ΔΙΕΘΝΗ

Στους δρόμους οι Αμερικανοί για τις αμβλώσεις – Έρευνα του ινστιτούτου PEW

Στους δρόμους οι ΗΠΑ για τις αμβλώσεις - Τί δείχνει έρευνα του ινστιτούτου PEW,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Βαθιά διχασμένη είναι η κοινωνία των ΗΠΑ στο θέμα των αμβλώσεων, θέμα που πλέον είναι στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν το δικαίωμα ενώ από την άλλη η πιο συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων εμφανίζεται έτοιμη και θέσει υπό αμφισβήτηση και άλλα δημοκρατικά κεκτημένα, όπως τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, σχέσεις συμβίωσης κλπ.

Έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου ερευνών PEW η οποία είχε γίνει στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, όταν δηλαδή το θέμα των αμβλώσεων είχε αρχίσει να συζητείται έντονα στις ΗΠΑ λόγω της διαρροής του σχεδίου απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, έδειξε ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των νόμιμων αμβλώσεων.

Συγκεκριμένα, το 61% λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το 37% λέει ότι θα πρέπει να είναι παράνομη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Περίπου τα τρία τέταρτα των Λευκών Προτεσταντών (74%) πιστεύουν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι παράνομη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις. Αντίθετα, το 84% των μη θρησκευόμενων Αμερικανών λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και το 66% των Μαύρων Προτεσταντών, το 60% των Λευκών Προτεσταντών που δεν είναι Ευαγγελικοί και το 56% των Καθολικών.

Έξι στους δέκα ψηφοφόρους που κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (60%) λένε ότι η άμβλωση πρέπει να είναι παράνομη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις. Αντίθετα, το 80% των Δημοκρατικών και όσοι κλίνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα λένε ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ πιο πιθανό να πουν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι παράνομη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις παρά να πουν ότι θα πρέπει να είναι νόμιμη (72% έναντι 27%). Μεταξύ των μετριοπαθών και φιλελεύθερων Ρεπουμπλικάνων, το 60% λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, ενώ το 38% λέει ότι πρέπει να είναι παράνομη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλελεύθερων Δημοκρατικών και των Δημοκρατικών υποστηρίζει τη νόμιμη άμβλωση (90%), όπως και οι επτά στους δέκα συντηρητικούς και μετριοπαθείς Δημοκρατικούς (72%).

Οι πλειοψηφίες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών εκφράζουν την υποστήριξή τους για τη νόμιμη άμβλωση, με τις γυναίκες να είναι λίγο υψηλότερα από τους άνδρες, 63% έναντι 58%.

Φυλετικές καταβολές 

Ως προς τις αντιλήψεις ανά φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, περίπου τα τρία τέταρτα των Ασιατών (74%) και τα δύο τρίτα των Αφροαμερικανών (68%) λένε ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, όπως και το 60% των ισπανόφωνων ενηλίκων και το 59% των λευκών ενηλίκων.

Μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 30 ετών, το 74% λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και το 62% των ενηλίκων μεταξύ 30 και 40 ετών. Μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στα 50 τους, το 55% εκφράζει υποστήριξη για τη νόμιμη άμβλωση, όπως και το 54% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

  Διπλωματική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για το μπαλόνι που καταρρίφθηκε

Επίπεδο μόρφωσης

Τα δύο τρίτα των αποφοίτων κολεγίου (66%) λένε ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και το 63% εκείνων με κάποια κολεγιακή εκπαίδευση. Μεταξύ εκείνων με πτυχίο λυκείου ή χαμηλότερη εκπαίδευση, το 54% λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το 44% λέει ότι θα πρέπει να είναι παράνομη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήραν θέση υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης, αποδοκιμάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Εκστρατεία κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχεδιάζει η οργάνωση HRW.

Από την άλλη στον γειτονικό Καναδά, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινούνται όχι μόνον πολιτικά στο πλευρό των οργανώσεων των ΗΠΑ, αλλά έχουν αρχίσει και καμπάνια για την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις Αμερικανίδες που θα επιλέξουν να κάνουν άμβλωση.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε είπε ότι είναι «φρικιαστική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ», και εξέφρασε την συμπαράστασή του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες και πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι «είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση. Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει».

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όρισε ένα νέο # το SCOTUS (Supreme Couert of the US) με παραπομπή στο ελληνικό Σκότος και σε αντίστιξη με το POTUS που ανήκει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπάιντεν προχώρησε χθες στο άλλο μεγάλο θέμα που διχάζει τις ΗΠΑ, στην πώληση ατομικών όπλων, εισάγοντας περιορισμούς ώστε να περιοριστεί η οπλοκατοχή στην αμερικανική κοινωνία και να μειωθούν τα περιστατικά τυφλής βίας. Οι εκτιμήσεις στον Λευκό Οίκο είναι ότι οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι προκαλούν πλέον με τις παρεμβάσεις τους ακόμη και τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους και οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι μπορούν σε αυτές τις συνθήκες να κερδίσουν σημαντικές νομοθετικές μάχες.

Περαιτέρω ένταση, όμως, ήρθε να προσθέσει η δήλωση του προέδρου της Ακαδημίας του Βατικανού για τις αμβλώσεις η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση δήλωση του Πάπα υπέρ της απόφασης απαγόρευσης των αμβλώσεων.

  Τι δηλώνουν Τούρκοι και Σέρβοι που είναι με τους Ρώσους στη Ζαπορίζια

Η Ακαδημία του Βατικανού

Ο πρόεδρος Ακαδημίας, επίσκοπος Vincenzo Paglia, επικρότησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι επιλογή ζωής: «Το γεγονός ότι μια μεγάλη χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση έχει αλλάξει τη θέση της στο ζήτημα των αμβλώσεων είναι σημαντικό. Η προστασία και η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να παραμείνει περιορισμένο στην άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα είναι ένα ζήτημα ευρείας κοινωνικής σημασίας. Απέναντι στη δυτική κοινωνία που χάνει το πάθος της για τη ζωή, αυτή η πράξη είναι μια ισχυρή πρόσκληση να σκεφτούμε από κοινού το σοβαρό και επείγον ζήτημα της ανθρώπινης γενναιοδωρίας και τις συνθήκες που την καθιστούν δυνατή επιλέγοντας τη ζωή, διακυβεύεται η ευθύνη μας για το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε ο Paglia και παρέπεμψε σε παλαιότερες αναφορές του Πάπα κατά των αμβλώσεων.

Το θέμα στα συντηρητικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκεται σε περίοπτη θέση ενώ δεν λείπουν αναφορές και σχόλια στο θρήσκευμα των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Έξι από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι καθολικοί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τους πέντε δικαστές με την άποψη της πλειοψηφίας. Ο δικαστής Neil Gorsuch, ο οποίος επίσης συντάχθηκε με την άποψη της πλειοψηφίας, είναι προτεστάντης. Οι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ και Έλενα Κάγκαν, οι οποίοι συντάχθηκαν με την αντίθετη άποψη, είναι Εβραίοι, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπερσυντηρητική εφημερίδα Washington Examiner.

Ωστόσο, άλλα αμερικανικά μέσα αλλά και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα επισημαίνουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος σε όλες τις αναφορές του για τις αμβλώσεις στο παρελθόν, είχε ζητήσει από τους ιερείς και τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας να είναι διαλλακτικοί και να συγχωρούν την πράξη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι