Quantcast
Αθώος ο Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο – Το παρασκήνιο πριν την απόφαση - slpress.gr
Η ώρα της κρίσης για τον Τραμπ – Το παρασκήνιο της δίκης πριν την απόφαση

Την απαλλαγή του Τραμπ από την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης στο Καπιτώλιο αποφάσισε η Γερουσία. Η καταδίκη του πρώην προέδρου φαινόταν άλλωστε αδύνατη, καθώς απαιτούσε διευρυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 67 ψήφους, αλλά συγκεντρώθηκαν μόνο 57, αφού μόνον επτά Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ψήφισαν εναντίον του.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι η δίκη στη Γερουσία ήταν άλλη μια φάση του «μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας» και συμπλήρωσε ότι «το σπουδαίο, ιστορικό και πατριωτικό κίνημά μας, Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά (Make America Great Again), μόλις άρχισε». «Τους μήνες που έρχονται, θα έχω πολλά πράγματα να μοιραστώ μαζί σας και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την απίθανη περιπέτειά μας για το μεγαλείο της Αμερικής» πρόσθεσε, αποφεύγοντας πάντως να διευκρινήσει το πολιτικό μέλλον του.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τους γερουσιαστές που, όπως είπε, «υπερασπίστηκαν περήφανα το Σύνταγμα» και κατήγγειλε τη διαδικασία αποπομπής του, τονίζοντας ότι «κανένας πρόεδρος ποτέ δεν έτυχε τέτοιας μεταχείρισης», κάτι που έλεγε συχνά σε όλη τη διάρκεια της θητείας του. Ο Τραμπ αγνόησε πλήρως στις δηλώσεις του, τούς επτά Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της ενοχής του.

Βαρύ “κατηγορώ” από τον Μακόνελ 

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ κατηγόρησε πάντως τον  Τραμπ ότι ήταν «υπεύθυνος» για τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο, λίγη ώρα αφότου είχε ψηφίσει υπέρ της απαλλαγής του. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία, πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι, στην πραγματικότητα και ηθικά, υπεύθυνος για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας» είπε.

Αιτιολόγησε, ωστόσο, την αθωωτική ψήφο του, σημειώνοντας ότι θα ήταν  αντισυνταγματικό να καταδικαστεί ο Τραμπ για ανάρμοστη συμπεριφορά τώρα που έληξε η θητεία του. «Οι άνθρωποι που εισέβαλαν σε αυτό το κτίριο πίστεψαν ότι ενεργούσαν σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις οδηγίες του προέδρου τους» είπε ο Μακόνελ, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο ότι ενορχήστρωσε «ένα εντεινόμενο κρεσέντο θεωριών συνωμοσίας».

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τραμπ ήταν «αποφασισμένος ή να ανατρέψει την απόφαση των ψηφοφόρων ή διαφορετικά να πυρπολήσει τους θεσμούς». Τόνισε τέλος  ότι «ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να είναι υπόλογος για ό,τι έκανε στη διάρκεια της θητείας του και ως κανονικός πολίτης» και ότι «δεν τη γλίτωσε από τίποτε, ακόμα». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση του Μακόνελ, ο οποίος επέκρινε τον Τραμπ σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, παρέμενε γρίφος μέχρι και τις τελευταίες ώρες πριν την ψηφοφορία.

Ατύχημα ή πύραυλος του PKK; – Θρίλερ με την συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Τουρκία

Η δίκη αυτή ήταν η δεύτερη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία (η πρώτη ήταν για την εμπλοκή Ρώσων στην προεκλογική εκστρατεία του 2016) και μάλιστα μέσα σε μόλις 12 μήνες. Σε αυτήν, οι διχασμένοι γερουσιαστές, κλήθηκαν να αποφανθούν, εάν ο πρώην πρόεδρος είχε υποκινήσει, στις 6 Ιανουαρίου, την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο. Μια επίθεση, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι.

Επιχειρηματολογία με βίντεο

Με τη δίκη αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος δικάζεται για δεύτερη φορά στη διάρκεια της θητείας του, αλλά και ο πρώτος πρόεδρος που δικάζεται μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Αυτό το δεύτερο σημείο υπήρξε μάλιστα αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους Δημοκρατικούς βουλευτές κατήγορους και τους συνηγόρους του Ρεπουμπλικάνου, σχετικά με την συνταγματικότητα της διαδικασίας.

Το θέμα αυτό λύθηκε με την ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί, με απλή πλειοψηφία, αποφάσισαν υπέρ της συνταγματικότητας της δίκης. Άλυτες έμεναν όμως, μέχρι το τέλος τις διαδικασίας οι διαφορές με τις οποίες προσέγγιζαν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου οι δύο πλευρές. Οι δικηγόροι του Τραμπ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής την παρουσίαση των επιχειρημάτων τους, έκαναν λόγο για μια «εκδικητική δίκη», τονίζοντας ότι στόχος της είναι «να εξοντωθεί ένας πολιτικός αντίπαλος».

Οι ίδιοι επανάφεραν τα επιχειρήματα του Ρεπουμπλικάνου για ένα συνεχιζόμενο «κυνήγι μαγισσών» που, όπως υποστήριξαν, ξεκίνησε η Αριστερά εδώ και τέσσερα χρόνια: από την έναρξη δηλαδή της προεδρίας Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορήθηκε για «υποκίνηση σε στάση» και οι κατήγοροι βουλευτές, για να αποδείξουν την εμπλοκή του στα γεγονότα του Καπιτώλιου, παρουσίασαν βίντεο στο οποίο ο Τραμπ καλούσε τους υποστηρικτές του «να πολεμήσουν διαβολεμένα».

Με τα “ίδια όπλα” απάντησαν και οι συνήγοροι του πρώην προέδρου, παρουσιάζοντας βίντεο στο οποίο ο Τραμπ εμφανιζόταν ως υπέρμαχος «του νόμου και της τάξης». Σε ό,τι αφορά δε τη φρασεολογία του, την απέδωσαν στη συνήθη ρητορική όλων των πολιτικών και κατάγγειλαν ότι και οι Δημοκρατικοί εκφωνούσαν συχνά εμπρηστικές ομιλίες. Το μόνο σημείο πάντως, στο οποίο εξαρχής συμφωνούσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ήταν ότι η διαδικασία αυτής της δεύτερης δίκης του Τραμπ θα έπρεπε να είναι σύντομη, όπως και έγινε. Οι πρώτοι επειδή θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα τις αλλαγές πολιτικής που έχουν υποσχεθεί προεκλογικά και οι δεύτεροι επειδή δεν θέλουν τη συνέχιση της εσωστρέφειας στις δικές τους τάξεις.

Ανεβαίνουν οι τόνοι για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη – Στο κάδρο ο Μητσοτάκης

Η δήλωση της Μπάτλερ

Στο πλαίσιο αυτό οι συνήγοροι του Ρεπουμπλικάνου, ο οποίος δεν παρέστη στη δίκη, υποσχέθηκαν και το τήρησαν, ότι δεν θα μακρηγορούσαν στην παρουσίαση των επιχειρημάτων τους. Έτσι, η Γερουσία συνεδρίασε και πάλι το Σάββατο, προχωρώντας με γρήγορο ρυθμό. Οι Δημοκρατικοί βουλευτές κατήγοροι ήταν έτοιμη να καλέσουν ως μάρτυρα τη Ρεπουμπλικανή βουλευτή, Τζέιμι Χερέρα Μπάτλερ, αφού η Γερουσία είχε ψηφίσει νωρίτερα υπέρ της κλήτευσης μαρτύρων.

Η Μπάτλερ ήταν μία από τους δέκα βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Η ίδια, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Σύμφωνα με την Μπάτλερ, την ώρα που οι βουλευτές έψαχναν μέρος να κρυφτούν, ο Μακάρθι ζήτησε από τον Τραμπ να καλέσει τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τη βία και ο Ρεπουμπλικάνος φέρεται να απάντησε: «Ε λοιπόν, Κέβιν, φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο οργισμένοι από εσάς σε ό,τι αφορά τις εκλογές». Η ίδια ανέφερε ότι αρχικά ο Τραμπ αρνήθηκε ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο γίνεται από υποστηρικτές του, υποστηρίζοντας ότι οι δράστες είναι μέλη του αριστερού κινήματος Antifa. Αυτό, ωστόσο, ο Μακάρθι το απέρριψε ως ψευδές.

Τελικά η Γερουσία δέχθηκε να συμπερηληφθεί η δήλωση της Μπάτλερ ως αποδεικτικό υλικό και δεν προχώρησε στην κλήτευση μαρτύρων κάτι που θα καθυστερούσε τη διαδικασία. Έτσι η ψηφοφορία έγινε τελικά σήμερα και καταγράφηκε σε αυτήν η μεταστροφή κάποιων Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που είχε διαφανεί εδώ και ημέρες και είχε σχολιαστεί και από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι