ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Φλέγεται η Γάζα – Νέος κύκλος αίματος

Φλέγεται η Γάζα – Νέος κύκλος αίματος, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ένας νέος κύκλος αίματος άνοιξε μεταξύ Ισραήλ και Χάμας με αφορή τα εκτεταμένα βίαια επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αρχών ασφαλείας στην Παλαία Πόλη της Ιερουσαλήμ. To Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Γάζας και η Χαμάς εκτοξεύει πυραύλους κατά της Ιερουσαλήμ.  Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 9 παιδιά, από τα ισραηλινά πλήγματα και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 106. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον Νοέμβριο του 2019.

Ο ισραηλινός στρατός στρατός ανακοινωσε ότι 200 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ χθες, εκ των οποίων περισσότερο από το 90% αναχαιτίστηκε από το αντιαεροπορικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 15 μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και ότι οι επιθέσεις στη Γάζα έπληξαν 130 στρατιωτικούς στόχους, που οι περισσότεροι ανήκαν στη Χαμάς, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η διεθνή κοινότητα κάνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της κατάστασης και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα Ηνωμένα Έθνη, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Αιγύπτου, θα διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ωστόσο, πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε της αποφασιστικότητας των ισραηλινών δυνάμεων και δεσμεύθηκε να απαντήσει δυναμικά. Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η παλαιστινιακή αντίσταση θα συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενόψει της συνάντησής του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς, κάλεσε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση. Ο εκπρόσωπός του εξέφρασε πάντως την αμερικανική υποστήριξη στις «ειρηνικές διαδηλώσεις». Να κάνουν ότι είναι δυνατόν για την αποκλιμάκωση της έντασης κάλεσε τις δύο πλευρές και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς και τους φονικούς βομβαρδισμούς (20 νεκροί, ανάμεσά τους εννέα παιδιά και 56 τραυματίες) του Ισραήλ στη Γάζα.

Τα αίτια

Ισραηλινοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μια από τις αιτίες που ξέσπασαν τα επεισόδια είναι η αντιπαλότητα μεταξύ της Χαμάς (ελέγχει τη Γάζα) και της Παλαιστινιακής Αρχής (ελέγχει τη Δυτική Όχθη), μετά την ακύρωση των εκλογών από τον Αμπάς. Η Χαμάς διατηρούσε μεγάλες ελπίδες για τη νίκη στις εκλογές που είχαν προγραμματίστει για τις 22 Μαΐου πιστεύοντας ότι θα κέρδιζε αναλάμβανε όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπάς ανέβαλε τις εκλογές, ισχυριζόμενος ότι το Ισραήλ δεν θα διευκόλυνε τη ψηφοφορία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς αντέδρασε για να ενισχύσει τα ερείσματά της μέσα στη Δυτική Όχθη. Όμως, η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι αυτή που φέρει την ευθύνη για την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας.

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε από την απόφαση της να στήσει οδοφράγματα στην Πύλη της Δαμασκού, είσοδο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και κυρίως από την έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ του Σεΐχ Τζαράχ, καθώς οι έποικοι αξιώνουν ότι η περιοχή τους ανήκει.

Επισημαίνεται, ότι η έλλειψη μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης εμποδίζει την επίλυση του προβλήματος. Έχουν γίνει εκκλήσεις για αλλαγή της διαδρομής για είσοδο στην Παλιά Πόλη, δηλαδή να γίνεται είτε μέσω της Πύλης Jaffa, είτε μέσω της Πύλης Dung. Ο αραβικός πληθυσμός του Ισραήλ ακολουθεί δύο κατευθύνσεις: (α) την ολοένα και πιο βίαιη αντίσταση κατά του Ισραήλ που ξεσπά καθημερινά εντός και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ –βίαιες διαδηλώσεις σε αραβικές και μικτές εβραϊκές-αραβικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα και (β) τις προσπάθειες για να βελτιώσει τη συνύπαρξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Όμως, οι δύο αυτές κατευθύνσεις δύσκολα θα αλλάξουν, εξαιτίας της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει το Ισραήλ προς τα Παλαιστινιακά εδάφη. Ταυτόχρονα, οι βίαιες συγκρούσεις στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, γίνονται και αντικείμενο εκμετάλλευσης από ισραηλινά πολιτικά κόμματα, καθώς μετά τις πρόσφατες εκλογές του δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής εφικτός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο “προστάτης” Ερντογάν

Επιπλέον, το Παλαιστινιακό ζήτημα προκαλεί τις αντιδράσεις της διεθνής κοινότητας αλλά και χρησιμοποιείται και από ηγέτες για προσωπικό όφελος. Ο Ερντογάν ενώ πριν λίγο καιρό επιδίωκε την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, τώρα γίνεται εκ νέου σφοδρός επικριτής του για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

Δεσμεύεται να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει, όπως είπε την «ισραηλινή «τρομοκρατία» και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακή Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια καταγγέλλοντας τις ενέργειες του Ισραήλ και διαβεβαιώνοντας τους για την υποστήριξη του. Οι δηλώσεις του Ερντογάν εξυπηρετούν το εσωτερικό του ακροατήριο. Επιδιώκει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορεί να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων σε ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τον μουσουλμανικό κόσμο.

Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν χιλιάδες άνθρωποι έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα και το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και διαδήλωσαν εναντίον των ενεργειών της ισραηλινής κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να προωθήσει το προφίλ του ”προστάτη’ των μουσουλμανικών πληθυσμών αλλά και να προσεγγίσει τα αραβικά κράτη, “υπενθυμίζοντάς τους” ότι το Παλαιστινιακό τους ενώνει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι