Μπρα ντε φερ Μέι-Τζόνσον με φόντο το Brexit

Μπρα ντε φερ Μέι-Τζόνσον με φόντο το Brexit

Προσωπική υπόθεση έκαναν ο Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το θέμα του Brexit στην διάρκεια του συνεδρίου των Συντηρητικών που είναι σε εξέλιξη στο Μπέρμιγχαμ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε αρχηγική εμφάνιση και ζήτησε από τους συνέδρους να πετάξουν το σχέδιο της Μέι και η πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο Μπόρις δίνει ωραία σόου.

Το συνέδριο λήγει αύριο και η Μέι από την έναρξή του, την Κυριακή, επιχείρησε να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς γύρω από το σχέδιο της για το διαζύγιο με την ΕΕ, γνωστό και ως «σχέδιο του Τσέκερς» από την τοποθεσία της θερινής πρωθυπουργικής κατοικίας, όπου συντάχθηκε. Ο Τζόνσον όμως φαίνεται ότι είχε άλλα σχέδια, αφού με την ομιλία του, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους συνέδρους, αποδόμησε το εγχείρημα της πρωθυπουργού.

Ανάμεσα σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα αλλά και γέλια, ο Τζόνσον επιδόθηκε σε μία καταφανή επίθεση εναντίον της Μέι. Καλώντας το κόμμα να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «απάτη» το σχέδιο Τσέκερς και είπε ότι η Μέι πρέπει να το ξεφορτωθεί, προκαλώντας ενθουσιασμό στο ακροατήριο.

Ο Τζόνσον δεν άφησε ανοικτά να εννοηθεί ότι θα είναι αντίπαλος της Μέι, λέγοντας ότι το κόμμα πρέπει να στηρίξει ένα από τα προηγούμενα σχέδια της πρωθυπουργού για το Brexit, το οποίο η ίδια έχει ενταφιάσει, όπως υποστήριξε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παραιτήθηκε όταν η Μέι παρουσίασε το γνωστό σχέδιο, ήταν επικεφαλής της  εκστρατείας για την αποχώρηση από την ΕΕ και τώρα είναι ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας.

Ο πληθωρικός πρών δήμαρχος του Λονδίνου Τζόνσον αντιπροτείνει στο «σχέδιο Τσέκερς» μία «σούπερ συμφωνία ελευθέρου εμπορίου», όπως η CETA, η συμφωνία που συνδέει την ΕΕ με τον Καναδά. Η πρότασή του όμως, όπως επισημαίνει η Ντάουνινγκ Στριτ, δεν δίνει λύση στο μεγάλο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Από την άλλη όμως και το «σχέδιο Τσέκερς» δεν έγινε αποδεκτό από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σάλτσμπουργκ.

Η απάντηση της Μέι

Σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει το ενδιαφέρον για την ομιλία του  πρώην υπουργού Εξωτερικών η Μέι πήρε πρωί-πρωί σβάρνα τα κανάλια για να παρουσιάσει την νέα βρετανική μεταναστευτική πολιτική μετά το Brexit, ένα από τα θέματα υψηλού ενδιαφέροντος για τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, αφού δήλωσε ότι δεν παρακολούθησε την ομιλία του πρώην υπουργού της γιατί εκείνη την ώρα προτίμησε να ασχοληθεί με το κόμμα, σχολίασε ότι ο Μπόρις πάντα δίνει ωραία σόου. Στην ερώτηση του BBC πάντως, αν θα διασταυρώσει τα ξίφη της μαζί του, μπήκε στην ουσία και είπε ότι υπάρχουν  ένα-δύο πράγματα,  από αυτά που είπε ο Τζόνσον, με τα οποία διαφωνεί. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός «θέλει να σκίσουμε τις εγγυήσεις μας στον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η Μέι επέμεινε ότι μόνο το «σχέδιο Τσέκερς» διαφυλάσσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να κάνει αλλαγές. Απέφυγε πάντως να κάνει εικασίες για το αν ο Τζόνσον μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο Τζόνσον ωστόσο έκλεψε τις εντυπώσεις στο συνέδριο.

Έξι μήνες πριν την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος για το Brexit και μόλις λίγες ημέρες μετά το «βατερλό» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σαλτσμπουργκ η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη αμφισβήτηση της πολιτικής της τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο κόμμα της.

Προειδοποιεί και το Μπέλφαστ

Το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Η ΕΕ δεν θέλει ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας και προτείνει μια «τεχνολογική λύση» και εναλλακτικά την παραμονή του Μπέλφαστ στην τελωνειακή σύνδεση. Αυτό όμως βάζει ζήτημα επικράτειας για το Λονδίνο, καθώς μεταθέτει το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα και αποκόπτει την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Βασίλειο.

Στην τοποθέτησή του στο συνέδριο των Συντηρητικών ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντόμινικ Ράαμπ, αν και είπε ότι το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ουσιαστικό, υποστήριξε ότι έχει «παραφουσκώσει» για πολιτικούς λόγους. Ο Ράαμπ είπε επίσης ότι βλέπει με καλό μάτι την ιδέα μιας «τεχνολογικής λύσης» για τα σύνορα, πρόσθεσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε συγκεκριμένη λύση θα πρέπει να σέβεται τις υπάρχουσες συμφωνίες και να έχει την αποδοχή των κατοίκων αυτής της βρετανικής επαρχίας. Ο Ράαμπ συμφώνησε και με την άποψη του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας θα πρέπει να αποδραματοποιηθεί.

Νωρίτερα ωστόσο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, προειδοποιούσε ότι δεν γίνεται να επιτραπεί στις Βρυξέλλες να «προσαρτήσουν» την επαρχία, εξαναγκάζοντάς την να αποδεχτεί διαφορετικούς κανόνες από εκείνους που ισχύουν στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δέκα βουλευτές του DUP, όπως και οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, θέλουν να διασφαλίσουν ότι το Brexit δεν θα απειλήσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία έβαλε τέλος σε δεκαετίες ταραχών και βίας στην Βόρεια Ιρλανδία.

«Η Βόρεια Ιρλανδία δεν πρόκειται να γίνει ένα ημιανεξάρτητο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Μπαρνιέ δεν μπορεί, δεν γίνεται, να προσαρτήσει ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να πει πως έτσι θα προχωρήσουμε. Και δεν μπλοφάρουμε στο θέμα αυτό» διαμήνυσε η ηγέτιδα του κόμματος, Αρλίν Φόστερ, σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου των Συντηρητικών. Η Φόστερ προειδοποίησε όμως και την Μέι, τονίζοντας ότι το κόμμα της θα πρέπει να δει και τις βελτιωμένες προτάσεις προς την ΕΕ και επισημαίνοντας την «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό της επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Βασίλειο.

Το άλλο σύμπαν

Η ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, στις βουλευτικές έδρες του οποίου βασίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Τερέζα Μέι, υπερασπίσθηκε όμως και τον Μπόρις Τζόνσον. Μέσα  μέσα από τις στήλες του σημερινού φύλλου της Telegraph, η Φόστερ υπογράμμισε ότι «αν ήταν πρωθυπουργός, θα συνεργαζόταν μαζί του».

Στο Μπέρμιγχαμ ωστόσο υπήρξαν και μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, τα οποία επέκριναν έντονα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. «Ζει σε έναν φανταστικό κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ενώ και αρκετοί βουλευτές έδειξαν την ενόχλησή τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν ο Τζόνσον να σιωπήσει και επισήμαιναν ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα το κόμμα είναι μια μάχη ηγεσίας.

Αποστάσεις από τον Τζόνσον πήρε ακόμη και ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος καλοβλέπει το σενάριο της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ. «Οι ιδέες του Τζόνσον δίνουν καλούς τίτλους στις εφημερίδες, αλλά όχι αναγκαστικά και καλές πολιτικές», είπε ο Ντέιβις. Όσο για την Τερέζα Μέι επαναλαμβάνει ότι προέχουν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και καλεί το κόμμα σε συσπείρωση για την επίτευξη «της καλύτερης δυνατής συμφωνίας».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι