Δεν τραγούδησε ακόμα η χοντρή κυρία – Το πάθημα της Συρίας δεν έγινε μάθημα στον Τραμπ
30/06/2019Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως συνήθως, άφησε τη γλώσσα του να πάει …περίπατο χθες στην Οσάκα της Ιαπωνίας, πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και μετά, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε. Και αξίζει να τα διαβάσετε. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι είπε κουβέντες, που δεν στέκουν, καθώς το σύστημα Patriot δεν το πήρε ο κ. Ερντογάν από την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα επειδή η Τουρκία απαιτούσε από την Αμερική να μοιραστεί την τεχνολογία του.
Ούτε ο κ. Ομπάμα μπορούσε να το πράξει, ούτε ο κ. Τραμπ θα το έκανε όταν πρόσφερε το Patriot στον Ερντογάν, τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Αμερικανοί είπαν ΝΑΙ στην πώληση και ΟΧΙ στο αίτημα για να μοιραστούν την τεχνολογία του Patriot με τους Τούρκους. Είπε και κουβέντες για τις οποίες θα μετανιώσει ο κ. Τραμπ, όπως συνέβη πριν τα Χριστούγεννα, όταν τον κορόιδεψε ο Ερντογάν και αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Ο αριθμός της αμερικανικής δύναμης αυξήθηκε διότι ο ίδιος ο κ. Τραμπ αποφάσισε ότι έπρεπε να προστατευθούν οι σύμμαχοί του, που του χάρισαν τον θρίαμβο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι Κούρδοι της Συρίας. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
Όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον θα αλλάξει τις αποφάσεις του. Αποφάσεις βεβαίως που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Διότι ο κ. Τραμπ δεν είπε ακόμα ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη όταν παραλάβει τους ρωσικούς S-400. Ούτε δήλωσε ότι θα δοθούν τα μαχητικά F-35. Αντίθετα είπε ότι «τα αεροπλάνα (εννοεί τα F-35) δεν είναι συμβατά από τη σκοπιά μας.
Όχι από την άποψη της συμβατότητας, αλλά από τη δική μας άποψη, της εθνικής ασφάλειας». Άρα είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να μην δοθούν τα F-35 στην Τουρκία όταν έχει ήδη εγκαταστήσει τους S-400. Δεν χρειάζεται να διαβάζει κανείς πίσω από τις γραμμές. Απλά πρέπει κανείς να διαβάζει τις δηλώσεις του, και να τις καταλαβαίνει. Στην Αμερική, όπου ξέρουν πως λειτουργεί το σύστημα, παρέμειναν στη δήλωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν.
Μείζον πρόβλημα για το ΝΑΤΟ
Σε αυτήν έδωσαν σημασία διότι είναι επίσημη και δημόσια. Τονίζονται τα εξής: «Ο Πρόεδρος (Τραμπ) εξέφρασε την ανησυχία του (στον Πρόεδρο Ερντογάν) για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤO. Αυτά είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αμερική. Να μην εγκατασταθούν οι S-400 και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή του ΝΑΤΟ».
Διότι όταν η Τουρκία διατηρεί στρατηγική σημασία με τη Ρωσία, αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για το ΝΑΤΟ. Η ιστοσελίδα μας δημοσιεύει με ακρίβεια τα γεγονότα και τις δηλώσεις των αξιωματούχων που ασχολούνται με την Τουρκία και το πρόβλημα που δημιούργησε με την αγορά ενός συστήματος που αποτελεί απειλή, όχι μόνο για τα F-35, αλλά όλα τα δυτικά οπλικά συστήματα. Ο νέος υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, που μόλις διόρισε ο κ. Τραμπ, τα είπε απλά για να τα καταλαβαίνει και ο μπουνταλάς πρόεδρος της Αμερικής: «Ή τους S-400 ή τα F-35. Όχι και τα δύο μαζί».
Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com