ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαπραγμάτευση-μαραθώνιος Πούτιν-Μακρόν

Διαπραγμάτευση-μαραθώνιος Πούτιν-Μακρόν

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν στο Κρεμλίνο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν εν συνεχεία σε συνέντευξη Τύπου. Στην αντίπερα όχθη, εν τω μεταξύ είχαν ταυτόχρονα συνάντηση στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Καγκελάριο της Γερμανίας.

Στη Μόσχα, μετά τη συνάντηση, ο Μακρόν δήλωσε: «Τώρα πρέπει όλοι να βρούμε έναν ειρηνικό δρόμο στην Ευρώπη, έναν δρόμο σταθερότητας, υπάρχει το περιθώριο και ο χρόνος για αυτό. Ο πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει στην διατήρηση της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούν για τις εγγυήσεις ασφαλείας και από κοινού να επιλύσουν την κατάσταση στην Ουκρανία». Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στον Λουκασένκο που απειλεί με πυρηνικά, και είπε ότι ο Πούτιν τον καθησύχασε επ΄αυτού.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό του ήταν ουσιαστική και χρήσιμη». Όπως είπε «ο πρόεδρος της Γαλλίας ήρθε στη Ρωσία για να συζητήσει πρώτα από όλα τα πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας, για τη διατήρηση των οποίων οι χώρες μας, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, συνεχίσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις για τις ρωσικές προτάσεις που απευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σχετικά με την παροχή μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων ασφάλειας», είπε ο Πούτιν.

Επίσης είπε ότι μερικές από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να είναι η αφετηρία για μερικά κοινά βήματα και ότι βλέπει ένα μικρό, πολύ μικρό παράθυρο ευκαιρίας. Όπως είπε κάποιες προτάσεις του Μακρόν είναι ρεαλιστικές και θα ξαναμιλήσουν τηλεφωνικά μετά το ταξίδι του Γάλλου προέδρου την Ουκρανία.

Το τετ α τετ Πούτιν-Μακρόν

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18.33 ώρα Μόσχας (17:33 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες. Σύμφωνα με το TASS, οι ηγέτες των δύο χωρών συνέχισαν την συζήτηση και στο γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο σερβιρίστηκε μεταξύ άλλων οξύρυγχος, ελάφι και στο τέλος τάρτα αχλαδιού με παγωτό.

Ανοίγοντας τις συνομιλίες, ο Πούτιν σημείωσε ότι «έχει δημιουργηθεί μια καλή ατμόσφαιρα μεταξύ Μόσχας και Παρισιού προκειμένου να βελτιωθούν γενικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». O Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ουσιαστικά κορυφαίος πολιτικός της Δύσης που επισκέπτεται τη Μόσχα μετά την έναρξη της κρίσης. Πριν τις συνομιλίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τις προσπάθειές του και είπε ότι «όλοι πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει και η Ρωσία να νιώθει ασφαλής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Ο Μακρόν δήλωσε πως συναντάται με τον Πούτιν προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος και να οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κρατήσει αποστάσεις από τις αμερικανικές και βρετανικές δηλώσεις, ότι επίκειται ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Όπως είπε προσερχόμενος στις συνομιλίες σήμερα «αναζητεί μια χρήσιμη ανταπόκριση που θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε την ένοπλη σύγκρουση και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, σταθερότητα και διαφάνεια».

Ο Πούτιν από πλευράς του είπε ότι «η Ρωσία και η Γαλλία μοιράζονται την ίδια ανησυχία σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στην Ευρώπη». Και συμπλήρωσε ότι «η Γαλλία έχει και κατά το παρελθόν δείξει την πίστη της σε αξίες, όπως και η σημερινή της ηγεσία. Βλέπω πόσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί και προσωπικά από τον σημερινό πρόεδρό της προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση που σχετίζεται με την επί ίσοις όροις παροχή ασφάλειας στην Ευρώπη με προοπτική χρόνου και σε ό,τι αφορά την ενδο-ουκρανική κρίση στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Μπάιντεν με τον Σολτς

Χθες το βράδυ ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα «δεν είναι η Ουκρανία, αλλά το να ξεκαθαρίσει τους όρους της συνύπαρξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Όταν έφθασε στη Μόσχα δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», αλλά και ότι δεν πιστεύει σε «αστραπιαία θαύματα». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ από πλευράς του δήλωσε: «Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη για να περιμένουμε αποφασιστικής σημασίας πρόοδο μόνο με μια συνάντηση». 

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες ήταν το καλοκαίρι του 2019, όταν ο Μακρόν δέχθηκε τον Ρώσο ομόλογό του στη θερινή του κατοικία στην Κυανή Ακτή. Αύριο ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα μεταφέρει όσα συμφώνησαν με τον Ρώσο πρόεδρο σαν ένα πρώτο βήμα για διαλλακτικότητα.

Παράλληλα, σε “κόντρα ρελάνς” ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν δήλωσε προσερχόμενος ότι «οι ΗΠΑ και η Γερμανία ενεργούν από κοινού απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη». Πάντως οι ΗΠΑ ανεπισήμως έχουν χαρακτηρίσει τον κ. Σολτς «πολύ υποχωρητικό έναντι της Ρωσίας».

Ο Γερμανός καγκελάριος προσερχόμενος είπε: «Είμαστε στενοί σύμμαχοι και ενεργούμε συντονισμένα και ενωμένοι όταν πρόκειται να απαντήσουμε στις τρέχουσες κρίσεις, όπως και την ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας». Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησαν ο Μπάιντεν δήλωση πως «δεν θα υπάρξει (ο γερμανορωσικός αγωγός) Nord Stream» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής και κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι