ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλό παιχνίδι Νετανιάχου με τον χρόνο μέσα στο Ισραήλ και απέναντι στις ΗΠΑ

Διπλό παιχνίδι Νετανιάχου με τον χρόνο μέσα στο Ισραήλ και απέναντι στις ΗΠΑ,

Όλοι συζητούν για το σχέδιο εκεχειρίας που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη Παρασκευή, αποδίδοντάς το στο Ισραήλ, ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τα χτυπήματα στη Γάζα, με βομβαρισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις, που είναι μεν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ουδείς είναι σε θέση να πει πότε θα τερματιστούν.  Σήμερα δήλωσε πως η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ισραήλ στη Γάζα είναι να καταστρέψει τη Χαμάς.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόσθεσε πως ο στόχος καταστροφής της Χαμάς θα επιδιωχθεί μαζί με την ανάκτηση των ομήρων και πως και οι δύο στόχοι βρίσκονται σε ένα σχέδιο για σταδιακό τέλος στον πόλεμο που εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησής του. “Δεν είναι κάτι το οποίο προσθέτω τώρα. Δεν είναι κάτι που προσθέτω επειδή είμαι υπό πίεση μέσα στον συνασπισμό. Είναι κάτι που συμφωνήσαμε ομόφωνα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο”, ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η πρώτη φάση ενός σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για το σταδιακό τέλος του πολέμου στη Γάζα, που περιλαμβάνει περιορισμένη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να γίνει χωρίς να έχει επιτευχθεί απαραίτητα συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι οποίες διέρρευσαν από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση και δεν επιβεβαιώθηκαν προσώρας από αξιωματούχους, αφήνουν να εννοηθεί πως το Ισραήλ βλέπει μια πιθανότητα να εισέλθει σε μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αν και έχει αποκλείσει ένα τέλος στον πόλεμο όπως απαιτεί η Χαμάς.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την προώθηση ενός σχεδίου για σταδιακό τέλος του πολέμου στη Γαζα, δημοσιοποίησε μόνο ορισμένες από τις λεπτομέρειες.

“Ο πόλεμος θα σταματήσει με σκοπό να επιστραφούν οι όμηροι και τότε θα προχωρήσουμε με τις άλλες συζητήσεις”, δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντέιβιντ Μένσερ, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια επανάληψη της άρνησης του Ισραήλ να σταματήσει εντελώς την επίθεση εναντίον της Χαμάς πριν από την καταστροφή της οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να “εξωραΐσει” μια συμφωνία για σταδιακό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα την οποία προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε την απειλή ότι θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ είπε στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως ο Νετανιάχου τον προσκάλεσε να διαβάσει την πρόταση όμως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απέτυχαν δύο φορές να δώσουν το έγγραφο. Οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρρευση της Χαμάς, είπε ο Μπεν-Γκβιρ.

Παιχνίδι με τον χρόνο 

Ο Νετανιάχου παίζει με τον χρόνο εντός και εκτός Ισραήλ και ετοιμάζεται για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η επίσκεψη, με ανοιχτή ημερομηνία, θα γίνει στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε το Σάββατο την πρόσκληση να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Είπε ότι ήταν «ενθουσιασμένος για το προνόμιο να παρουσιάσει μπροστά στους εκπροσώπους του αμερικανικού λαού και ολόκληρου του κόσμου την αλήθεια για τον δίκαιο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον εκείνων που θέλουν να μας σκοτώσουν».

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία, αλλά η ομιλία αναμένεται να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο τις επόμενες οκτώ εβδομάδες ή λίγο μετά τις διακοπές του Αυγούστου», δήλωσε αμερικανική πηγή στο The Hill. Την Παρασκευή, οι ηγέτες του Κογκρέσου των ΗΠΑ και από τα δύο κόμματα έστειλαν στον Νετανιάχου την πρόσκληση, μια επίδειξη υποστήριξης εν καιρώ πολέμου για τον μακροχρόνιο σύμμαχο του Ισραήλ, παρά τις αυξανόμενες πολιτικές αντιδράσεις για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

Εάν ο Νετανιάχου δεν πιεστεί περαιτέρω δεν αποκλείεται να εξαντλήσει τον χρόνο που έχει μέχρι την επίσκεψη στις ΗΠΑ, παίζοντας στο εσωτερικό με την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του και στο εξωτερικό με τη διάθεση της αντιπολίτευσης να τον στηρίξει εάν αποσυρθούν τα ακροδεξιά κόμματα.

Το Ισραήλ θα πρέπει να στείλει αντιπροσωπεία σήμερα στο Κάιρο για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τους ομήρους, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, βουλευτής Γιαΐρ Λαπίντ. Ο Λαπίντ μίλησε για την πρόταση, στην Κνεσέτ σήμερα το μεσημέρι και κάλεσε τον Νετανιάχου να ανταποκριθεί.

Νέος γύρος συνομιλιών Μπλίνκεν

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, άσκησε ξανά πίεση χθες στη Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», τόνισε στην ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έπειτα από συνδιάλεξη του κ. Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, τον κεντρώο πολιτικό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ», σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Μίλερ.

Κλειστό το πέρασμα στη Ράφα

Η συνάντηση Αιγύπτου-ΗΠΑ-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κάιρο για τη διέλευση της Ράφα ολοκληρώθηκε με την Αίγυπτο να επιμένει στην απόσυρση του Ισραήλ από την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος για να ανοίξει ξανά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahera News.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία εμμένει στη σταθερή θέση της Αιγύπτου για την απόσυρση του Ισραήλ από την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα για να ξαναρχίσει η λειτουργία του. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ασφαλείας τόνισε την πλήρη ευθύνη του Ισραήλ για την αποτροπή της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία επανέλαβε την ανάγκη να επιτραπεί η είσοδος τουλάχιστον 350 φορτηγών βοήθειας στη λωρίδα καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων προμηθειών τροφίμων, φαρμάκων ή καυσίμων.

Στις 7 Μαΐου, το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Ράφα, καταλαμβάνοντας την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου για πρώτη φορά από τότε που το Ισραήλ απέσυρε τους στρατιώτες και τους εποίκους του από τη Λωρίδα το 2005. Έκτοτε, καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται σε έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει λιμό στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος συμφώνησε να στείλει βοήθεια προσωρινά μέσω του περάσματος Karm Abu Salem έως ότου το Ισραήλ αποσυρθεί από το κύριο πέρασμα. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου έληξε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Η Ιορδανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει από κοινού με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Έθνη έκτακτη διεθνή διάσκεψη στις 11 Ιουνίου για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι