Ασκήσεις πυρηνικού ολέθρου στη Ζαπορίζια – Βομβαρδίζουν οι Ουκρανοί
18/08/2022Η Μόσχα και το Κίεβο φλερτάρουν πλέον ανοιχτά με το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και από μεγαλύτερα της Ευρώπης. Από τις αρχές Αυγούστου οι δύο πλευρές έχουν κάνει την περιοχή θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν οπλικά συστήματα και πυρομαχικά γύρω από τον σταθμό -ενδεχομένως και μέσα στο χώρο του, όπως καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, ενώ από την πλευρά τους οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κομβικά σημεία του σταθμού, με στόχο να κόψουν τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δηλώνουν οι Ρώσοι.
Σήμερα, η Μόσχα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, δημοσιεύοντας χάρτες επικινδυνότητας, που επεξεργάστηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό, χωρίς να διευκρινίζεται τί είδους ατύχημα μπορεί να συμβεί -διαρροή ραδιενεργών κατάλοιπων ή έκρηξη σε κάποιον από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει το εργοστάσιο.
Ο επικεφαλής του τομέα ραδιενέργειας, χημικής και βιολογικής προστασίας, του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ σε δηλώσεις στο πρακτορείο RIA τονίζει ότι «ένα ατύχημα στη Ζαπορίζια θα μπορούσε να έχει ανάλογες επιπτώσεις με εκείνες του Τσέρνομπιλ ή της Φουκουσίμα».
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του ρωσικού ΥΠΑΜ «εάν οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ και τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου δεν λειτουργήσουν λόγω ζημιών από τους βομβαρδισμούς των Ουκρανών, οι αντιδραστήρες θα υπερθερμανθούν και δεν αποκλείεται η διαρροή ραδιενεργών στοιχείων και η εξάπλωσή τους σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων». Τονίζεται ενδεικτικά ότι σε περίπτωση ατυχήματος τα ραδιενεργά στοιχεία «θα καλύψουν Πολωνία, Γερμανία, Σλοβακία και άλλες χώρες».
Τα ρωσικά σενάρια
«Ένα ατύχημα θα προκαλέσει επίσης μαζική μετανάστευση του πληθυσμού και θα έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από την επικείμενη ενεργειακή κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη» εκτιμά ο αντιστράτηγος Κιρίλοφ και παραπέμπει στη Φουκουσίμα (2011) όταν από τσουνάμι ο σταθμός υπέστη σοβαρές ζημιές «και 500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν σε εκκένωση της ευρύτερης περιοχής».
Στη συνέχεια ο Κιρίλοφ κάνει αναφορά στο Τσέρνομπιλ και την εξάπλωση της ραδιενέργειας σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως σημειώνει. «Περίπου 4.000 άνθρωποι πέθαναν από άμεση έκθεση στην ακτινοβολία και περισσότεροι από 5.500.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας». Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, είχε γίνει τον Απρίλιο του 1986 και η Μόσχα αρνούνταν επίμονα να ενημερώσει τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις γειτονικές χώρες τις οποίες μνημονεύει τώρα ο Ρώσος αντιστράτηγος.
Πέραν των σεναρίων πυρηνικού ατυχήματος, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δια του άλλου εκπροσώπου του, αντιστράτηγου Ιγκόρ Κονασένκοφ καλλιεργεί και σενάρια ουκρανικής προβοκάτσιας, με χτύπημα στην καρδιά του σταθμού από ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας και μάλιστα αύριο «που αναμένεται να επισκεφθεί την γειτονική Οδησσό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες». Ο Κονασένκοφ λέει επίσης ότι έχει καταστραφεί μία γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης στη Ζαπορίζια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας δύο από τους αντιδραστήρες, επειδή δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τα συστήματα ψύξης και ασφάλειας των αντιδραστήρων.
Ο Γκουτέρες βρίσκεται σήμερα στη Λβιβ, για την τριμερή με Ζελένκσι και Ερντογάν και απηύθυνε νέα έκκληση προς τις δύο εμπόλεμες χώρες να διευκολύνουν την μετάβαση κλιμακίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ. Η Μόσχα αρνείται να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τον πυρηνικό σταθμό, όπως ζητεί ο ΟΗΕ και η ΙΑΕΑ, αλλά και το ΝΑΤΟ.
Οι ουκρανικές ασκήσεις
Η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους στρατιώτες «συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλειά του και αυξάνει τους κινδύνους δυστυχήματος ή πυρηνικού συμβάντος. Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA (Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας) και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων» από το σημείο, δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί την Ρωσία ότι με την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού δεν επιτρέπει στο προσωπικό να τηρήσει όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και κάλεσε τη Δύση να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Στο μήνυμά του τόνισε ότι «αν συμβεί καταστροφή στη Ζαπορίζια, θα απειληθεί ολόκληρη η Ευρώπη».
Αντί σεναρίων επί χάρτου οι ουκρανικές αρχές επέλεξαν να κάνουν «ασκήσεις ετοιμότητας για το ενδεχόμενο ατυχήματος» στις οποίες προσκάλεσαν και ανταποκριτές των ξένων μέσων ενημέρωσης να παρακολουθήσουν πως τα κλιμάκια των ειδικών διενεργούν μετρήσεις ραδιενέργειας και τί προβλέπουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση του πληθυσμού της περιοχής.