ΘΕΜΑ

Διχασμένη η ΕΕ για το εμπάργκο – Αντιδρούν και Ελλάδα-Κύπρος

Διχασμένη η ΕΕ για το εμπάργκο – Αντιδρούν και Ελλάδα-Κύπρος

Σοβαρές αντιδράσεις, συναντούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμπάργκο πετρελαίου από την Ρωσία, καθώς πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ και κυρίως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν ισχυρή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Ουγγαρία και Σλοβακία «σέρνουν» για την ώρα τον χορό των αντιδράσεων, ενώ εξαίρεση και μεταβατική περίοδο ζήτησε η Τσεχία. Αντιδράσεις υπάρχουν και από Ελλάδα και Κύπρο. Η «μάχη» για το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνεται αυτές τις ώρες σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των Κρατών-Μελών που έχουν συνεχείς συνεδριάσεις καταγράφοντας επιφυλάξεις και αντιδράσεις στο κείμενο της Επιτροπής .

Δίπλα στις ισχυρά εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις από χώρες με ισχυρή ναυτιλία , όπως η Ελλάδα που ζητεί τροποποιήσεις και επαναδιατυπώσεις στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό γιατί το προσχέδιο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που  επικαλούνται οι Financial Times,  απαγορεύει στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Σε αυτό το θέμα αντιτάχθηκε η Ελλάδα, της οποίας ο στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία ΕΕ, ανέφεραν διπλωμάτες. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αντέδρασαν στην πρόταση για απαγόρευση παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λογιστικής, στους Ρώσους.

Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ανησυχούν ότι η διακοπή θα έρθει πολύ σύντομα για να προσαρμοστούν, παρόλο που διπλωμάτες είπαν ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023, λαμβάνοντας εξαίρεση από το εμπάργκο. Η Ουγγαρία διαμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα καταστήσουν «αδύνατη την προμήθεια αργού πετρελαίου που χρειάζεται η ουγγρική οικονομία για να λειτουργήσει», ενώ η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία εξέφρασαν αντιρρήσεις και ενδοιασμούς καθώς βασίζονται στον αγωγό Ντρούζμπα της σοβιετικής εποχής, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, για την εισαγωγή αργού πετρελαίου που κατευθύνεται στα διυλιστήριά τους.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προσφέρθηκε ένα επιπλέον έτος για να συμμορφωθούν στις κυρώσεις, ωστόσο Σλοβάκος αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον δύο. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη για να ζητήσει περισσότερο χρόνο προκειμένου η χώρα του να υποστηρίξει τις κυρώσεις. Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, καταλήγουν οι Financial Times, αποδεικνύεται το πιο δύσκολο μέχρι στιγμής.

Χωρίς ομοφωνία

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022. Προτείνει επίσης να απαγορευτεί εντός μηνός κάθε ναυτιλιακή, ναυλομεσιτική, ναυτασφαλιστική και χρηματοδοτική υπηρεσία που προσφέρεται από εταιρείες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Οι προτάσεις για το εμπάργκο δεν βρήκαν ανταπόκριση από αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ που σύμφωνα με το Reuters εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αντίκτυπο που θα έχει.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ αποθαρρυντικές για τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς είναι και οι προειδοποιήσεις του Γενικού Γραμματέα  του ΟΠΕΚ που αναφέρει με ξεκάθαρο τρόπο πως «δεν υπάρχει τρόπος αντικατάστασης των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου από τους υπάρχοντες προμηθευτές ανά τον κόσμο». Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε περίπου 4% σε περισσότερα από 109 δολάρια το βαρέλι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι