Brexit: Πανωλεθρία για την Μέι, φόβοι στην Ευρώπη
16/01/2019Την πιο ταπεινωτική ήττα στην διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας της δέχθηκε απόψε η Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit. Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την Συμφωνία της με την ΕΕ και οι Εργατικοί πέρασαν στην αντεπίθεση με την κατάθεση πρότασης μομφής.Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ζητούν εγγυήσεις για την τύχη των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκφράζουν φόβους για ένα «άτακτο» Brexit.
Η ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων ήταν, για την “εφτάψυχη” μέχρι τώρα Μέι, το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού θανάτου, για τον οποίο διαβεβαίωναν από το πρωί σχεδόν όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Τελικά οι βουλευτές, μέσα στο κλίμα της έντονης και πρωτόγνωρης για τα βρετανικά δεδομένα πόλωσης, καταψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την Συμφωνία της.
Μόνον 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 432 την καταψήφισαν, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που ήθελαν ήττα για την Μέι με διαφορά μεγαλύτερη ακόμη και από 200 ψήφους. «Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει» ήταν η πρώτη δήλωσή της, αμέσως μετά το συντριπτικό για την ίδια αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Πρόταση μομφής από τον Κόρμπιν
Σαν έτοιμος από καιρό, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είχε επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Μέι. Υποστήριξε μάλιστα, ότι την πρότασή του στηρίζουν και οι Συντηρητικοί βουλευτές που είχαν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση τον περασμένο Δεκέμβριο
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό η συζήτηση της πρότασης μομφής θα συζητηθεί την Τετάρτη και όπως διευκρίνισε η υπουργός Αντρέα Λίντσομ θα διαρκέσει μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας). «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», υπογράμμισε η Μέι και συμπλήρωσε ότι «εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους» θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Επέμεινε μάλιστα στην άποψή της για μια αποχώρηση από την ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο.
Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος της Μέι ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός δεν παραιτείται και ότι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, αν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, εξαιτίας της συζήτησης της πρότασης μομφής στο Κοινοβούλιο.
Παραλλήλως επισήμανε ότι, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημέρες προκειμένου να κάνει προσπάθειες για την ανάκτησή της. Επιβεβαίωσε τέλος την επιμονή της πρωθυπουργού για επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit εντός του χρονοδιαγράμματος, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.
Ήδη πάντως το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, το οποίο καταψήφισε την Συμφωνία εξαιτίας των ρυθμίσεων για τα ιρλανδικά σύνορα, επαναβεβαίωσε την στήριξή του, με τους δέκα βουλευτές του, στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι, ανακοινώνοντας ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής.
Φόβοι στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα στην ΕΕ, η οποία πίεσε όλο το προηγούμενο διάστημα την βρετανική πλευρά, ιδιαίτερα στα σημεία για τα οποία υπήρχαν αντιδράσεις, όπως οι ρυθμίσεις για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία, πολλαπλασιάζονται οι φόβοι για μία άτακτη βρετανική φυγή.
Λυπημένος για τις εξελίξεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, προτρέποντας την Βρετανία «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα», γιατί, όπως είπε, ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει. Επισήμανε ακόμη ότι μετά την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου «ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί» και υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί. Ο Γιούνκερ δήλωσε τέλος ότι «η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».
Με έναν γρίφο σχολίασε τις εξελίξεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;» έγραψε στο Twitter, υπαινισσόμενος ότι η μοναδική θετική λύση είναι η παραμονή. Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, ο εκπρόσωπός του ανέφερε ότι «η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».
Εντωμεταξύ, η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ εκφράζουν την ανάγκη να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων για την αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών μια αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία. Από τους πρώτους, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες».
Για την αναγκαιότητα ενός «γρήγορου και ξεκάθαρου σχεδίου» προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές μίλησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ενώ πολυνομοσχέδιο ετοιμάζει η Ιρλανδία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Δουβλίνου, Σάιμον Κόβενι. Στο αποτέλεσμα αντέδρασε και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, αφού εξέφρασε την λύπη του, διαμήνυσε, στο πνεύμα της ήδη εκφρασμένης ευρωπαϊκής αυστηρότητας, ότι «δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης».
Εκλογές θέλουν οι Εργατικοί
Την ώρα πάντως που η ΕΕ και πολλές εθνικές κυβερνήσεις είναι αρνητικές στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας το Εργατικό Κόμμα επιμένει στους ίδιους αντιπολιτευτικούς τόνους, πιέζοντας για την διεξαγωγή δεύτερων πρόωρων εκλογών. Οι Εργατικοί εκτιμούν ότι το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο για την αποχώρηση από την ΕΕ είναι το μόνο που μπορεί να περάσει από την βρετανική βουλή, αγνοώντας το γεγονός ότι η ΕΕ δεν συζητά άλλο σχέδιο. Αυτό είχε πει άλλωστε νωρίτερα και ο ίδιος ο Κόρμπιν, επιμένοντας ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας.
Ένας εκπρόσωπός των Εργατικών μάλιστα ανέφερε ότι η σημερινή πρόταση μομφής θα μπορούσε να επαναληφθεί «περισσότερες από μία φορές». Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι, αν καταψηφιστεί την Τετάρτη, θα την υποβάλλουν ξανά, τονίζοντας παραλλήλως ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη» και γι αυτό χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.
Σχέδια για την υποβολή εναλλακτικής πρότασης κάνουν όμως και κάποιοι Συντηρητικοί βουλευτές, οι οποίοι προτείνουν να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες και αν αυτή απορριφθεί από την ΕΕ, τότε η αποχώρηση να γίνει με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.