Διεθνή εντάλματα για τον “Πορθητή” – Μικρός Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Διεθνή εντάλματα για τον "Πορθητή" - Μικρός Ερντογάν στα Κατεχόμενα, Κώστας Βενιζέλος

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει επεξεργαστεί όλα τα μέτρα-κυρώσεις κατά της Τουρκίας, προωθεί τη δίωξη εταιρειών, εκδίδοντας διεθνή εντάλματα για αξιωματούχους εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκία για παράνομες γεωτρήσεις.

Το πρώτο βήμα είναι η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. Η συνεργασία της ΤΡΑΟ με άλλες εταιρείες θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Το θέμα πρέπει να περάσει στο επίπεδο της ΕΕ από ΚΕΠΠΑ, ΚΟΡΕΠΕΡ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, θα προωθηθούν κι άλλα μέτρα, παρά την απροθυμία εταίρων μας. Διαπιστώνεται πάντως δυσκολία, καθώς, για παράδειγμα, για την προενταξιακή προοπτική, κονδύλια κ.λπ. οι αποφάσεις προϋποθέτουν ειδική πλειοψηφία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως, συνεχίζει να έχει ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία με ξένους αξιωματούχους, τους οποίους ενημερώνει για την τουρκική προέλαση στην κυπριακή ΑΟΖ. Το βράδυ της Πέμπτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ. Οι Αμερικανοί φέρονται να παρεμβαίνουν προς την Άγκυρα, σε διάφορα επίπεδα, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης που προκαλεί η κατοχική δύναμη.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επιβάλει εξελίξεις στα κατεχόμενα. Αρχικά είχε στείλει το μήνυμα της διάλυσης της ψευδοκυβέρνησης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το ψευδοκράτος, στις 3-4 Μαΐου 2019. Ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία πολιτικής κρίσης, πιο σκληρή(!) γραμμή στο Κυπριακό και προώθηση του Κουντρέτ Οζερσάι στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν θα προωθήσει περαιτέρω αλλαγές στη δομή του ψευδοκράτους, στα πρότυπα της Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτά ο νέος κατοχικός ηγέτης θα έχει όλες τις εξουσίες, όπως ο Τούρκος Πρόεδρος. Στόχος ο Οζερσάι να καταστεί Ερντογάν σε μικρογραφία. Εννοείται ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην Άγκυρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι