ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ιράν: Ο Άσαντ δεν μας ζήτησε βοήθεια – Και η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του

Και η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του Άσαντ – Θέσεις του ISIS πλήττουν οι ΗΠΑ
EPA/Mohammed Al-Rifai

Η αστραπιαία έφοδος των τζιχαντιστών, που τους έφερε από το Ιντλίμπ στο Χαλέπι και μέχρι την Δαμασκό, ανατρέπει άρδην το σκηνικό του εμφυλίου πολέμου που βασανίζει την Συρία από το 2011. Με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, οι μεγάλες δυνάμεις σπεύδουν να αναδιαταχθούν στις νέες συνθήκες.

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ τονίζει πως πρέπει «άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση». «Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες αεροπορικές επιδρομές ακριβείας με στόχο στρατόπεδα του ISIS στην κεντρική Συρία πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε η CENTCOM οι επιδρομές κατά των στρατοπέδων του ISIS πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να αποτραπεί η διεξαγωγή επιχειρήσεων από την τρομοκρατική ομάδα και να διασφαλιστεί ότι το ISIS δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση για να ανασυγκροτηθεί στην κεντρική Συρία.

Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο ο ISIS να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας για να αποκαταστήσει τις δυνάμεις. «Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως  “μια πράξη δικαιοσύνης” και “μια ιστορική ευκαιρία” για τον συριακό λαό, την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. «Για χρόνια, οι κύριοι υποστηρικτές του Άσαντ ήταν το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Ρωσία. Αλλά την τελευταία εβδομάδα, η υποστήριξή τους κατέρρευσε, επειδή και οι τρεις τους είναι πολύ πιο αδύναμοι σήμερα από ό,τι ήταν όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Ιράν και Ισραήλ

«Η αδυναμία του συριακού στρατού δεν ήταν αναμενόμενη» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπας Αράγκτσι αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και την πτώση του Άσαντ. Ο Αμπας Αράγκτσι σημείωσε ακόμα ότι η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τον Σύρο πρόεδρο για τις κινήσεις των ανταρτών και απέδωσε την πτώση του Σύρου προέδρου στα σχέδια των Αμερικανών και του Ισραήλ. Δήλωσε μάλιστα πως η συριακή κυβέρνηση «δεν μας ζήτησε ποτέ να τη βοηθήσουμε» σε στρατιωτικό επίπεδο.

Προηγουμένως είχε αναφέρει πως η μοίρα της Συρίας είναι αποκλειστική ευθύνη του συριακού λαού και θα πρέπει να αποφασιστεί χωρίς ξένες επιβολές ή καταστροφικές παρεμβάσεις. Το Ιράν σέβεται την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Συρίας, διαβεβαίωσε. Η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις συνομιλίες της με όλες τις πλευρές, ιδίως στην περιοχή και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο προειδοποίησε ότι η στάση της μπορεί να αλλάξει.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα», την οποία απέδωσε στα πλήγματα που επέφερε ο στρατός του στους υποστηρικτές της Δαμασκού, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Επισκεπτόμενος μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο Νετανιάχου είπε ότι έχει δώσει εντολή στον ισραηλινό στρατό να καταλάβει εδάφη στην ουδέτερη ζώνη, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εχθρική δύναμη να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς είπε ότι η απόφαση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη, που ελέγχεται από τον ΗΕ, ελήφθη για την προστασία των ισραηλινών κοινοτήτων στα Υψώματα του Γκολάν. Μιλώντας στην τηλεόραση από τα σύνορα με τη Συρία ο Κατς είπε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προστατεύσει αυτές τις κοινότητες.

Η Ουκρανία χαιρέτισε σήμερα την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, λέγοντας πως οι δικτάτορες που υπολόγιζαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι καταδικασμένοι στο ίδιο τέλος, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στον “συριακό λαό”, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα στην πλατφόρμα X.

“Ο Άσαντ έπεσε. Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα με τους δικτάτορες που στοιχηματίζουν στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν. Προδίδει πάντα εκείνους που υπολογίζουν σε αυτόν”, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως το Κίεβο εύχεται να “ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των σχέσεων (με τη Συρία) στο μέλλον”.

Φιντάν για Κούρδους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική επειδή ο συριακός λαός θα είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον του, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από τους αντάρτες. “Το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε και (η εξουσία) στη χώρα άλλαξε χέρια”, είπε ο Φιντάν στο Φόρουμ της Ντόχα, που διεξάγεται στο Κατάρ. “Ασφαλώς, αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλα. Πάνε 13 χρόνια τώρα που η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα”, πρόσθεσε.

Ο Φιντάν τόνισε ότι ο συριακός λαός δεν είναι σε θέση να ανοικοδομήσει μόνος του τη χώρα και ότι οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις πρέπει να δράσουν με σύνεση και να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε “τρομοκρατικές οργανώσεις” να επωφεληθούν από την κατάσταση.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην βορειοανατολική Συρία, όπου επικρατούν οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία κινείται πολύ προσεκτικά για να διασφαλίσει το Ισλαμικό Κράτος και η κουρδική οργάνωση PKK δεν θα κάνουν κατάχρηση αυτής της διαδικασίας. “Είμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς φίλους μας” σημείωσε. Ο Χακάν Φιντάν κάλεσε όλους τους δρώντες από την περιοχή και εκτός αυτής να ενεργήσουν προσεκτικά και ψύχραιμα, τονίζοντας ότι “είναι απαραίτητο να μην οδηγηθεί η περιοχή σε περαιτέρω αστάθεια”. Προσέθεσε επίσης ότι “οι κρατικοί θεσμοί της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να ενώσουν αμέσως τις δυνάμεις τους”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι “εκατομμύρια Σύριοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μπορούν τώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους” και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία, μαζί με τις γειτονικές χώρες, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της Συρίας, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα που διαθέτει.

Μάχες στο Μανμπίτζ

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συριακές κουρδικές δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσε ότι διεξάγονται μάχες στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας με αντάρτες υποστηριζόμενους από την Τουρκία. Οι Κούρδοι ελέγχουν από το 2016 την εν λόγω πόλη η οποία ανήκει στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Οι αντιπολιτευόμενοι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έβαλαν τέλος σε 24 χρόνια αυταρχικής εξουσίας του Ασαντ, στην πρώτη ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μετά την επίθεση αστραπή που πραγματοποίησαν. Ο πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Ασαντ, αναχώρησε αεροπορικώς από τη Δαμασκό προς άγνωστο προορισμό νωρίτερα σήμερα, είπαν στο Reuters δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού.

Δηλώσεις Ερντογάν και επίθεση στην αντιπολίτευση

Δήλωση του Τούρκου προέδρου: «Στη Συρία υπάρχει πλέον μια νέα πολιτική και διπλωματική πραγματικότητα. Η Συρία ανήκει σε όλους τους Σύρους, με όλα τα εθνοτικά, θρησκευτικά και δογματικά στοιχεία της. Ο λαός της Συρίας είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του. Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατική αποσχιστική οργάνωση(εννοεί τους Κούρδους του YPG) ενεργεί με την επιθυμία να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις προς όφελός της.

Ως Τουρκία, θέλω να καταστεί σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια και τα συμφέροντά μας. Το πιο ωφέλιμο μονοπάτι για ολόκληρη την περιοχή μας είναι η στήριξη όλων των υπεύθυνων παραγόντων και των διεθνών οργανισμών στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τα εδάφη της Συρίας έχουν χορτάσει από πόλεμο, από αίμα και δάκρυα.

Ανοίξαμε την πόρτα μας στους αδελφούς μας που διέφευγαν από τις σφαγές και την καταπίεση και απλώσαμε το χέρι μας για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Συρίας, έχοντας πάντα αυτόν τον στόχο. Δυστυχώς, το καθεστώς της Δαμασκού δεν μπόρεσε ποτέ να αντιληφθεί τη σημασία του χεριού που άπλωσε η Τουρκία, ούτε το νόημά του.

Η Τουρκία, όπως χθες, έτσι και σήμερα, βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Επιθυμούμε μια Συρία όπου κυριαρχεί η ειρήνη και η αρμονία, χωρίς να αποκλείεται κανείς – είτε είναι Άραβες, Τούρκοι, Κούρδοι, Αλεβίτες, Σουνίτες, Νουσαΐριδες ή Χριστιανοί. Μια Συρία όπου κανείς δεν στερείται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, δεν υφίσταται καταπίεση, και διαφορετικές ταυτότητες ζουν πλάι-πλάι σε ειρήνη».

Στην δήλωση του επιτέθηκε στην αντιπολίτευση: «Βλέπουμε ότι ακόμη και σε θέματα που αφορούν άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας, η αντιπολίτευση καταφεύγει αμέσως σε πολιτική εκμετάλλευση. Η συνέχιση της προβληματικής προσέγγισης της παλαιάς κυβέρνησης από τη νέα ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι ντροπιαστική για το ίδιο το CHP.

Φαίνεται ότι ο κ. Özel, από την ένταση στον εσωτερικό αγώνα εξουσίας του κόμματος, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τι συμβαίνει στον κόσμο. Όπως και ο πρώην γενικός πρόεδρος, διαβάζει τα χαρτιά που του δίνουν κάποιοι και θέτει στην ατζέντα ανόητους ισχυρισμούς. Η συμβουλή μου προς αυτόν είναι η εξής: Είστε η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της Τουρκίας, όχι του καθεστώτος της Δαμασκού. Συνεπώς, αναμένεται να βλέπετε τα γεγονότα από την οπτική της Άγκυρας.

Το γεγονός ότι οι Χαλεπίτες αγαπούν την Τουρκία και τη σημαία μας με το ημισέληνο και το αστέρι, γιατί ενοχλεί το CHP; Γιατί η ηγεσία του CHP ανησυχεί για την πιθανότητα οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους με ασφάλεια, εθελοντικά και με αξιοπρέπεια; Ποιο είναι το πρόβλημα του CHP με τη βούληση της Τουρκίας να απομακρύνει την αποσχιστική τρομοκρατία από τα σύνορά της; Πότε θα απελευθερωθεί το CHP από τον ιό της εθνοτικής και θρησκευτικής διάκρισης που το μολύνει από την εποχή της παλιάς ηγεσίας;

Πότε θα σταματήσετε να βλέπετε τη χώρα μας μέσα από τα μάτια των άλλων και πότε θα γίνετε ένα κόμμα της Τουρκίας; Εάν ο κ. Özgür Özel θέλει να εξυγιάνει το CHP, θα πρέπει πρώτα να έρθει σε ρήξη με την κακή κληρονομιά που άφησε η παλιά ηγεσία στο ζήτημα της Συρίας»… ανέφερε.

Ικανοποιημένη η Ευρώπη

Ως «καλό νέο» περιγράφει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, τονίζει ωστόσο ότι το σημαντικό τώρα είναι να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη στην χώρα και τάσσεται υπέρ μιας λύσης στη βάση του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ καταπίεσε βάναυσα τον λαό του, φέρει ως βάρος στη συνείδησή του αμέτρητες ζωές και οδήγησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Συρία. Πολλοί από αυτούς ήρθαν και στη Γερμανία. Ο συριακός λαός έχει βιώσει τρομακτικά δεινά. Το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στην Συρία είναι επομένως καλό νέο», σημειώνει ο καγκελάριος στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να αποκατασταθούν γρήγορα ο νόμος και η τάξη στην Συρία» και ότι «όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν προστασία και τώρα και στο μέλλον». Παραμένει εφικτή μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην Συρία «σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει.

«Θα κρίνουμε τους μελλοντικούς κυβερνώντες με βάση το εάν επιτρέπουν σε όλους τους Σύρους να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση, εάν υπερασπίζονται την κυριαρχία της Συρίας από κακόβουλες παρεμβάσεις τρίτων και από το εάν ζουν ειρηνικά με τους γείτονές τους», καταλήγει η δήλωση του καγκελάριου.

«Το τέλος του Άσαντ αντιπροσωπεύει για εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία μια πρώτη, μεγάλη ανακούφιση» ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποιώντας παράλληλα πως δεν πρέπει να αφεθεί η χώρα στα χέρια «άλλων ριζοσπαστών». «Η χώρα δεν θα πρέπει τώρα να πέσει στα χέρια άλλων ριζοσπαστών, όποια μορφή και αν παίρνουν αυτοί. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Σύρους» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπουργός των Γερμανών Πρασίνων.

Η Γαλλία χαιρέτισε επίσης «την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσε τους Σύρους να επιδείξουν «ενότητα» και «να απορρίψουν κάθε μορφή εξτρεμισμού». Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ζήτησε να υπάρξει «ειρηνική πολιτική μετάβαση» και να προστατευθούν όλοι οι πολίτες και οι μειονότητες της χώρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε τις εξελίξεις λέγοντας πως «επιτέλους, το κράτος της βαρβαρότητας έπεσε». Σε μήνυμα του ο Γάλλος πρόεδρος χαιρετίζει «το κουράγιο και την υπομονή του λαού της Συρίας», επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις στιγμές αστάθειας εύχεται «ειρήνη, ελευθερία και ενότητα». Η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη της ασφάλειας για όλους στη Μέση Ανατολή καταλήγει ο κ. Μακρόν.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας χαρακτήρισε ως «θετική» εξέλιξη, την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, σημειώνοντας ότι καταδεικνύει την αδυναμία των Ρώσων και Ιρανών υποστηρικτών του. «Το τέλος της δικτατορίας του Άσαντ είναι μια θετική εξέλιξη, που αναμενόταν εδώ και καιρό. Δείχνει επίσης την αδυναμία των υποστηρικτών του Άσαντ, της Ρωσίας και του Ιράν», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Κάγια Κάλας. Προτεραιότητα της ΕΕ θα είναι «να διασφαλίσει την ασφάλεια» στην περιοχή, πρόσθεσε. Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστεί «με όλους τους εταίρους της» στη Συρία και, γενικότερα, στην περιοχή.

«Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας θα είναι μακρά και περίπλοκη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να εμπλακούν εποικοδομητικά», υπογράμμισε.

Ανησυχεί η Λεπέν

Οι ηγέτες των κομμάτων της Νέας Δεξιάς της Γαλλίας εξέφρασαν φόβους για «τον κίνδυνο ενός μεταναστευτικού κύματος» μετά την ανατρπή του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να «προλάβει» τις εξελίξεις. «Βλέπουμε σήμερα αυτούς τους πολιτοφύλακες, κληρονόμους τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και της Αλ Κάιντα, να αναλαμβάνουν την εξουσία στη Συρία», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, μιλώντας στο κανάλι France 3.

«Σε μερικούς μήνες είναι πιθανό ότι θα πληρώσουμε τις συνέπειες αυτής της κατάληψης της εξουσίας από τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές, με σημαντικές μεταναστευτικές ροές», πρόσθεσε. Ο Μπαρντελά κάλεσε τις 27 χώρες της ΕΕ «να εξετάσουν τον κίνδυνο» μιας μεταναστευτικής κρίσης καθώς στο κύμα των προσφύγων θα μπορούσαν να διεισδύσουν και «ισλαμιστές τρομοκράτες».

Το επιχείρημα αυτό επανέλαβε σχεδόν αυτολεξί και ο σύμμαχός του, ο Ερίκ Σιοτί, της UDR (Ένωση Δεξιών για τη Δημοκρατία) που προέβλεψε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα υπάρξει «χάος με ανυπολόγιστες συνέπειες» για την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ότι «πίσω από τους υποτιθέμενους αντάρτες βρίσκονται οι χειρότεροι ισλαμιστές».

Ο Ερίκ Ζεμούρ (Reconquête!), θεωρεί ότι «αυτή η νέα αστάθεια υπάρχει κίνδυνος να επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός νέου ισλαμικού χαλιφάτου» στην περιοχή» και ως αποτέλεσμα θα απειληθεί ο χριστιανικός πληθυσμός που έχει γίνει «όμηρος ενός καθεστώτος που σκοτώνει εξ ονόματος του Αλλάχ».

Η Ρωσία

Η Ρωσία υπήρξε μέχρι τώρα ο βασικότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας επιβεβαίωσε πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία, δίχως όμως να δίνει πληροφορέις σχετικά με το που κατευθύνθηκε ή βρίσκεται τώρα. Οι ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ο Άσαντ, προτού αποχωρήσει, έδωσε οδηγίες για την «ειρηνική μεταβίβαση» της εξουσίας.

Η Μόσχα έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία και οι βάσεις της στο συριακό έδαφος έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή. Επί του παρόντος πάντως δεν υπάρχει κάποια «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων.

Η Ρωσία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν συμμετείχε σε συνομιλίες σχετικές με την παράδοση της εξουσίας, μολονότι είναι σε επαφή «με όλες τις αντιπολιτευόμενες ομάδες» στη Συρία. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματα. Τέλος, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των Ρώσων που βρίσκονται στη Συρία.

Εντύπωση προκαλούν δηλώσεις του πρώην πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας και ενός από τους πιο διακεκριμένους πολεμικούς ανταποκριτές της, λοχαγού Ιλία Τουμάνοφ. Δηλώσεις του κάνουν λόγο για απώλεια της Συρίας από τον ρωσικό έλεγχο και “τουρκική προδοσία”:

«Φεύγουμε από τη Συρία. Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την αποχώρηση του εξοπλισμού. Η Συρία τελείωσε. Οι Τούρκοι πήραν τη Συρία χωρίς μάχη. Φαίνεται ότι έχουμε φτάσει σε συμφωνία με την Τουρκία. Η Συρία είναι τώρα δική τους. Μας μαχαιρώσανε στην πλάτη ξανά.

Κίνα: “Η Συρία να ξαναβρεί τη σταθερότητα”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ελπίζει ότι η Συρία «θα ξαναβρεί τη σταθερότητά της το συντομότερο δυνατόν» μετά την κατάληψη της Δαμασκού από ισλαμιστές αντάρτες και τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Πεκίνο «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση βοήθησε Κινέζους πολίτες να φύγουν «με ασφάλεια» από τη Συρία και διατηρεί τις επαφές της με όσους παραμένουν στη χώρα.

Η Κίνα προέτρεψε επίσης όλες τις πλευρές «να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των θεσμών και του κινεζικού προσωπικού στη Συρία».

Η Ρωσία και το Ιράν ήταν οι στενότεροι σύμμαχοι της Συρίας τα τελευταία χρόνια, όμως και οι σχέσεις της Δαμασκού με το Πεκίνο είχαν ενισχυθεί. Η Κίνα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες –εκτός από αυτές της Μέσης Ανατολής– τις οποίες είχε επισκεφθεί ο Άσαντ μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011. Στο ταξίδι του, το 2023, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Άσαντα ανακοίνωσαν τη «στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών τους.

Τα αραβικά κράτη

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ δήλωσε πως η χώρα του θα σεβαστεί “τις επιλογές” των Σύρων, καλώντας τη γειτονική χώρα να αποτρέψει τη βύθιση στο “χάος”, μετά την πτώση σήμερα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Η Ιορδανία στέκεται στο πλευρό των Σύρων αδελφών της και σέβεται τη βούληση και τις επιλογές τους”, ανέφερε το γραφείο του βασιλιά σε μια ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας “την ανάγκη να διατηρηθεί η ασφάλεια της Συρίας, των πολιτών της και των κεκτημένων του λαού της, και να εργαστεί με συνέπεια και ταχύτητα για να επιβάλει τη σταθερότητα και να αποτρέψει κάθε σύγκρουση που θα οδηγούσε στο χάος”.

Η Αίγυπτος έκανε έκκληση για ενότητα και ανοικοδόμηση της Συρίας, λίγες ώρες μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την κατάληψη της πρωτεύουσας, της Δαμασκού, από τους αντάρτες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η Αίγυπτος καλεί όλες τις πλευρές στη Συρία “να ενώσουν τους στόχους και τις προτεραιότητές τους και να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία για μια νέα φάση εθνικής συναίνεσης και εσωτερικής ειρήνης”.

Δηλώνει αποφασισμένη να “εργαστεί με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της προκειμένου να τεθεί τέλος στα βάσανα του συριακού λαού, να διευκολύνει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και να υποστηρίξει την επιστροφή με κάθε ασφάλεια των προσφύγων στη χώρα προέλευσής τους.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει πως στέκεται “στο πλευρό του συριακού κράτους και του συριακού λαού και τους υποστηρίζει στη διατήρηση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε την Πέμπτη με τον Σύρο ομόλογό του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία και είχε διατυπώσει “τη θέση της Αιγύπτου υπέρ του συριακού κράτους και των εθνικών θεσμών”.

Το Κατάρ δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί η “βύθιση της Συρίας στο χάος”, μετά την πτώση της Δαμασκού στα χέρια των ανταρτών υπό την ηγεσία τζιχαντιστών και τη διαφυγή του προέδρου Άσαντ..

Η χώρα του Κόλπου δήλωσε ότι “παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη Συρία” και υπογράμμισε “την ανάγκη να διατηρηθούν οι εθνικοί θεσμοί και η ενότητα του κράτους προκειμένου να αποτραπεί η βύθιση στο χάος”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κατάρ, που είχε υποστηρίξει τους διαδηλωτές που κατέβαιναν στους δρόμους το 2011 κατά της συριακής κυβέρνησης, παρέμεινε κριτικό απέναντι στη Δαμασκό και δεν αποκατέστησε τις σχέσεις του όπως έκαναν πολλές αραβικές χώρες το 2023.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ κάλεσε, στην ανακοίνωσή του, “όλα τα μέρη να δεσμευθούν στον διάλογο προκειμένου να προστατευθεί η ζωή των πολιτών” εκφράζοντας παράλληλα την “ακλόνητη υποστήριξη του Κατάρ στον συριακό λαό και στις επιλογές του”.

Η Σαουδική Αραβία είναι σε επικοινωνία με όλους τους περιφερειακούς παράγοντες για τη Συρία και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί το χάος μετά την εκδίωξη του Σύρου προέδρου Άσαντ, όπως δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος. “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Τουρκία και κάθε εμπλεκόμενη πλευρά”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς, προσθέτοντας πως η Σαουδική Αραβία δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Άσαντ.

Η αποτυχία του να επαναδεσμεύσει διάφορους περιφερειακούς παράγοντες και την αντιπολίτευση ευθύνονται για την πτώση του, είπε ο αξιωματούχος. “Η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να δεσμευθεί και να συνεργαστεί με τη συριακή κυβέρνηση, όμως αυτά τα ανοίγματα συνάντησαν την άρνηση”, είπε.

“Η παρούσα κατάσταση είναι άμεση συνέπεια της έλλειψης δέσμευσης της συριακής κυβέρνησης στην πολιτική διαδικασία. Αυτή η έκβαση αντανακλά το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της αδιαλλαξίας”. Ο Άσαντ είχε πάει στη Σαουδική Αραβία το 2023 προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, έπειτα από την αναστολή συμμετοχής της Συρίας στον διεθνή οργανισμό επί 12 χρόνια, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

“Η ελπίδα ήταν πως αυτή η κίνηση θα επηρέαζε τη συριακή κυβέρνηση ώστε να δεσμευθεί πιο εποικοδομητικά με την αντιπολίτευση και τους διάφορους εμπλεκόμενους στο εσωτερικό της Συρίας και στην περιοχή, αντί να επιτρέψει στο υπάρχον αδιέξοδο και στην εύθραυστη ειρήνη να θεωρηθούν δεδομένα”, είπε ο αξιωματούχος.

“Τονίσαμε πως η κατάσταση δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί, καθώς παρέμενε επισφαλής. Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό δεν είχε αποτέλεσμα οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια από συριακής πλευράς”.

Ο αξιωματούχος είπε πως τα γεγονότα στη Συρία δείχνουν κάποιες θετικές πλευρές οι οποίες ελπίζει ότι θα συνεχιστούν. “Κυρίως, η μετάβαση έγινε χωρίς αιματοχυσία, κάτι που είναι ενθαρρυντικό. Επιπλέον, εκτιμούμε τις δηλώσεις διαφόρων εμπλεκομένων που τονίζουν τη σημασία να προστατευθούν οι κρατικοί θεσμοί, η κυριαρχία της Συρίας και τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων”, είπε. “Ελπίζουμε ότι θα δούμε αυτές τις θετικές τάσεις να συνεχίζονται και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική”.

Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπάσεμ Αλ Aουάντι δήλωσε σήμερα πως το Ιράκ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη Συρία και πρόσθεσε πως το Ιράκ επαναβεβαιώνει τη σημασία μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή υποστήριξης μιας πλευράς έναντι μιας άλλης, μετά την εκδίωξη από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο εκπρόσωπος ζήτησε επίσης να γίνει σεβαστή η βούληση του συριακού λαού και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση». Αυτοί οι του Υπουργείου που για Ελληνικά Θέματα απαντούν κύκλοι που είδε την δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση; οι τρομοκράτες γιγάντιες αλλαγές Κάιντα τρομοκράτες βαπτίζονται δημοκρατική Κυβέρνηση;.Το ίδιο και από τα ανδρείκελα των διεφθαρμένων Βρυξελλών και των σε κατάρρευση διορισμένων προέδρων – πρωθυπουργών; Μήπως… Διαβάστε περισσότερα »

Αργά ξύπνησε η Ελληνική διπλωματία. Με καθυστέρηση 2 εβδομάδων ζητά προστασία των λειψάνων του Ελληνικού πολιτισμού, προτάσσοντας την “ευρωπαϊκότητά” τους.Τρικυμία εν κρανίω και οι Ελληνογενείς Σύροι πολίτες (ελληνορθόδοξους τους αποκαλούν) ξυλάρμενοι στο έλεος των φρικιών

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx