Αστάνα: Το όραμα Πούτιν για τον ασιατικό “πόλο εξουσίας” του κόσμου
13/10/2022Το όραμα του να μετατραπεί η Ασία ένας νέος πόλος εξουσίας του κόσμου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο Συνεργασίας της Ασίας CICA στην Αστάνα, στο Καζακστάν, λίγο πριν την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο. «Ο κόσμος γίνεται ένα πραγματικά πολυπολικό σύστημα. Η Ασία όπου τα νέα κέντρα εξουσίας ενισχύονται παίζει αρκετά αξιοσημείωτο, αν όχι βασικό ρόλο σε αυτό», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε: «Οι ασιατικές χώρες είναι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Τέτοιες ενώσεις όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση δρουν δυναμικά και αποτελεσματικά και η Ρωσία συμμετέχει ενεργά σε όλες αυτές τις διαδικασίες».
»Και, φυσικά, μαζί με άλλα ασιατικά κράτη, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας βασισμένο στις οικουμενικές και αναγνωρισμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος, δίνοντας στο στίγμα των συνομιλιών που θα έχει στην Αστάνα, είπε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκ νέου μέσω του αγωγού Nord Stream 2. «Η χωρητικότητά του αγωγού είναι 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, περίπου το 8% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ρωσία είναι έτοιμη για την έναρξη τέτοιων προμηθειών. Το μπαλάκι είναι στην ΕΕ» τόνισε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο TASS και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξετάζει και την προοπτική «να προστεθούν νέοι αγωγοί προς την Τουρκία για την μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ και η Τουρκία να καταστεί ενεργειακός κόμβος».
Τα σχέδια Πούτιν για την Τουρκία
Αυτή είναι και η φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όμως, μόλις προχθές ο κυβερνητικός εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απειλούσε ότι η Τουρκία μπορεί να «κόψει την μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ελλάδα από τον αγωγό ΤΑΝΑΡ» που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν. Εάν ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος προαναγγέλλει μία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, τότε τα νέα σχέδια αγωγών θα πρέπει να κατευθύνονται μέσω Βουλγαρίας και όχι της Ελλάδας, που για την τουρκική ηγεσία έχει αναχθεί σε «εχθρική χώρα». Και πάλι όμως, ακόμα και αν δεν υπήρχε θέμα αξιοπιστίας στη διέλευση, παραμένει το βασικό θέμα, ότι η ΕΕ δεν εμπιστεύεται πλέον την Ρωσία και σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις των Συμβουλίων έχει στόχο την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον βοηθό εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό και η νέα τουρκική πρόταση για διπλωματικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Ουσάκοφ, έκανε σαν να μην γνωρίζει και πολλά για την πρόταση Ερντογάν και τόνισε πως έχει δει και αυτός τις «αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η τουρκική πλευρά προβάλλει συγκεκριμένες ιδέες σχετικά με αυτό, δεν αποκλείω ο Ερντογάν να αγγίξει ενεργά αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της επαφής στην Αστάνα, οπότε μας περιμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα και, ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση».
Η αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ερντογάν
O Ερντογάν στην ομιλία του σήμερα το πρωί είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν και πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ μίας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας, ευρύτερη από αυτή που σηματοδοτείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ:
«Προβλήματα όπως η τρομοκρατία, ο ρατσισμός και η μετανάστευση, προστίθενται σε νέα προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία. Τα διαρθρωτικά προβλήματα του σημερινού συστήματος, το οποίο φροντίζει για τα συμφέροντα χωρών που δεν υπερβαίνουν τα πέντε δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά αγνοεί τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, γίνονται όλο και πιο αισθητά. Ως Τουρκία, εφιστούμε την προσοχή σε αυτήν την κατάσταση λέγοντας “ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5” εδώ και πολύ καιρό.
Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να διαμορφωθεί με μια νέα αντίληψη που θα είναι πιο δίκαιη, ισότιμη και αντιπροσωπευτική. Ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε στον κόσμο, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα με τα μέλη της παγκόσμιας οικογένειας. Αυτό που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας υπενθύμισε ξανά αυτό το γεγονός. Ακριβώς όπως τα προβλήματά μας είναι κοινά, πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις μαζί με την κοινή λογική και να τα βρούμε μαζί».