Δεδομένος σύμμαχος της Τουρκίας το Λονδίνο – Αθλιότητες και στη μετά Brexit εποχή
05/03/2020Δεν μπορούσε να απουσιάζει δίπλα από τον Ερντογάν, ο παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, το Λονδίνο. Μεσούσης της τουρκικής επίθεσης κατά της Ελλάδος, της Κύπρου και της Ευρώπης, έσπευσε στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ερντογάν και να δείξει τη στήριξη και την συμπαράστασή του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. Ο Βρετανός αξιωματούχος εξέφρασε τη στήριξή του στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση, φορτώνοντας το νέο κύμα προσφύγων και τις κινήσεις μεταναστών στο καθεστώς Άσαντ και στη Ρωσία.
«Η ρίζα αυτού είναι η απερίσκεπτη και βάρβαρη φύση της επίθεσης του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας στην Ιντλίμπ», ισχυρίσθηκε ο Βρετανός υπουργός, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «απαραίτητο σύμμαχο» για τη Βρετανία. Η μετάβαση του Ντόμινικ Ράαμπ στην Άγκυρα στις συγκεκριμένες συνθήκες και κλίμα δείχνει και τη βρετανική στάση και εν γένει τη συμπεριφορά της στη μετά την Brexit εποχή.
Προφανώς και θα “κολλήσει” με την Τουρκία (και τις ΗΠΑ εννοείται), το Λονδίνο. Άλλωστε αυτό έκανε για χρόνια, όντας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στήριζε συστηματικά και μεθοδικά τα τουρκικά συμφέροντα εντός της ΕΕ, τα οποία πολλές φορές- αν όχι τις πλείστες- λειτουργούσαν σε βάρος κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στήριξη της Τουρκίας από την Βρετανία
Ο Ντομινίκ Ράαμπ, έδωσε διαπιστευτήρια στον Ερντογάν και είπε όσα ήθελε να ακούσει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας. Εξέφρασε τη στήριξη του στη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, απαλλάσσοντας την κατοχική δύναμη από την προσπάθεια διοχέτευσης ροών προς την Ελλάδα. Σημειώνεται πως η Βρετανία θα δώσει 89 εκατομμύρια λίρες, επιπλέον των χρημάτων που έχει εκταμιεύσει μέχρι τώρα, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, περιλαμβανομένων των περιοχών γύρω από την Ιντλίμπ.
Όλα αυτά έχουν ως φόντο την αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών. Mία από τις βρετανικές προτεραιότητες είναι μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2020, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τους διμερείς εμπορικούς δεσμούς αξίας 18 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο.
Η μετάβαση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, κυρίως όμως οι τοποθετήσεις του, έχουν ενοχλήσει την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνηθισμένη από τα φιλοτουρκικά τερτίπια, απλά κατέγραψε μια ακόμη βρετανική αθλιότητα. Δείχνει πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βρετανία και μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.