Δεν δίνουν “άσυλο” στην Μέρκελ

Δεν δίνουν “άσυλο” στην Μέρκελ

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία, μετά την κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου. Στην τετράωρη συνάντηση που είχαν την περασμένη νύχτα οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση  κατέληξαν απλώς στο συμπέρασμα ότι η διαφωνία τους είναι πολύ σοβαρή.

Η κυβερνητική κρίση στην Γερμανία, μόλις τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, εκτινάχθηκε με το τελεσίγραφο του Βαυαρού Χριστιανοκοινωνιστή και υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών θα κάνει χρήση του «υπουργικού προνομίου» και θα τις επιβάλει μονομερώς στα σύνορα της Γερμανίας. Μια τέτοια απόφαση συνιστά αυτομάτως ευθεία αμφισβήτηση της καγκελαρίου Μέρκελ και τινάζει στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το τελεσίγραφο του Ζεεχόφερ, το οποίο δεν υπονομεύει μόνο την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, αλλά και το ίδιο το σύστημα Σένγκεν, λήγει με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές θα συνεδριάσουν την Κυριακή για να αποφασίσουν αν θα αψηφήσουν την Μέρκελ και θα επιβάλουν  ελέγχους στα σύνορα.

Την ίδια ώρα, πολλά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ εισηγούνται στην καγκελάριο να πάψει τον Ζεεχόφερ από υπουργό, αν αυτός προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδίων του. Μια τέτοια ενέργεια όμως θα οδηγούσε αυτομάτως στην διάλυση της πιο  πολύχρονης και ιστορικής συμμαχίας στην Ευρώπη, αυτής ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Βαυαρούς, και παραλλήλως στην έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας για την καγκελάριο.Σε αυτήν την περίπτωση η Μέρκελ έχει δύο επιλογές: Ή να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να πάει σε εκλογές.

Τι θα κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες

Η ρήξη των δύο συντηρητικών εταίρων στην Γερμανία βγάζει όμως στην σέντρα και τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι προχώρησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης με την Μέρκελ μετά από πολύμηνες και όχι ανώδυνες για τους ίδιους διαπραγματεύσεις. Έτσι πολλοί εκτιμούν ότι αν υπάρξει διαζύγιο ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Βαυαρούς, η Μέρκελ θα χάσει και την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών.

Ήδη η ηγέτις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών, τονίζοντας ότι η κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι απογοητευτική και ότι κανένας δεν γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει η ρήξη. Σημείωσε επίσης ότι το μεταναστευτικό δεν είναι το μοναδικό θέμα που απειλεί την κυβερνητική συνοχή.

«Σε όλα τα θέματα, περιλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στον συνασπισμό. Δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα έχουμε περιέλθει σε τέλμα και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης η Νάλες.  Ενδεικτική για την ρευστότητα της κατάστασης είναι και η απάντησή της στην ερώτηση αν προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. «Δεν γνωρίζω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι Βαυαροί πιέζουν την Μέρκελ να προχωρήσει σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία ή σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση δεν ωφελεί. Έχουν δώσει μάλιστα και χρονικό περιθώριο το οποίο εκπέει με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι στους κόλπους των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας έχουν πέσει, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Το τι θα γίνει θα ρο μάθουμε μάλλον την Κυριακή, αφού στην Σύνοδο Κορυφής δεν διαφαίνεται λύση.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι