ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανησυχία για τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ – Πεδίο μάχης η Παλιά Πόλη

Ανησυχία για τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ – Πεδίο μάχης η Παλιά Πόλη

Νέα κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε  το βράδυ της Παρασκευής στην Ιερουσαλήμ, η οποία το τελευταίο τριήμερο βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πιο βίαιες συγκρούσεις  των τελευταίων ετών. Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική και προκαλεί διεθνή ανησυχία, καθώς το παζλ της έντασης συμπληρώνουν διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ.

Οι ταραχές ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, Άραβες που εργάζονταν σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης, αλλά και δημοσιογράφοι, δέχθηκαν βίαιες επιθέσεις από νεαρούς Εβραίους, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα μίσους, όπως “Θάνατος στους Άραβες”. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, στην συγκέντρωση που οργάνωσε, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, το ακροδεξιό εβραϊκό κίνημα Lahava. Μία οργάνωση ανοικτά εχθρική προς τους Παλαιστίνιους, μέλη της οποίας επανέλαβαν τα ίδια συνθήματα εναντίον των Αράβων.

Οι Αρχές ασφαλείας είχαν αναπτύξει εκατοντάδες αστυνομικούς και το ιππικό κοντά στην Πύλη της Δαμασκού, προκειμένου, όπως οι ίδιες ανέφεραν, να προστατευθεί «η ελευθερία της έκφρασης» και το «το δικαίωμα του συνέρχεσθε». Τα συνθήματα των ακροδεξιών Εβραίων ερέθισαν, ωστόσο, Παλαιστίνιους που επέστρεφαν από την βραδινή προσευχή του Ραμαζανιού στην πλατεία των Τεμενών.

Πεδίο μάχης η παλιά Ιερουσαλήμ 

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν επεισόδια και η Παλιά Πόλη, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ, να θυμίζει για ώρες πεδίο μάχης. Τα επεισόδια μετατράπηκαν σε συγκρούσεις με την Αστυνομία, στις οποίες τραυματίστηκαν περισσότερα από 100 άτομα. Παραλλήλως, νεαροί Παλαιστίνιοι οργάνωσαν αντιδιαδήλωση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην συγκέντρωση των ακροδεξιών Εβραίων.

Η ένταση γνώρισε νέα κλιμάκωση την Παρασκευή, όταν χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι αποχωρούσαν από το τέμενος Εσπλανάντε, μετά το τέλος της προσευχής, βρέθηκαν αντιμέτωποι με  δεκάδες ένοπλους αστυνομικούς, υποστηριζόμενους από το ιππικό. Οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια νερού στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επεισόδια σημειώθηκαν όμως και στο σημείο ελέγχου της Καλαντίγια. Ένα κομβικό σημείο από το οποίο περνούν οι Παλαιστίνιοι που θέλουν να μεταβούν από τη Ραμάλα στην Ιερουσαλήμ. Την ίδια ώρα, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πέταξαν, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, πέτρες και βόμβες μολότοφ στον τάφο της Ραχήλ. Έναν εβραϊκό ιερό τόπο στη Βηθλεέμ που βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα επεισόδια έφεραν στο νου πολλών, τις τελευταίες εκτεταμένες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ, οι οποίες σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2019. Τότε, οι συγκρούσεις, στις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες  άτομα, είχαν ξεσπάσει κατά την ταυτόχρονη πραγματοποίηση στην Παλιά Πόλη δύο θρησκευτικών εορτών: της μουσουλμανικής Ιντ αλ-αντχά και της εβραϊκής Τισσά Μπεάβ.

Αντιδράσεις Αράβων και ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί. Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς που  ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα. Με αφορμή τα γεγονότα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, εξέφραζαν την στήριξή τους στους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι «πίσω τους στέκεται μια ισχυρή αντίσταση που είναι έτοιμη (να πολεμήσει)».

Την υποκίνηση μίσους από ισραηλινές ακροδεξιές ομάδες καταδίκασε και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Ο ίδιος προέτρεψε την διεθνή κοινότητα να «προστατεύσει» τους Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παραλλήλως, και η λιβανέζικη ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία εξέφρασε αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους και καταδίκασε τις ενέργειες των Ισραηλινών, κάνοντας λόγο για «αστυνομία κατοχής» και «συμμορίες εποίκων».

Θέση πήρε και η Ουάσιγκτον, η οποία εξέφρασε, δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την «έντονη ανησυχία» της για την «κλιμάκωση της βίας». Σε ανάρτησή του στο twitter, o Νεντ Πράις καταδίκασε τις «ρητορικές μίσους», καλώντας σε ηρεμία και ενότητα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε τις ισραηλινές αρχές «να εγγυηθούν την ασφάλεια και τα δικαιώματα όλων στην Ιερουσαλήμ», υπογραμμίζοντας ότι «ομιλίες εξτρεμιστών διαδηλωτών που φωνάζουν βίαια συνθήματα μίσους πρέπει να απορρίπτονται κατηγορηματικά».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την έλευση του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον τηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση στο Μεσανατολικό, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Τραμπ, ο οποίος ταυτιζόταν σχεδόν πλήρως με τον Νετανιάχου. Ο Ρεπουμπλικάνος ανέτρεψε άλλωστε σταθερές θέσεις της αμερικανικής πολιτικής για την περιοχή, με την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Τις συγκρούσεις καταδίκασε ήδη από την Πέμπτη και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένσλαντ, ενώ η Ιορδανία κάλεσε το Ισραήλ να «τερματίσει τις παρενοχλήσεις» των κατοίκων της Παλιάς Πόλης και να άρει τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τέμενος αλ Άκσα. Το Αμάν είναι άλλωστε τοποτηρητής των αραβικών ιερών χώρων που βρίσκονται στο Ισραήλ. Ο δήμαρχος πάντως της Ιερουσαλήμ, Μόσε Λίον, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι θα συνομιλήσει με παλαιστίνιους ηγέτες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με την ελπίδα να τερματιστεί η «άσκοπη βία». Μια βία, η οποία εκδηλώνεται έναν μήνα πριν τις πρώτες παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν μετά από 15 χρόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι