ΣΧΟΛΙΟ

Ας μην βιαστεί η Ευρώπη να ξεγράψει το ρωσικό αέριο

Ας μην βιαστεί η Ευρώπη να ξεγράψει το ρωσικό αέριο, Γιώργος Μουσταϊρας

Η Ρωσία έχει την ευκαιρία να επανέλθει ως κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ, όπως αναλύει ο αρθρογράφος Javier Blas σε άρθρο του για το Bloomberg. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών, οι τιμές έχουν μεγάλη σημασία. Έτσι, ο πρωθυπουργός του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Σαξονίας, Michael Kretschmer, δήλωσε πρόσφατα ότι το να μείνει κανείς χωρίς ρωσικό αέριο για πάντα θα ήταν «ιστορικά άγνοια και γεωπολιτικά λάθος».

Το Βερολίνο πληρώνει 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα για εισαγωγές φυσικού αερίου. Περίπου επτά φορές περισσότερο από τον μέσο όρο μεταξύ των ετών 2010 και 2020, υπενθύμισε ο συγγραφέας του άρθρου. Έτσι, για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις εταιρείες της, η Γερμανία ξοδεύει τώρα δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις. Ο δημοσιογράφος, ωστόσο, σημειώνει ότι η ιστορία του πετρελαίου παρέχει παραδείγματα ορισμένων απίθανων ανατροπών και αναφέρει το Ιράκ ως παράδειγμα.

Τέσσερις ημέρες αφότου ο στρατός του Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ, τον Αύγουστο του 1990, επιβλήθηκε πλήρες εμπάργκο στο ιρακινό πετρέλαιο με απόφαση του ΟΗΕ. Ακόμη και αφού οι ΗΠΑ νίκησαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ένα χρόνο αργότερα, η Ουάσιγκτον επέμεινε στη διατήρηση του εμπάργκο, προκειμένου να στερήσει από τον Σαντάμ τα μέσα για να διεξαγάγει ένα νέο πόλεμο. Αλλά το 1996, η Ουάσιγκτον ήρε το εμπάργκο, αντικαθιστώντας το με ένα σύστημα γνωστό ως “πετρέλαιο για τρόφιμα”, επιτρέποντας στη Βαγδάτη να χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Μέχρι το 2001 –τονίζει ο συγγραφέας του άρθρου– οι ΗΠΑ είχαν ήδη εισαγάγει τόσο ιρακινό πετρέλαιο, όσο στις αρχές του 1990 και όλο αυτό το διάστημα ο Σαντάμ Χουσεΐν παρέμενε στην εξουσία. «Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο πράγμα με το ρωσικό αέριο και τον Πούτιν;» αναρωτιέται ο Javier Blas. Κατά τη γνώμη του, αυτό είναι περισσότερο από πιθανό. «Αλλά αν η ευρωπαϊκή ήπειρος θέλει να διατηρήσει ανταγωνιστικές τις χημικές βιομηχανίες, τις βιομηχανίες τροφίμων και τις βαριές βιομηχανίες της, θα χρειαστεί οπωσδήποτε φθηνό αέριο. Και για την Ευρώπη, δεν υπάρχει αέριο φθηνότερο από το ρωσικό», συνοψίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι