Η Γαλλία εκδίδει στην Ιταλία μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών
28/04/2021Επτά πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που ζούσαν τα τελευταία 35 χρόνια στη Γαλλία και δεν εκδίδονταν, συνελήφθησαν ύστερα από επίμονο αίτημα έκδοσής τους από την Ιταλία. Η σύλληψη έγινε με βάση μια λίστα δέκα ατόμων που καταρτίστηκε ύστερα από διμερή συνεργασία Γαλλίας και Ιταλίας. Αναζητούνται επομένως στη Γαλλία άλλα τρία άτομα.
«Ο πρόεδρος Μακρόν θέλησε να διευθετήσει το από χρόνια αίτημα της Ιταλίας για έκδοση, το οποίο αρχικά αφορούσε μάλιστα 200 άτομα» σύμφωνα με την προεδρία. Οι περισσότεροι είναι 63 έως 71 ετών. Για το ζήτημα αυτό σύμφωνα με την Monde συνομίλησε με τον Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Τα μέλη αυτά των Ερυθρών Ταξιαρχιών είχαν βρει καταφύγιο στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες που διέπραξαν κατά τις δεκαετίες ’70 και ’80 στην Ιταλία.
Η επιλογή των δέκα, έγινε με βάση την κατηγορία που αντιμετώπιζαν και όπως διευκρίνισε η προεδρία «εμπίπτουν αυστηρά στο πλαίσιο του δόγματος Μιτεράν». Εκείνο το δόγμα, με προφορική δέσμευση του Μιτεράν, προέβλεπε το 1985, ότι θα παράσχει άσυλο σε όλους εκτός από εκείνους που εμπλέκονταν σε δολοφονίες. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλησε να αμφισβητήσει τη δέσμευση Μιτεράν.
Οι συλληφθέντες θα παρουσιαστούν εντός 48ώρου στην Εισαγγελία Παρισίων, που θα αποφασίσει για την έκδοση. Σχολιάζοντας τις σημερινές συλλήψεις και την αναμενόμενη απόφαση έκδοσης, η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει πως «Η Γαλλία που και αυτή αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, κατανοεί την ανάγκη δικαιοσύνης για τα θύματα αλλά και την επείγουσα ανάγκη ανοικοδόμησης μιας Ευρώπης της Δικαιοσύνης, με βάση την αμοιβαία κατανόηση».
Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες είχαν σκοτώσει, μεταξύ άλλων, τον αντιεισαγγελέα της Γένοβα Φραντσέσκο Κόπο και τον οδηγό του, καθώς και τον ηγέτη των Ιταλών Χριστιανοδημοκρατών, και πρώην πρωθυπουργό, Άλντο Μόρο. Την ευθύνη για τον Μόρο ανέλαβε ο Μάριο Μορέτι, 75 ετών πλέον, τον οποίο κάποιοι θεωρούσαν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών. Ο Μορέτι καταδικάστηκε εξάκις σε ισόβια, αλλά έχει αποφυλακισθεί και ζει σε καθεστώς ημιελευθερίας. Από το 1998 κοιμάται στη φυλακή, αλλά όλη μέρα (εκτός από τα Σαββατοκύριακα) είναι ελεύθερος να εργάζεται ή γενικά να μένει σε δικό του σπίτι. Τα Σαββατοκύριακα υποχρεούται να μένει στη φυλακή.
Τα υπόλοιπα πρόσωπα
Μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών έλεγαν ότι εκείνος που σκότωσε τον Μόρο, ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών και ότι πλέον είχαν αναμιχθεί στην οργάνωση και μέλη της Μαφίας. Είναι άγνωστο για ποιες ενέργειες κατηγορούνται τα δέκα άτομα που συμφώνησε η Γαλλία να εκδώσει. Πρόκειται για πέντε άνδρες και δύο γυναίκες. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η 66χρονη Marina Petrella, που καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία και στην οποία η Γαλλία έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο.
Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αντιτάχθηκε στην έκδοσή της το 2008, λόγω της κατάστασης της υγείας της. Οι άλλοι συλληφθέντες είναι οι Giorgio Petriostefani, Narciso Manenti, Roberta Capelli, Enzo Calvitti, Giovanni Alimonti και Sergio Tornaghi. Τα τρία άτομα που καταζητούνται είναι οι Maurizio Di Marzio, Luigi Bergamin και Raffaele Ventura. Όλοι έχουν καταδικαστεί ερήμην στην Ιταλία, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ή για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
Πέρσι είχε εκδοθεί από τη Βολιβία ο σήμερα 66χρονος Σεζάρ Μπατίστι. Ο Μπατίστι προηγουμένως ζούσε στη Βραζιλία και στη Γαλλία. Η Βραζιλία αρνήθηκε να τον εκδώσει στην Ιταλία το 2011 και ενώ τον είχε υπό κράτηση, τον απελευθέρωσε. Η Βολιβία τον εξέδωσε το 2019. Ο ίδιος αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε τέσσερις δολοφονίες για τις οποίες ζήτησε την έκδοσή του η Ιταλία. Ο Σαλβίνι το 2019 είχε κάνει επίσης διαβήματα προς την Γαλλία, ζητώντας την έκδοση ή την σύλληψη των καταδικασθέντων, λέγοντας ότι «έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Ιταλία και ζούνε στη Γαλλία χωρίς κανένα πρόβλημα».