Αρχίζει να ελπίζει η Ευρώπη – Μπαίνουν στα δύσκολα οι ΗΠΑ
06/04/2020Ελπίδες αρχίζει να βλέπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, με την αυστριακή κυβέρνηση να ανοίγει ήδη τη συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Στα καλά νέα, που ήδη έδειξαν να επηρεάζουν και τα χρηματιστήρια, εντάσσεται και το γεγονός ότι παρουσιάζει μείωση ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Ιταλία και την Ισπανία. Η κατάσταση διαφέρει βεβαίως από χώρα σε χώρα, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δείχνουν ότι τώρα μπαίνουν στην κρίσιμη καμπή.
Η πανδημία Covid-19, από την εμφάνισή της τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κίνα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 68.125 θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει προσβάλει περίπου 1.245.000 ανθρώπους. Στην Ευρώπη, έπληξε ιδιαίτερα την Ιταλία, με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία να ακολουθούν. Από την Κυριακή πάντως, στην Ιταλία, η οποία μετρά ήδη 16.000 νεκρούς, «η καμπύλη αρχίζει να κατεβαίνει», όπως διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουσαφέρο.
Σχολιάζοντας τη μείωση του ημερήσιου αριθμού νεκρών και κρουσμάτων, ο Μπουσαφέρο σημείωσε ότι, αφού ο ιός έφτασε στο ανώτατο στάδιο διάδοσης, άρχισε η μείωση των νέων μολύνσεων και εκτίμησε ότι «θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε την δεύτερη φάση, εκείνη της συνύπαρξης με τον ιό». Κανείς δεν προκρίνει, ωστόσο, ότι η Ιταλία ξεπέρασε το πρόβλημα, αφού το εύρος της διάδοσης είναι τεράστιο και υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Χαραμάδα για χαλάρωση
Κυβέρνηση και πολίτες γνωρίζουν, άλλωστε, ότι έχουν μπροστά τους ένα κρίσιμο δίμηνο, κάτι για το οποίο εξακολουθούν να προειδοποιούν ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στην Ιταλία δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία σκέψη για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αντιθέτως, υπάρχουν φωνές, όπως ο δήμαρχος του Μιλάνου και ο περιφερειάρχης του Πεδεμόντιου (Τορίνο) που ζητούν περισσότερη επιτήρηση, θεωρώντας ότι είναι πολλοί αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους.
Μειωμένη πίεση δέχεται και η Ισπανία, η οποία καταγράφει για τέταρτη συνεχή ημέρα μείωση του ημερήσιου αριθμού των θανάτων και των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 637 νέοι θάνατοι που ανεβάζουν στους 13.055 το σύνολο των νεκρών. Ο αριθμός των ημερήσιων νέων θανάτων έχει μειωθεί στα δύο τρίτα εκείνου της περασμένης Πέμπτης (950), που ήταν και ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη χώρα. Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα είναι 4.273, σε σύνολο 135.032 που έχουν καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας.
Η Ισπανία έχει τεθεί σε καραντίνα από τις 14 Μαρτίου και ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο την επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 26 Απριλίου. Άφησε, ωστόσο, ένα παράθυρο για χαλάρωση κάποιων περιορισμών, μετά το Πάσχα, κυρίως σε ό,τι αφορά την παραμονή στο σπίτι και την υποχρεωτική αργία όλων των εργαζομένων σε μη απαραίτητους τομείς.
Η Μαδρίτη ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει τη διεύρυνση των προληπτικών τεστ για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων, καθώς μέχρι σήμερα αυτά γίνονταν μόνον σε άτομα με συμπτώματα και σε πιθανά κρούσματα. Για τη στήριξη αυτής της επιλογής, παράλληλα με τις εισαγωγές, ισπανικές εταιρίες κατασκευάζουν 240.00 κιτ τεστ την εβδομάδα και ενισχύουν την συνεχώς την παραγωγική ικανότητά τους.
Η Ισπανία δείχνει σε αυτή τη φάση να επιδιώκει έναν συνδυασμό των προληπτικών τεστ και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους δημόσιους χώρους, ως προϋπόθεση για την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων. Ήδη πάντως έγινε, σήμερα Δευτέρα, η άρση των σημείων ελέγχου σε τέσσερις πληγείσες πόλεις στη βορειοανατολική Καταλονία, στις οποίες έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 100 θάνατοι.
Τολμά η Αυστρία
Περισσότερο αισιόδοξα, και ιδιαίτερα τολμηρά, είναι τα μηνύματα που στέλνει η Αυστρία, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 14 Απριλίου. Με την συμπλήρωση ενός μήνα αυστηρών περιορισμών, η Αυστρία προτίθεται να επιτρέψει την επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, βάζοντας μπροστά ένα χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοσθεί τμηματικά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο Κουρτς, το επόμενο βήμα θα γίνει την 1η Μαϊου, όταν προγραμματίζεται το άνοιγμα των μεγαλύτερων καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, και θα ακολουθήσουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, οι δημόσιες συναθροίσεις θα παραμείνουν σε απαγόρευση τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα του Μαΐου και ο περιορισμός των μετακινήσεων θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του Απριλίου.
Ως αντίβαρο στη σταδιακή άρση των περιορισμών, η οποία θα κριθεί τελικά την εβδομάδα του Πάσχα, προτάσσεται η υποχρεωτική από σήμερα χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ θα επεκταθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς σε όλα τα καταστήματα που θα επαναλειτουργούν σταδιακά. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην Αυστρία των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 204 ανθρώπων και συνολικά 12.058. Τις τελευταίες ημέρες όμως, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων έχει περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα.
Στα δύσκολα Τζόνσον και Τραμπ
Την ίδια ώρα, στην Γερμανία η οποία ετοιμάζει κατάλογο μέτρων που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τον σχεδιαζόμενο τερματισμό του lockdown στις 19 Απριλίου, η Μέρκελ κρίνει ότι θα ήταν ανεύθυνη ενέργεια μια άρση των περιορισμών τώρα. Σχολιάζοντας μάλιστα το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Κουρτς σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού στη Γερμανία και ότι η κάθε χώρα αποφασίζει με τα δικά της δεδομένα.
Πολύ νωρίς είναι και για την Ελβετία η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, καθώς στη χώρα παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων σε σχέση με την Κυριακή (584 από 559) και μια λιγότερο απότομη αύξηση, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, στα νέα κρούσματα (21.652 από 21.100). Συζήτηση για χαλάρωση δεν γίνεται ούτε στη Γαλλία, η οποία την Κυριακή ανακοίνωσε τον μικρότερο αριθμό θανάτων σε διάρκεια μιας εβδομάδας (357 από 441 το προηγούμενο 24ωρο). Σήμερα ωστόσο, ανακοινώθηκαν 833 νέοι θάνατοι, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας στους 8.911 τον συνολικό αριθμό των νεκρών.
Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, η Βρετανία, η οποία πληρώνει τις επιλογές του Τζόνσον (όπως και ο ίδιος) περιμένει κρίσιμες ημέρες με συνεχή αύξηση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων. Μια δύσκολη και καθοριστική εβδομάδα περιμένει και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναμένεται αύξηση ρεκόρ σε νέα κρούσματα και θανάτους, όπως “ομολόγησε” ο ίδιος ο Τραμπ.