Άσαντ: Πώς εγκατέλειψα την Συρία – Τουρκία: Αργά ή γρήγορα θα τελειώσουμε με το PKK
16/12/2024Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη Μόσχα, προχώρησε στην πρώτη του δήλωση μετά την ανατροπή του από τους ισλαμιστές. Σύμφωνα με τον Άσαντ, η φυγή του από τη Συρία δεν ήταν προγραμματισμένη και δεν συνέβη κατά τις «τελικές ώρες των μαχών». Ο ίδιος κάνει λόγο για επικράτηση της τρομοκρατίας
Ο Άσαντ είπε ότι πήγε στη Λαττάκεια, στην ρωσική βάση στη Συρία, για να «επιβλέπει τις πολεμικές επιχειρήσεις» και τόνισε: «Σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω ή να αναζητήσω καταφύγιο, ούτε έγινε τέτοια πρόταση από κάποιο άτομο ή κόμμα». Είπε επίσης ότι είναι το «ίδιο πρόσωπο» που από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία «αρνήθηκε να ανταλλάξει τη σωτηρία του έθνους του για προσωπικό όφελος ή να συμβιβάσει τον λαό του με αντάλλαγμα πολλές προσφορές και δελεασμούς».
Στην δήλωση του ανέφερε μεταξύ άλλων «δυστυχώς, οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους διακοπής της επικοινωνίας για λόγους ασφαλείας, καθυστέρησαν τη δημοσίευση αυτής της δήλωσης… Πρώτον, η αναχώρησή μου από τη Συρία ούτε είχε προγραμματιστεί ούτε έγινε τις τελευταίες ώρες των μαχών, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι.
Αντίθετα, παρέμεινα στη Δαμασκό, εκτελώντας τα καθήκοντά μου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2024. Καθώς οι τρομοκρατικές δυνάμεις διείσδυσαν στη Δαμασκό, κινήθηκα στη Λαττάκεια σε συντονισμό με τους Ρώσους συμμάχους μας για να επιβλέψω τις πολεμικές επιχειρήσεις. Κατά την άφιξη στην αεροπορική βάση Hmeimim εκείνο το πρωί, έγινε σαφές ότι οι δυνάμεις μας είχαν αποσυρθεί πλήρως από όλες τις γραμμές μάχης και ότι οι τελευταίες θέσεις του στρατού είχαν πέσει.
Καθώς η κατάσταση πεδίου στην περιοχή συνέχισε να επιδεινώνεται, η ίδια η ρωσική στρατιωτική βάση δέχθηκε εντεινόμενη επίθεση από επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Χωρίς βιώσιμα μέσα εξόδου από τη βάση, η Μόσχα ζήτησε από τη διοίκηση της βάσης να κανονίσει μια άμεση εκκένωση στη Ρωσία το βράδυ της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου.
Αυτό έγινε μια μέρα μετά την πτώση της Δαμασκού, μετά την κατάρρευση των τελικών στρατιωτικών θέσεων και την επακόλουθη παράλυση όλων των εναπομεινάντων κρατικών θεσμών. Σε κανένα σημείο αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω ή να αναζητήσω καταφύγιο, ούτε έγινε τέτοια πρόταση από κάποιο άτομο ή κόμμα. Ο μόνος τρόπος δράσης ήταν να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση.
Επαναβεβαιώνω ότι το άτομο που από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου αρνήθηκε να ανταλλάξει τη σωτηρία του έθνους του για προσωπικό όφελος ή να συμβιβάσει τον λαό του με αντάλλαγμα πολλές προσφορές και δελεασμούς είναι το ίδιο πρόσωπο που στάθηκε δίπλα στους αξιωματικούς και στρατιώτες του στρατού στην πρώτη γραμμή, λίγα μέτρα από τους τρομοκράτες στα πιο επικίνδυνα και έντονα πεδία μάχης.
Είναι το ίδιο πρόσωπο που στα πιο σκοτεινά χρόνια του πολέμου δεν έφυγε αλλά παρέμεινε με την οικογένειά του δίπλα στους δικούς του ανθρώπους, αντιμετωπίζοντας την τρομοκρατία κάτω από βομβαρδισμούς και τις επαναλαμβανόμενες απειλές τρομοκρατικών εισβολών στην πρωτεύουσα για δεκατέσσερα χρόνια πολέμου.
Επιπλέον, το άτομο που δεν εγκατέλειψε ποτέ την αντίσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, ούτε πρόδωσε τους συμμάχους του που του στάθηκαν, δεν μπορεί να είναι το ίδιο άτομο που θα εγκατέλειπε τον δικό του λαό ή θα πρόδιδε τον στρατό και το έθνος στο οποίο ανήκει… Όταν το κράτος πέφτει στα χέρια της τρομοκρατίας και χάνεται η ικανότητα να συνεισφέρει ουσιαστικά, κάθε θέση στερείται σκοπού, καθιστώντας την κατοχή του χωρίς νόημα.
Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν μειώνει τη βαθιά μου αίσθηση ότι ανήκω στη Συρία και τον λαό της – ένας δεσμός που παραμένει ακλόνητος από οποιαδήποτε θέση ή περίσταση. Είναι ένα μέλος γεμάτο ελπίδα ότι η Συρία θα είναι και πάλι ελεύθερη και ανεξάρτητη» ανέφερε.
Αντιδράσεις για το Γκολάν
Το Ισραήλ επιδιώκει να «επεκτείνει τα σύνορά του» με το σχέδιό του που έχει στόχο να διπλασιαστεί ο πληθυσμός του προσαρτημένου Γκολάν, υποστήριξε σήμερα σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε αυστηρά την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τους παράνομους οικισμούς στο υψίπεδο του Γκολάν που κατέχει από το 1967. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μια νέα φάση στο στόχο του Ισραήλ να επεκτείνει τα σύνορά του δια της κατοχής», δήλωσε το υπουργείο.
«Οι σημερινές ενέργειες του Ισραήλ βλάπτουν σοβαρά τις προσπάθειες που έχουν στόχο να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Συρία και αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος ήταν και οι αντιδράσεις της Γερμανίας και αραβικών κρατών.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε χθες, Κυριακή, ένα σχέδιο που έχει στόχο να διπλασιασθεί ο πληθυσμός στο τμήμα του συριακού Γκολάν που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, όμως λέει πως δεν έχει κανένα συμφέρον να έρθει σε σύγκρουση με τη Συρία αφού, μετά την πτώση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, πήρε τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας που επιτηρείται από τον ΟΗΕ.
Το Ισραήλ κατέκτησε ένα τμήμα του Γκολάν, στη νοτιοδυτική Συρία, στη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967 και το 1981 προσάρτησε το έδαφος αυτό. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει την προσάρτηση αυτή το 2019, επί κυβερνήσεως του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Χακάν Φιντάν για την ανατροπή του Άσαντ
Στο ερώτημα αν ο Σύρος πρόεδρος είχε κάποιο τηλεφώνημα που τον έκανε να φύγει από την χώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είπε: «Γνωρίζουμε ότι οι συνομιλητές μας είχαν επαφή σε κάποιο επίπεδο με τη Δαμασκό, μας είπαν εκείνη την ημέρα, αλλά δεν γνωρίζω ποιος από αυτούς μίλησε στον Άσαντ απευθείας και σε ποιο επίπεδο, αλλά ξέρω ότι το μήνυμα μεταδόθηκε», επισημαίνοντας πως οι Ρώσοι ήταν που οργάνωσαν την φυγή του.
Σχετικά με την επίσκεψη του Αρχηγού της MIT İbrahim Kalın στη Δαμασκό, δήλωσε ότι ο Kalın πραγματοποίησε την επίσκεψη αυτή μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις τόσο με τις χώρες της περιοχής όσο και με τις δυτικές χώρες.
Ο Φιντάν είπε, «Δεν θέλουμε την ιρανική κυριαρχία, δεν θέλουμε την τουρκική κυριαρχία, δεν θέλουμε την αραβική κυριαρχία. Ούτε οι Άραβες στον Κόλπο πρέπει να κυριαρχούν ο ένας στον άλλον, ούτε να κυριαρχούν οπουδήποτε αλλού, ούτε να κυριαρχούμε οπουδήποτε αλλού, ούτε οι Ιρανοί πρέπει να κυριαρχούν πουθενά αλλού… Πιστεύω ότι η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Ιορδανία μπορούν να ενωθούν και να κάνουν πολύ σοβαρά βήματα για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων στην περιοχή, και ξεκινήσαμε να το κάνουμε με τη συνάντηση στην Άκαμπα. Το σημαντικό είναι ότι τα κράτη είναι ειλικρινή».
Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ο Φιντάν επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν εδώ και χρόνια στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη Συρία στο Ισραήλ και ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από το Ισραήλ κατευθύνονταν εναντίον ιρανικών πολιτοφυλακών, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τη Συρία. Είπε ότι ο Άσαντ ουσιαστικά παρακολουθούσε το Ιράν και το Ισραήλ να πολεμούν στο έδαφός του και μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες:
«Όταν η συριακή αντιπολίτευση έκανε αυτό που κάνει τώρα στη Δαμασκό πριν από έξι-επτά χρόνια, τότε o (πρόεδρος των ΗΠΑ Joe) Biden ήταν αντιπρόεδρος, ήρθε στην Τουρκία, συναντήθηκε με τον πρόεδρό μας και είπε “δεν θέλουμε να φύγει ο Μπασάρ”. Γνωρίζουμε ότι αυτή δεν ήταν η γνώμη του, αλλά του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν ήθελε ποτέ να φύγει ο Μπασάρ. Το Ισραήλ ήταν δυσαρεστημένο με το περιβάλλον που έδωσε ο Μπασάρ στους Ιρανούς, αλλά ήξεραν ότι ο Μπασάρ ήταν ένας χρήσιμος δρων για αυτούς γενικά. Το Ισραήλ δεν ήθελε να φύγει ο Μπασάρ μέχρι την τελευταία μέρα, ακόμη και μετά την έναρξη της επιχείρησης, όπως μας είπαν οι Αμερικανοί».
Στο ερώτημα αν είχε συναντηθεί με τον Άσαντ τα τελευταία 3 χρόνια, ο Fidan είπε: «Όχι, δεν έχω. Προσπαθήσαμε να συναντηθούμε, θέλαμε, αλλά αρνήθηκαν. Το ζήτησα. Χρησιμοποιήσαμε ακόμη και χώρες της περιοχής ως μεσάζοντες, ειδικά το Ιράκ, και δεν θα αναφέρω ονόματα άλλων χωρών. Είπε όχι σε όλους».
Ο Γιασάρ Γκιουλερ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε τα εξής για το Συριακό: «Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Συριακός Εθνικός Στρατός αποτελείται από μέλη της συριακής αντιπολίτευσης και αποτελεί μέρος της συριακής προσωρινής κυβέρνησης, η οποία αναγνωρίζεται ρητά ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση στη Συρία στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας αυτής της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και την ασφάλεια της περιοχής μας, να επωφεληθεί από την αβεβαιότητα στην περιοχή και ότι η θέση μας για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή είναι σαφής».
Δηλώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα η Συρία να γίνει μια σταθερή, δημοκρατική και πολιτικά ενωμένη ευημερούσα χώρα, ο Güler είπε: «Για αυτό, θα παράσχουμε ό,τι μπορούμε για την υιοθέτηση ενός συντάγματος χωρίς αποκλεισμούς, ελεύθερων εκλογών, ατμόσφαιρας πλήρους ομαλοποίησης και ασφάλειας στη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί μόνιμη πολιτική λύση στη Συρία με βάση το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Απαντώντας στην ερώτηση “Θα υπάρξει στρατιωτική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία;”, ο Güler είπε: «Η νέα κυβέρνηση που ανέτρεψε τον Άσαντ ανακοίνωσε στην πρώτη της δήλωση ότι θα σεβαστεί όλους τους κυβερνητικούς θεσμούς, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, δήλωσε συγκεκριμένα ότι εάν εντοπίσουν χημικά όπλα, θα αναφέρουν με διαφάνεια τις πληροφορίες που θα λάβουν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνει η νέα διοίκηση και να τους δώσουμε μια ευκαιρία. Έχουμε ήδη Συμφωνίες Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Συνεργασίας με πολλές χώρες. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη εάν το ζητήσει η νέα διοίκηση».
Ο Güler συνέχισε: «Οι ΗΠΑ είχαν μια συγκεκριμένη στάση στη Συρία μέχρι στιγμής, αλλά το περιβάλλον έχει αλλάξει. Τώρα όλοι πρέπει να αποδεχθούν την αναδυόμενη πραγματικότητα, είτε τους αρέσει είτε όχι. Στην πραγματικότητα, η Deir ez-Zor, μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος του PKK/YPG και η κύρια περιοχή πετρελαίου, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG στερείται πλέον αυτή την πηγή εισοδήματος. Ήδη, με τις επιχειρήσεις που οργανώθηκαν μετά την επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), χτυπήθηκαν οι εγκαταστάσεις που παρέχουν πόρους σε τρομοκράτες στη βόρεια Συρία. H οργάνωση βρίσκεται πλέον σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Επιπλέον, αν προσέξουμε τα μηνύματα που έδωσε η νέα κυβέρνηση που ανέτρεψε τον Άσαντ, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα παίξουν ρόλο συμπερίληψης στη χώρα.
Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία, Farhad Abdi Shahin, είπε στο τηλεοπτικό του κανάλι: “Έχουμε συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση. Καμία άλλη σημαία εκτός από τη νέα συριακή σημαία δεν θα κυματίζει στις περιοχές όπου είμαστε παρόντες στη Συρία”. Αυτό το μήνυμα δείχνει ότι η τρομοκρατική οργάνωση επιδιώκει να σωθεί στη νέα περίοδο. Αποκλείεται ούτε ο συριακός λαός, ούτε η νέα διοίκηση ούτε εμείς να επιτρέψουμε στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG να δράσει μόνη της και να δημιουργήσει χώρο στον εαυτό της. Προτεραιότητά μας είναι η εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG. Το έχουμε καταστήσει σαφές στους φίλους μας στις ΗΠΑ και αναμένουμε να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους.
Στη νέα εποχή, η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG στη Συρία θα εξαλειφθεί αργά ή γρήγορα. Και η νέα διοίκηση στη Συρία και εμείς το θέλουμε αυτό. Μέλη της οργάνωσης που προέρχονται από χώρες εκτός Συρίας θα εγκαταλείψουν τη Συρία. Αυτοί από τη Συρία θα ρίξουν τα όπλα τους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους αδελφούς μας που ζουν στο Ιράκ ή στη Συρία. Το πρόβλημά μας είναι μόνο και αποκλειστικά με τους τρομοκράτες», ανέφερε.
Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της από τη Συρία, ο Güler είπε: «Μπορεί να πάρουν κάποια πλοία στη Ρωσία για συντήρηση και αντικατάσταση. Δεν νομίζω ότι θα φύγουν τώρα, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνουν. Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν στη Συρία και ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με τη νέα διοίκηση για αυτό το θέμα. Η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατεύματα διαφορετικών μεγεθών από διάφορες τοποθεσίες εντός της Συρίας στο Ταρτούς και τη Λατάκια.
Τους είπαμε ότι μπορούσαμε να τους παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη σε αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν μας το ζήτησαν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, κάθε χώρα έχει ένα σχέδιο παιχνιδιού. Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος διέφυγε από τη Συρία, χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο μας δεν αληθεύουν».
Τα τουρκικά ΜΜΕ
“Η αλλαγή στη Δαμασκό τρομάζει την Αθήνα”, σύμφωνα με την Hürriyet και επισημαίνει: «Οι εξελίξεις στη Συρία παρακολουθούνται με μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα. Η ανησυχία αυτή πηγάζει τόσο από την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή όσο και από το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας της Τουρκίας με τη συριακή κυβέρνηση για τον καθορισμό των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην Αθήνα υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα επωφεληθεί από τις πιθανές εξελίξεις στη Συρία.
Ήδη γίνονται συζητήσεις για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για τον καθορισμό των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Μάλιστα, στον ελληνικό Τύπο κυκλοφορούν χάρτες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αποφύγει το ερώτημα κατά πόσο οι εξελίξεις στη Συρία έχουν ενισχύσει τον ρόλο της Τουρκίας λέγοντας ότι θα ήταν πρόωρο να γίνουν τώρα εικασίες, στην Αθήνα θεωρείται ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της νέας διοίκησης στη Δαμασκό θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα».
Στην ιστοσελίδα Star υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο: “Φόβος για τουρκοσυριακό σύμφωνο στην Ελλάδα! Η Λιβύη ως παράδειγμα” και αναφέρει τα εξής: «Ο Ανδρουλάκης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, αποκάλυψε τον πανικό του μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός τουρκο-συριακού συμφώνου, παρόμοιου με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Αναλύοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα του γεωπολιτικού χάρτη τον οποίο άλλαξε η Συρία, ο ελληνικός Τύπος προειδοποίησε την κυβέρνηση της Αθήνας ότι ήρθε η ώρα για μια νέα εθνική στρατηγική. Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε να το κρύψουμε, η Άγκυρα έχει πλέον ρόλο σε όλα, από την Ουκρανία μέχρι τη Δαμασκό και τη Λιβύη. Αυτό είναι κάτι που η ελληνική διπλωματία πρέπει πλέον να λάβει υπόψη της».
Σημειώνοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο κέντρο του γεωπολιτικού τριγώνου (Λιβύη, Συρία/Παλαιστίνη, Ουκρανία), το άρθρο αναφέρει: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτό το τρίγωνο, όσον αφορά αυτά τα συμφέροντα, είναι μεγαλύτερος από τον δικό μας. Αν χαθεί χρόνος, ο γεωπολιτικός χάρτης σε αυτό το τρίγωνο θα αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της Τουρκίας, καθιστώντας την Ελλάδα έναν μικρό και γεωπολιτικά αδιάφορο εταίρο».