Άρχισαν τα τέλια στην Ιταλία – Διχασμένη η κυβέρνηση Κόντε για τον ΕΜΣ

Άρχισαν τα τέλια στην Ιταλία – Διχασμένη η κυβέρνηση Κόντε για τον ΕΜΣ, Βαγγέλης Σαρακινός

Τα πρώτα ρήγματα στην κυβέρνηση Κόντε σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως προβλέπει η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup, έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Το Δημοκρατικό Κόμμα, η συμμετοχή του οποίου αντικατέστησε στην κυβέρνηση τη Λέγκα του Σαλβίνι τάχθηκε υπέρ, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις του πρωθυπουργού.

«Αν μπορούμε να κάνουμε χρήση του Μηχανισμού Σταθερότητας, χωρίς όρους και χωρίς να πληγεί η κυριαρχία μας, πιστεύω ότι πρέπει να το πράξουμε», δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, αναφερόμενος στη δυνατότητα που δίνει στην ιταλική κυβέρνηση η πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για ένα ποσό 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως για δαπάνες στον τομέα της υγείας. Το “αν” που θέτει, ωστόσο, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος σε ό,τι αφορά τους όρους δεν ισχύει απόλυτα, καθώς μπορεί να έφυγαν από τη μέση οι αυστηρές προϋποθέσεις που ζητούσαν οι Ολλανδοί, παραμένει όμως η επιτήρηση από την ΕΕ για τις χώρες που θα κάνουν χρήση αυτών των κονδυλίων.

Αντιδρούν οι “Πεντάστεροι” 

Υπέρ της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΜΣ τάσσεται και το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, το οποίο επίσης στηρίζει την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, απαντά ότι όσο παραμένει στην κυβέρνηση και πρωθυπουργός είναι ο Κόντε, η Ρώμη δεν θα προσφύγει στον Μηχανισμό Σταθερότητας.

Κατηγορηματικός σε αυτό το θέμα ήταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός των “Πεντάστερων”, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα για ένα mea culpa της Ευρώπης». Δικαιολογώντας αυτή τη θέση, ο ίδιος υποστήριξε το αυτονόητο για όλους τους λαούς της νότιας Ευρώπης, ότι δηλαδή η λιτότητα, που επέβαλαν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, «προκάλεσε περικοπές στο κοινωνικό κράτος και με τον τρόπο αυτό αποδυναμώθηκε η δημόσια υγεία».

Από τις παραπάνω τοποθετήσεις γίνεται σαφές ότι τα κόμματα που στηρίζουν τη δεύτερη κυβέρνηση Κόντε (αυτή που προέκυψε μετά την αποχώρηση της Λέγκας του Σαλβίνι) βρίσκονται μπροστά σε ουσιαστικές διαφορές που ενδέχεται να ανοίξουν έναν νέο κύκλο κυβερνητικής αστάθειας στην, δοκιμαζόμενη σκληρά από την πανδημία, Ιταλία.

Η διαφοροποίηση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ουσιαστικά εκφράζει το παλιό κατεστημένο και την προσηλωμένη και τυφλά υπάκουη στις εντολές των Βρυξελλών Ρώμη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται την ώρα που ο πρωθυπουργός Κόντε έχει ήδη διαμηνύσει στην Ευρώπη ότι η θέση του ίδιου, της κυβέρνησής του και των κομμάτων που τη στηρίζουν δεν αλλάζει, μετά την απόφαση του Eurogroup. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος, όταν πριν μόλις δύο εικοσιτετράωρα καθιστούσε σαφές ότι η Ιταλία «δεν ζήτησε και δεν θα ζητήσει» την ενεργοποίηση του ΕΜΣ, «ακόμη και αν, στη φάση αυτή, οι χρηματοδοτήσεις δεν συνοδεύονται με περιοριστικούς όρους».

Αποδυναμώνουν τον Κόντε 

Ο Κόντε είναι άλλωστε ο Ευρωπαίος ηγέτης που άνοιξε την συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους με την έκδοση “κορονοομολόγων”, μια ενέργεια με την οποία συντάχθηκαν στη συνέχεια και άλλοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ. Η κίνηση αυτή δεν βρήκε την προσδοκώμενη ανταπόκριση στο Eurogroup, μετά την κάθετη άρνηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, καθώς και την διφορούμενη στάση της Γαλλίας.

Ο Κόντε όμως έδειχνε και εξακολουθεί να δείχνει διατεθειμένος να επαναφέρει το θέμα στην προγραμματισμένη για τις 23 Απριλίου Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Και εδώ ακριβώς, οι σημερινές τοποθετήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος του Ρέντσι έρχονται να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς αποδυναμώνουν την διαπραγματευτική ισχύ του πρωθυπουργού. Αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή, μέχρι τις 23 Απριλίου, τότε ο Κόντε θα εμφανιστεί μπροστά στους Ευρωπαίους ομολόγους του ως ο εκπρόσωπος μιας διχασμένης κυβέρνησης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν όμως ξεκάθαρος και στο τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους Ιταλούς, τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών (10 Απριλίου), όταν ανακοίνωνε την επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 3 Μαΐου και καλούσε τους Πολίτες να τα σεβαστούν όχι μόνον το τριήμερο του Πάσχα, αλλά και κατά την επέτειο απελευθέρωσης της χώρας από τον Ναζισμό και τον Φασισμό (στις 25 Απριλίου). «Θα αγωνιστώ για τα ευρωομόλογα και θα εξηγήσω, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ότι ο ΕΜΣ δεν είναι κατάλληλος. Χρειάζεται μια κοινή απάντηση, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε καν για απάντηση» είχε πει χαρακτηριστικά.

Για τον Κόντε είναι μονόδρομος να υπερασπιστεί αυτή τη θέση, ειδικά από τη στιγμή που παραμονεύει ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης κάθετα αντίθετος με την προσφυγή στον ΕΜΣ, τονίζοντας, καιρό τώρα, ότι «αυτός ο μηχανισμός δίνει  δάνεια με επιτόκια τοκογλυφίας». Το ερώτημα είναι όμως, πως θα πορευτούν τα υπολείμματα της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία αυτοαποκαλούνται “κεντροαριστερά”: Θα αλλάξουν στάση και θα συνταχθούν με τον Κόντε ή θα επιμείνουν σε μια λύση που μπορεί να μην είναι για την ώρα “μνημόνιο”, αλλά αποτελεί τον προθάλαμο για αυτό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι