Αρκεί η βούληση του Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;
11/02/2025Αν και στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας παραμένει η Μέση Ανατολή και η Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα μετά τις γνωστές εξωπραγματικές και εμπρηστικές δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τραμπ, με μία νέα επίσης “σεισμική” δήλωση του επανέφερε ξανά στο προσκήνιο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πετώντας την Παρασκευή το βράδυ με το προεδρικό αεροπλάνο “AIR FORCE 1” προς την Φλόριντα αποκάλυψε σε δημοσιογράφο της New York Post, ο οποίος τον συνόδευε, ότι έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν και συζήτησαν για την Ουκρανία! Δεν αποκάλυψε όμως όταν ερωτήθηκε σχετικά, το πόσες φορές έχει συνομιλήσει για το θέμα αυτό με τον Πούτιν!
Με τον γνωστό υπεραπλουστευμένο τρόπο του επεσήμανε ότι «αυτός (ο Πούτιν) θέλει να δει να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι» χωρίς όμως και να μνημονεύσει ότι η Ρωσία μπορεί να είχε δικαιολογημένες ανησυχίες ασφαλείας, αλλά ήταν αυτή η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο, όταν εισέβαλε στην Ουκρανία την 24 Φεβρουαρίου 2022! Όπως όλες οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που κάνει ο Τραμπ δεν είναι “τυχαίες”, έτσι και αυτή εκτιμούμε ότι έγινε για να σηματοδοτήσει την κινητικότητα που υπάρχει για τον τερματισμό του πολέμου από πλευράς της Ουάσιγκτον.
Το Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε την συγκεκριμένη δήλωση Τραμπ, αλλά έμμεσα παραδέχθηκε ότι υπάρχει επικοινωνία! Διαφαίνεται λοιπόν ότι έχουν ενεργοποιηθεί και είναι σε λειτουργία οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, με κάποιους Aμερικανούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και ότι η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν δεν αργεί. Από την άλλη πλευρά ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ρωσικού Κοινοβουλίου (Δούμα) δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για μια τέτοια συνάντηση βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο» και ότι ίσως αυτή να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός του Μαρτίου!
Η εκτίμηση μας είναι ότι για πολλούς λόγους μία τέτοια συνάντηση δεν θα γίνει πριν συναντηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Ουκρανό ομόλογο του Ζελένσκι. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Τραμπ πρότεινε μια συμφωνία 500 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ουκρανία για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ορυκτά και αέριο σπάνιων γαιών, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία. Έχει προγραμματιστεί όμως συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που αρχίζει την Παρασκευή με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζέιμς Ντέιβιντ (Τζει Ντι) Βανς και όλοι αναμένουν ότι θα είναι μία ουσιαστική συζήτηση. Πάντως τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία δεν σημαίνει και… έναρξη ειρήνης που μπορεί και να μην έλθει και ποτέ!
Με την Ρωσία να επιτυγχάνει διαρκώς αργές αλλά σταθερές τακτικές-επιχειρησιακές επιτυχίες σε όλο το μέτωπο του πολέμου και να συνεχίζει τον πόλεμο φθοράς γονατίζοντας όλο και περισσότερο την Ουκρανία, μία “άσχημη” συμφωνία είναι καλύτερη από το συνεχιστεί ο πόλεμος και ο ουκρανικός στρατός να υποστεί μια καθαρή στρατιωτική ήττα στο πεδίο! Το καλύτερο που μπορεί να γίνει για την ουκρανική πλευρά είναι να ολοκληρωθεί ο πόλεμος με τους καλύτερους από τους… άσχημους όρους που μπορεί να συγκεντρώσει ο Τραμπ για την Ουκρανία! Και εδώ είμαστε τώρα.
Κάποιοι δεν βλέπουν την πραγματικότητα…
Το Πρακτορείο Reuters σε σχετικό σχολιασμό του τον Νοέμβριο μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ επεσήμανε ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός να συζητήσει μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία με τον Τραμπ. Αποκλείει όμως να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές «εδαφικές παραχωρήσεις» (σημ. προφανώς εννοεί τα εδάφη της Ουκρανίας που κατέλαβε και αποτελούν το 20% περίπου της ουκρανικής επικράτειας) και επιμένει στον αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας από το 2019.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι στην Ουάσιγκτον διαμορφώνουν ένα σχέδιο για το τέλος της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το επόμενο τετραήμερο στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου οι Αμερικανοί Αξιωματούχοι – με πρώτο τον Ειδικό Απεσταλμένο του Τραμπ για το Ουκρανικό, Στρατηγό ε.α. Κηθ Κέλογκ – θα έχουν διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους και Κινέζους, καθόσον ο Τραμπ προσβλέπει σε μία θετική εμπλοκή της Κίνας όπως έχει πει.
Και φυσικά με τον ίδιο τον Ζελένσκι και τον ισχυρό άνδρα του Κιέβου Αντρίι Γιέρμακ, προκειμένου το υπόψη σχέδιο να λάβει μία συνεκτική μορφή. Εκτιμάται ότι μετά την τελική του διαμόρφωση θα επακολουθήσει συζήτηση με τους Ρώσους, οι οποίοι όμως μάλλον για διαπραγματευτικούς λόγους και προσβλέποντας σε νέα εδαφικά κέρδη, μέχρι τώρα δείχνουν απρόθυμοι.
Στην Ευρώπη πολλές χώρες αρνούνται να δουν την ζοφερή πραγματικότητα στην Ουκρανία που όσο συνεχίζεται ο πόλεμος γίνεται όλο και ζοφερότερη για την πολύπαθη αυτή χώρα η οποία μπορεί ακόμα να αντιστέκεται, αλλά ουδόλως μπορεί να ανακτήσει, ούτε καν μέρος των καταληφθέντων από τους Ρώσους εδαφών. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ μίλησε για μία νέα στρατηγική αμυντική συνεργασία στην περιοχή προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η Ουκρανία και να συνθηκολογήσει, εννοώντας τις Βαλτικές Χώρες, τις Σκανδιναβικές και το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια και τι επιδιώκουν αυτές.
Το επιστέγασμα, όχι μόνον της άγνοιας της πραγματικότητας, αλλά και της μεγάλης επικινδυνότητας της υστερίας στην γεωπολιτική είναι οι δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), της Εσθονής Κάγια Κάλας, σχετικά με την διάλυση της Ρωσίας και της δημιουργίας στην θέση της μικρότερων κρατών!
Ουκρανία: Θα πετύχουν οι αμερικανικές προσπάθειες;
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Μάικ Γουόλτς, ο οποίος συντονίζει τις διαβουλεύσεις και τις εργασίες για το σχέδιο τερματισμού του πολέμου, επιβεβαίωσε την εμπλοκή του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπίνγκ, αλλά και του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι. Όμως για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ουκρανία “πέταξε την μπάλα” στους Ευρωπαίους. Παράλληλα ο Κέλογκ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός και κατά προτίμηση έως το τέλος του 2025. Οι εκλογές επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 31 Μαρτίου 2024, αλλά αναβλήθηκαν επειδή η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο, λόγω του πολέμου.
Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια ποια θα είναι η έκβαση των προσπαθειών της διοίκησης Τραμπ για τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία και πως μπορούν να πειστούν Κίεβο και Μόσχα να προσέλθουν σε μία διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει ο Κέλογκ, ο μοχλός πίεσης προς Κίεβο και Μόσχα συνοψίζονται στα παρακάτω: «Λέμε στους Ουκρανούς ότι πρέπει να έρθετε στο τραπέζι και αν δεν έρθετε στο τραπέζι, παύει η υποστήριξή μας»! Λέμε και στον Πούτιν: «Πρέπει να έρθεις στο τραπέζι, γιατί αν δεν έρθεις στο τραπέζι, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς ότι χρειάζονται για να σε νικήσουν».
Σε γενικές γραμμές τα κίνητρα που προσφέρονται στη Ρωσία για μία πορεία ειρηνικής διευθέτησης είναι μία καθυστερημένη ή καθόλου ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διατήρηση κατεχόμενων εδαφών και οπωσδήποτε σταδιακή και μερική άρση των κυρώσεων. Ενώ τα κίνητρα για την Ουκρανία συνοψίζονται σε μη αναγνώριση των προσαρτήσεων, σε παροχή εγγυήσεων ασφαλείας και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη, απαραίτητα για την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της βαθιά κατεστραμμένης πλέον χώρας.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι αναμφίβολα μπαίνουμε σε μία διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου με μία ανατολικοευρωπαϊκή εκδοχή ανακωχής τύπου Κορέας, όπως πολλές φορές έχει γραφεί που ναι μεν παγώνει την σύγκρουση, αλλά δεν επαναφέρει την ειρήνη. Αυτή η διαδικασία πάλι κατά τον Κέλογκ αναμένεται να διαρκέσει κάποιους μήνες. Και μπορεί να αφήσει στην ολοκλήρωση της υπό τον έλεγχο της Ρωσίας το 20% της ουκρανικής επικράτειας, σύμφωνα με τα σύνορα του 1991, αλλά αποσοβούνται τα χειρότερα καθόσον η Ουκρανία η οποία «ξέμεινε» από Ουκρανούς όπως επεσήμανε εύστοχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, χάνει τον πόλεμο!