας να εισέλθουν απευθείας στη Γάζα, μετά από επιθεώρηση, χωρίς να αναγκαστούν να επιστρέψουν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος άρχισε ήδη να χρησιμοποιεί το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ την Τρίτη, μετά από συμφωνία με το Ισραήλ, για να επιταχύνει την παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Αντιπαράθεση Ισραήλ-ΠΟΥ

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την αποτροπή του για την καταστροφή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, στη βόρεια Γάζα, έπειτα από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού η οποία, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ασθενείς. Ισραηλινές μπουλντόζες ισοπέδωσαν την είσοδο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των υπηρεσιών Υγείας της Γάζας 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της Τζαμπαλίγια.

«Πολλοί υγειονομικοί συνελήφθησαν και ο ΠΟΥ και οι εταίροι του αναζητούν επειγόντως πληροφορίες για την κατάστασή τους», υπογράμμισε ο Δρ. Τέντρος μέσω X. Αντιδρώντας στο μήνυμα του επικεφαλής του Οργανισμού η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη κατηγόρησε στον Δρ. Τέντρος πως «δεν λέει ότι η Χαμάς βρισκόταν στο εσωτερικό του νοσοκομείου».

Πριν την εισβολή του ισραηλινού στρατού στο συγκρότημα του νοσοκομείου έγινε διάλογος με τις ιατρικές ομάδες και ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση πρόσθεσε η ισραηλινή διπλωματία. Η εκδοχή του ΠΟΥ είναι πολύ διαφορετική: «Μάθαμε πως πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα μόνοι τους, με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς δεν ήταν δυνατό να φθάσουν ασθενοφόρα στην εγκατάσταση».

«Το σύστημα υγείας στη Γάζας είχε ήδη γονατίσει και η απώλεια ακόμη ενός νοσοκομείου, έστω κι αν λειτουργούσε στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του, είναι πολύ σκληρό πλήγμα», πρόσθεσε ο ΠΟΥ. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία -τα οποία θεωρητικά έχουν ειδικό καθεστώς προστασίας δυνάμει του δικαίου του πολέμου- για να κρύβει όπλα ή να εγκαθιστά υπόγεια κέντρα διοίκησης. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, το Καμάλ Αντουάν, η ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Γενεύη είπε ότι ο ισραηλινός στρατός «συνέλαβε 90 τρομοκράτες ανάμεσά τους κάποιους από αυτούς που διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι