ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαδηλώσεις στην ΕΕ για την ενέργεια και στην Ουγγαρία κατά Όρμπαν

Διαδηλώσεις στην ΕΕ για την ενέργεια και στην Ουγγαρία κατά Όρμπαν,

Ενώ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας αποφασιστικότερες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και συγκράτηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, στην Ουγγαρία ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, χθες, για να επιδοκιμάσει την Δύση και να αποδοκιμάσει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και την σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι διαδηλώσεις έγιναν με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης της Ουγγαρίας απέναντι στην ΕΣΣΔ το 1956, αλλά, πήραν τον χαρακτήρα εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων, με τους δασκάλους και καθηγητές να ζητούν αυξήσεις και κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων για τους οποίους η κυβέρνηση Όρμπαν είναι υπόλογη στην ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι Ούγγροι εκπαιδευτικοί, με μισθούς που κυμαίνονται από 170.000 φιορίνια (410 ευρώ) ως 396.000 φιορίνια (950 ευρώ), διεκδικούν αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού που έφθασε τον Σεπτέμβριο στο 20% και άμεση κατάργηση της διάταξης που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία. Σύμφωνα με το AFP και το Reuters ήταν από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Βουδαπέστη και έκαναν λόγο για 80.000 διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις σε Γερμανία-Γαλλία

To Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ένα διήμερο διαδηλώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, για τις τιμές της ενέργειας και το κλίμα, αλλά και σε ένδειξη αλληλεγγύης για τις γυναίκες του Ιράν. Σε πολλές γερμανικές και γαλλικές πόλεις έγιναν μεγάλα συλλαλητήρια, όπως και στις Βρυξέλλες, με πολλά και διαφορετικά αιτήματα.

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έξι γερμανικές πόλεις ζητώντας δικαιότερη κατανομή των κυβερνητικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και μια ταχύτερη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το Reuters. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μερικές φορές φαινομενικά αντιφατικά, από περισσότερες επιδοτήσεις ενέργειας και διακοπή λειτουργίας πυρηνικών σταθμών, έως τη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με αναφορές. Περίπου 24.000 άνθρωποι συμμετείχαν, σύμφωνα με την Greenpeace, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις μαζί με τον συνασπισμό 90 οργανώσεων για την προστασία του κλίματος.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και τα μεγάλα γερμανικά συνδικάτα Verdi και IG Metal που ζητούν από την κυβέρνηση Σολτς να κατανείμει δικαιότερα τα κονδύλια του πακέτου 200 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Διαδηλώσεις με μικρότερη συμμετοχή έγιναν και σε πολλές γαλλικές πόλεις.

Νέα επίθεση Όρμπαν κατά ΕΕ 

Ο Όρμπαν από την πλευρά του, σε ομιλία που έκανε χθες στην πόλη Ζαλαεγκέρσεγκ, εξ αφορμής της επετείου της εξέγερσης, κατηγόρησε την ΕΕ ότι ευθύνεται για την οικονομική κρίση και μάλιστα έφθασε στο σημείο να μιλήσει για «διάλυση όπως διαλύθηκαν και άλλες τέτοιες αυταρχικές οντότητες», αναφορά που ερμηνεύτηκε ως παραλληλισμός της ΕΕ με την ΕΣΣΔ.

Ο Όρμπαν που επανεξελέγη στην πρωθυπουργία τον προηγούμενο Απρίλιο, έχει αρχίσει καμπάνια για την υποστήριξη της κυβέρνησης στην μάχη με τις Βρυξέλλες, όπως λέει, και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες «σε εθνική διαβούλευση». Η διαβούλευση συνοδεύεται με τον υπότιτλο πως «οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν» και μία βόμβα εικονίζεται πάνω από το μήνυμα.

Οι Βρυξέλλες έχουν παγώσει την χρηματοδότηση της Ουγγαρίας για μη συμμόρφωση στις βασικές διατάξεις περί του κράτους δικαίου στην ΕΕ, ωστόσο, η ουγγρική κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει τις επίμαχες διατάξεις που επιβάλλουν περιορισμούς σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, από την ελευθερία του Τύπου έως τις συνδικαλιστικές λειτουργίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι