ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μέχρι και Αμερικανούς πήγε να βομβαρδίσει η Τουρκία στην Συρία!

Μέχρι και τους Αμερικανούς πήγε να βομβαρδίσει η Τουρκία στην Συρία!

Σύμφωνα με το CENTCOM, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (“Κεντρική διοίκηση”) ένας βομβαρδισμός από τουρκικό drone εναντίον μιας κοινής βάσης κουρδικών δυνάμεων και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη βορειοανατολική Συρία, έθεσε σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες.

Χθες Τρίτη, ένα τουρκικό drone βομβάρδισε μια κοινή βάση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, όπου κυριαρχούν Κούρδοι μαχητές) και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σκοτώνοντας δύο Κούρδους μαχητές. Η CENTCOM είχε αρχικά ισχυριστεί ότι οι δυνάμεις της “δεν κινδύνευσαν” από αυτή την επιδρομή αυτή, διευκρινίζοντας ότι «τα πλησιέστερα πλήγματα έγιναν τουλάχιστον 20 έως 30 χλμ» μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες. Ωστόσο, σε ένα email που έστειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, η CENTCOM τόνισε ότι «έλαβε πρόσθετες πληροφορίες ότι οι δυνάμεις και το προσωπικό της κινδύνευσαν».

Προηγουμένως, με κλιμάκωση των απειλών προς τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ απάντησε η Άγκυρα στα διφορούμενα μηνύματα της Ουάσιγκτον. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του υπογράμμισε ότι «το συντομότερο δυνατό θα εξαλείψουμε όλους τους τρομοκράτες με τα τανκς μας, τους στρατιώτες μας και τους φίλους μας που περπατούν σε αυτό το μονοπάτι μαζί μας». Και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τονίζει ότι «οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή».

Ωστόσο, μέχρις ότου αποφασίσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων, κάτι που θεωρείται πλέον βέβαιο στην Τουρκία, οι τουρκικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς. Μιλώντας το πρωί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ο Ερντογάν τόνισε: «Οι επιχειρήσεις με αεροπλάνα, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μόνο η αρχή. Έχει γίνει κατανοητό ότι οι δυνάμεις που έδωσαν διαβεβαιώσεις πως δεν θα δεχθεί η χώρα μας απειλή από τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό τους στη Συρία, απέτυχαν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Οι δυνάμεις που ελέγχουν περιοχές της Συρίας δεν είναι άλλες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και σε ένα μικρότερο μέρος το Ιράν. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε: «Το μήνυμά μας σε όσους εξακολουθούν να προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία με ύπουλες μεθόδους είναι πολύ σαφές: Δεν θα πετύχετε». Από την πλευρά του ο Ακάρ άνοιξε και πάλι την βεντάλια των σχέσεων με τις ΗΠΑ (τις οποίες η Άγκυρα κατηγορεί για υποστήριξη του YPG) και έβαλε στο τραπέζι την εκκρεμότητα με τα F-16 αλλά και το θέμα με τους ρωσικούς πυραύλους S-400. «Τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 είναι έτοιμα για χρήση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ και πρόσθεσε:

«Όταν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή, το σύστημα S-400 είναι στη θέση του και σε μία ώρα θα είναι έτοιμο για χρήση» τόνισε ο Ακάρ,  ενώ νωρίτερα σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας για το 2023. Το σύστημα S-400 δεν προορίζεται για τους Κούρδους της Συρίας, ενώ μέχρι πρότινος η Άγκυρα υποτίθεται ότι έψαχνε τρόπο παροπλισμού του στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να κλείσει το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA.  Σύμφωνα με τον Ακάρ, στη Συρία και το Ιράκ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και «471 στόχοι έχουν πληγεί και 254 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής». 

Διγλωσσία από την Ουάσιγκτον

O Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από την τρομοκρατική απειλή, ιδίως στα νότια σύνορά της και φυσικά, έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους». Ο Κίρμπι πρόσθεσε, πάντως, ότι το σημείο που ανησυχεί την Ουάσιγκτον σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή είναι η πορεία της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους (DAESH). «Μια επιχείρηση στην περιοχή μπορεί να περιορίσει την ικανότητα των εταίρων μας να πολεμήσουν τη DEASH. Θέλουμε να συνεχίσουμε την πίεση εναντίον της», δήλωσε. Η δήλωση Κίρμπι είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την δήλωση του State Department που είχε προηγηθεί, καλώντας την Άγκυρα σε αποκλιμάκωση.

H ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)». «Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία», προστίθεται στο κείμενο.

Πέραν της διαφοράς ύφους και περιεχομένου στις δηλώσεις του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχουν και πολλά ερωτήματα ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των αεροπορικών επιδρομών της Τουρκίας τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο εναέριος χώρος στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας, όπου βρίσκεται η Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας ΑΑES, ελέγχεται από τις αμερικανικές δυνάμεις, ενώ ο υπόλοιπος εναέριος χώρος της Συρίας από τις ρωσικές και τις δυνάμεις του Άσαντ. Κατά μία εκδοχή που μεταφέρθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν τους πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Ωστόσο, τα πλήγματα στη Συρία ήταν σε βάθος μέχρι και 90 χιλιομέτρων και στο Ιράκ 140 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η δήλωση της Μόσχας

Η Μόσχα δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα πρέπει να απόσχει από τη χρήση «υπέρμετρης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία» και ότι απαιτείται «να αναζητηθεί ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα» όπως είπε ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας για τον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με εταίρους της για την επίλυση της σύγκρουσης, πρόσθεσε ο Λαυρέντιεφ.

Οι Κούρδοι του Ιράκ

Ερωτηματικά αφήνει επίσης η στάση της κυβέρνησης Μπαρζανί της Κουρδικής Περιοχής του Βορείου Ιράκ. Ο πρόεδρος Μπαρζανί συναντήθηκε χθες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αλ Σουντάνι στη Βαγδάτη. Οι δύο πλευρές τόνισαν με κοινή ανακοίνωση τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση επανειλημμένων παραβιάσεων της κυριαρχίας του Ιράκ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Mohammed Shia al-Sudani και του προέδρου Nechirvan Barzani, ένα από τα θέματα της συνάντησης επικεντρώθηκε στη συζήτηση της ασφάλειας στις ιρακινές παραμεθόριες περιοχές. «Έδωσαν έμφαση στη συνεργασία για την προστασία της κυριαρχίας του Ιράκ, απέρριψαν τις επανειλημμένες παραβιάσεις και εργάστηκαν για να αποτρέψουν τη χρήση του ιρακινού εδάφους ως πλατφόρμα για επίθεση σε οποιαδήποτε γειτονική χώρα», ανέφερε η δήλωση.

To αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, βρέθηκε την Κυριακή σε διπλά πυρά, από την Τουρκία και το Ιράν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ, ιρανικά drones έπληξαν περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράν, με την αιτιολογία ότι αποτελούν καταφύγιο για τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο Ιράν. Παράλληλα και η Τουρκία είχε εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές και drones σε πέντε περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει σθεναρά τον ιρανικό βομβαρδισμό της περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους» και πρόσθεσε:  «Οι επανειλημμένες επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τις ιρανικές και τουρκικές δυνάμεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή του Κουρδιστάν αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και πράξη που αντιβαίνει σε διεθνή σύμφωνα και νόμους που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών». Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει επισήμως ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της έπληξαν 45 στόχους του PKK στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν και 44 στόχους του YPG στη Συρία.

Οι Κούρδοι της Συρίας

Σε τηλεφωνική συνέντευξη στο site al-monitor ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων SDF Μαζλούμ Αμπντί τονίζει ότι το Κομπάνι είναι στόχος της επαπειλούμενης χερσαίας τουρκικής επίθεσης. Ο Αμπντί εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αντίδραση της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 αμάχους, όπως είπε, και δεκάδες στρατιωτών. Ο Κούρδος διοικητής τονίζει ότι «είναι αλήθεια ότι αν δεν τους δοθεί άδεια από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι Τούρκοι δεν θα πραγματοποιήσουν χερσαία επίθεση. Αυτό πιστεύω και αυτό πιστεύει ο λαός μας. Εάν υπάρξει χερσαία εισβολή, θα είναι επειδή χορηγήθηκε τέτοια άδεια ή επειδή (η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες) επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλές».

Ο Αμπντί επισημαίνει ότι στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν υπάρχουν και αμερικανικές δυνάμεις και υπογραμμίζει ότι του είπαν πως «δεν περίμεναν μια τέτοια επίθεση και ότι αξιολογούν αυτή τη νέα κατάσταση. Ελπίζω ότι ως αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υιοθετήσουν μια πολύ πιο σθεναρή στάση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα εναντίον του λαού μας». Αναφορικά με τους Ρώσους ο Αμπντί δήλωσε ότι «λένε λίγο πολύ αυτά που λένε οι Αμερικανοί, αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι ακόμη λιγότερο αποφασιστικοί με την Τουρκία. Η Ρωσία αντιτίθεται σε μια τουρκική χερσαία εισβολή, αλλά δεν αρκεί. Το Κομπάνι, η Μανμπίτζ, όλες αυτές οι περιοχές που στοχοποιούνται από την Τουρκία βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο».

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι