ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θρίλερ με το διάγγελμα Πούτιν – Αντιδράσεις για τα δημοψηφίσματα (upd)

Θρίλερ με το διάγγελμα Πούτιν – Αντιδράσεις για τα δημοψηφίσματα (upd)

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει το έκτακτο διάγγελμα που θα είχε ανακοινωθεί πως θα απεύθυνε σήμερα στον ρωσικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς δεν ξεκίνησε στις 20.00, όπως είχαν αρχικά ανακοινώσει ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Στον αντίποδα, δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν πως θα γίνει τελικώς αύριο το πρωί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται το ρωσικό Forbes, η ομιλία του Πούτιν αναβάλλεται για το πρωί της Τετάρτης και συγκεκριμένα για τις 8πμ. Ωστόσο και αυτή όπως και η προηγούμενη είδηση δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το Κρεμλίνο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας όντως είχε αποφασίσει να απευθύνει διάγγελμα, αλλά και για το εάν προέκυψε κάποια εμπλοκή στον σχεδιασμό του.

Το Forbes Russia επικαλούμενο δύο πηγές στη διοίκηση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η ομιλία θα μεταδοθεί «όταν ξυπνήσει η Άπω Ανατολή». Αναλυτές εκτιμούν ότι στο διάγγελμά του ο Πούτιν θα ανακοινώσει μερική επιστράτευση, ή θα χαιρετίσει τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη. Αναλυτές και δημοσιογράφοι που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου είπαν στους αναγνώστες τους να πάνε για ύπνο. «Αύριο!» έγραψε ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Βλαντίμιρ Σολοβιέφ.

«Ο Πούτιν ανακοινώνει μια ομιλία προς το έθνος και δεν την εκφωνεί. Ενώ όλοι περιμένουν, τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Μόσχα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ομιλίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου δεν του επετράπη να πάει. Τρολάρισμα στο υψηλότερο επίπεδο» αναφέρει σε χαρακτηριστική ανάρτησή του ο δημοσιογράφος  Dominic Johnson.

Αντιδράσεις για τα δημοψηφίσματα

Αν και δεν είναι πλέον ξεκάθαρο εάν ο Πούτιν όντως θα προχωρήσει σε διάγγελμα, το σίγουρο είναι πως οι ανακοινώσεις με τα δημοψηφίσματα των Ρώσων αποσχιστών στην Ουκρανία, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Δύσης που διαμηνύει πως αυτή η κίνηση θα σημαίνει κλιμάκωση του πολέμου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα. Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα «χαλκευμένα» δημοψηφίσματα που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα σε ουκρανικές επαρχίες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία είναι «απαράδεκτα». Στο ίδιο μήκος κύματος οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προηγουμένως, “φωτιά” έβαλε η ανακοίνωση των Ρώσων αυτονομιστών για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ένωση με την Ρωσία, σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά και στην Χερσώνα και την Ζαπορίζια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτισε τις αποφάσεις των Ρώσων αποσχιστών στην διενέργεια δημοψηφισμάτων.

«Από την αρχή… λέγαμε ότι οι λαοί των αντίστοιχων εδαφών θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους», δήλωσε ο Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις συντονισμένες κινήσεις από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας να ανακοινώσουν την Τρίτη τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξή τους στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Τί δήλωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, πριν την προγραμματισμένη ομιλία του στον ΟΗΕ, επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Προηγουμένως, σε συνέντευξη του δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιστραφούν τα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη στο Κίεβο και πως ο Πούτιν του διαβεβαίωσε θέλει να τελειώσει «το συντομότερο δυνατό» ο πόλεμος.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι από το 2014 καλεί τον Πούτιν να επιστρέψει στην Ουκρανία την Κριμαία και απέρριψε την απόδοση ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία, ως αντάλλαγμα για μία συμφωνία που θα εξασφάλιζε το τερματισμό του πολέμου. Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε ότι από το 2014 διεξάγει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τον «να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατόχους. «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ταυτόχρονα και δικοί μας απόγονοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν και προσέθεσε ότι για την Άγκυρα έχει σημασία η υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας

Στην συνέντευξη που είχε δώσει ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Σαμαρκάνδη, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να τελειώσει το πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. Να σημειωθεί πως τις ανησυχίες τους για τον τροπή του πολέμου εξέφρασαν στον Πούτιν και οι ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας.

Τα δημοψηφίσματα των αποσχιστών

Όπως προναφέραμε δημοψηφίσματα για απόσχιση από την Ουκρανία και προσάρτηση στην Ρωσική Ομοσπονδία εξήγγειλαν οι ρωσικές διοικήσεις των λαϊκών δημοκρατιών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και Χερσώνας, την ώρα που το Ουκρανικό θα συζητείται στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ενώ οι μάχες συνεχίζονται στις τρεις περιοχές, όπως και οι αλληλοκατηγορίες για βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων και απώλειες άμαχων. Τις εξαγγελίες χαιρέτισε ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ενώ σχετικές δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Ο διοικητής της ρωσικής διοίκησης του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ανακοίνωσε ότι «από χθες, έχει ξεκινήσει η επίσημη συζήτηση σχετικά με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την ένταξη στη Ρωσία» στην δική του περιφέρεια και στο Λουγκάνσκ. Με νεότερες δηλώσεις έγινε γνωστό ότι το δημοψήφισμα προγραμματίζεται άμεσα, στις 23 με 27 Σεπτεμβρίου.

Μετά τον Πουσίλιν ακολούθησε ο διοικητής του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «οι δύο λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς κινούνται συντονισμένα για την διενέργεια δημοψηφισμάτων και αυτά μπορούν να διεξαχθούν μέσα στο 2022». Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα προσκληθούν ξένοι παρατηρητές, χωρίς όμως να διευκρινίσει από ποιες χώρες. Και αμέσως μετά τον Πασέχνικ, ακολούθησε η δήλωση του διοικητή της ρωσικής διοίκησης στη Χερσώνα, Κιρίλ Στρεμούσοφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι και η δική του περιοχή προετοιμάζεται για δημοψήφισμα για προσάρτηση στη Ρωσία.

Το μεσημέρι ο επικεφαλής της ρωσικής πολιτικής διοίκησης στη Χερσώνα, Β. Σάλντο, επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται δημοψήφισμα μαζί με Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Βουλής (Δούμα) Βιάτσεσλαβ Βολόντιν χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες και τόνισε ότι «εάν τα αποτελέσματα είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την Μόσχα». Το σημερινό διάγγελμα Πούτιν είναι καθοριστικό για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Το μήνυμα Μεντβέντεφ

Προηγουμένως, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε: «Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των λαϊκών δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνη… Η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο περιοχές να ενταχθούν στη Ρωσία» και πρόσθεσε: «Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις». 

Για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ (ευρύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υπογράψει διατάγματα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους στις 21 Φεβρουαρίου και στις 24 ξεκίνησε η ρωσική εισβολή για την απελευθέρωσή τους. Για την Χερσώνα δεν υπάρχει αντίστοιχο διάταγμα, αλλά σύμφωνα με τον διοικητή της περιοχής «το πρόβλημα μπορεί να λυθεί γρήγορα».

Εν τω μεταξύ το πρωί έγινε γνωστό στο Κίεβο ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι ενισχύει τις ουκρανικές δυνάμεις στη Χερσώνα και υπέγραψε διάταγμα για 15 νέους διοικητές, ενώ κάτι ανάλογο είχε κάνει προ διμήνου και για το Χάρκοβο και το Ντονμπάς. Τί σημαίνει αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες, εάν αντικατασταθούν οι παλιές στρατιωτικές διοικήσεις. Σε πρώτη φάση, πάντως, παύονται οι πολιτικές διοικήσεις, ό,τι είχε απομείνει από αυτές στην περιοχή.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx