Αρμενία: O στρατός “αδειάζει” τον πρωθυπουργό Πασινιάν

Αρμενία: O "στρατός" αδειάζει τον πρωθυπουργό Πασινιάν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν συνεχίζει να αντιστέκεται στις εντεινόμενες πιέσεις της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση του, από τότε που υπέγραψε (10 Νοεμβρίου) την επώδυνη συνθηκολόγηση της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν. Η θέση του Πασινιάν γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπάκουσε, στην εντολή του να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ερεβάν για να προστατεύσουν την κυβέρνηση από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αρμενικής εφημερίδας “Hraparak”, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο Πασινιάν επικοινώνησε με τον στρατηγό Ονίκ Γκασπαριάν. Ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την ανάγκη να θέσει σε επιφυλακή στρατεύματα και να τα μεταφέρει στο Ερεβάν, για να προστατεύσουν κάποιες υποδομές, όταν του ζητηθεί.

Ο Γκασπαριάν απάντησε ότι «εφόσον είμαι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο στρατός δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες και δεν θα μεταφερθεί στην πόλη». Αμέσως, επικοινώνησε με τον υπουργό Άμυνας Χαρουτιουνιάν, του ανέφερε τη συνομιλία με τον Πασινιάν και του ζήτησε να δώσει την ίδια απάντηση, εάν απευθυνθεί και σε αυτόν. Επισημαίνεται, ότι ο Χαρουτιουνιάν, ανέλαβε το υπουργείο, όταν απομακρύνθηκε από τον Πασινιάν ο προκάτοχός του, στο πλαίσιο επίρριψης ευθυνών για τη συνθηκολόγηση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Επιπλέον, το γεγονός του αποκεφαλισμού δυο Αρμένιων ηλικιωμένων ανδρών από μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται να λειτουργήσει εξίσου αρνητικά για τις επιλογές του Πασινιάν. Οι δύο ηλικιωμένοι αποκεφαλίστηκαν, επισημαίνει η αγγλική Guardian, επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η φρικιαστική σκηνή του αποκεφαλισμού βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε μέσω app στο διαδίκτυο.

Ο Πασινιάν αντιμετωπίζει καθημερινά το μέτωπο των δυνάμεων που έχουν συσπειρωθεί εναντίον των επιλογών του. Ο πρόεδρος της Αρμενίας, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αντιπολιτευτικών κομμάτων, το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν και αρκετοί περιφερειακοί κυβερνήτες και δήμαρχοι, έχουν ζητήσει επίσημα την παραίτησή του.

Η στρατηγική Πασινιάν

Η κατάσταση στην Αρμενία παραμένει έκρυθμη. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων γίνεται όλο και μεγαλύτερη στα σημεία των διαδηλώσεων, από τη στιγμή που συγκρούονται με διαδηλωτές. Ο Πασινιάν εκμεταλλεύεται το γεγονός, ότι η αντιπολίτευση που έχει ενωθεί στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργου και υπουργού Άμυνας, του 74χρόνου Βατζέν Μανουκιάν, δεν έχει να επιδείξει ένα νέο ηγέτη. Όλη η ηγετική ομάδα της αντιπολίτευσης έχει θητεύσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις, από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε η Αρμενία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει τις μαζικές διαμαρτυρίες με το παλαιό καθεστώς. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ένα βίντεο με τους πολίτες που εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, αναγνωρίζει πολλούς από αυτούς, ως υποστηρικτές της πρώην κυβέρνησης του Σερζ Σαρκιζιάν. Ο Πασινιάν ηγήθηκε της “βελούδινης” επανάστασης του 2018, που ανέτρεψε την κυβέρνηση Σαρκιζιάν, με κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του προς το έθνος κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι, «μπορώ να παραιτηθώ από τη θέση που μου έδωσε ο λαός, μόνο βάσει αξιόπιστων αποτελεσμάτων που θα εκφράζουν τη θέλησή του. Μέχρι να γίνει αυτό, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του πρωθυπουργού με ειλικρίνεια».

Παραβίαση εκεχειρίας

Ο Πασινιάν σκοπεύει να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2023, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τη στάση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίπτωση που οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την οργή των διαδηλωτών, για τη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν.

Η κατάπαυση του πυρός, υπέστη και την πρώτη παραβίαση καθώς στις 10-11 Δεκεμβρίου αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Έξι Αρμένιοι στρατιώτες πληγώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του, δεν ανέφερε τραυματισμούς ή απώλειες. Οι συγκρούσεις αποτέλεσαν την πρώτη δοκιμασία της εκεχειρίας και επισημαίνουν τον κίνδυνο, το τι μπορεί να συμβεί, εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει σε κάποιους τομείς της εκεχειρίας της 10ης Νοεμβρίου.

Επίσης, εγείρονται και κάποια ερωτήματα για το εάν η ρωσική ειρηνευτική δύναμη των 2.000 στρατιωτών, που έχει αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει μια πιο μεγάλη σύγκρουση μεταξύ στρατιωτών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Το επεισόδιο προκάλεσε και μια αγανάκτηση σε κάποιους Αρμένιους, οι οποίοι θεώρησαν ότι η ρωσική ειρηνευτική αποστολή ή είναι ανίκανη ή αδιάφορη, στο να προστατεύσει τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι