Δολοφονίες γκιουλενιστών και Κούρδων στην Ευρώπη σκαρώνει η MIT

Σύνταξη SLpress.gr
3754
Δολοφονίες γκιουλενιστών και Κούρδων στην Ευρώπη σκαρώνει η MIT

Λίγες μέρες μετά την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς συνέβη κάτι που δεν πήρε δημοσιότητα. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ένταση των δραστηριοτήτων της MIT (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) περισσότερο στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό. Η Τουρκία πιθανώς να προσλάβει άτομα στη Γερμανία με σκοπό να εξοντώσουν αντιφρονούντες. Ο αμείλικτος κόσμος των μυστικών υπηρεσιών ρίχνει τη σκιά του και στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου.

«Δεν είναι απολύτως αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε στο δίκτυο Ahval ο Kristian Brakel, επικεφαλής του Ιδρύματος Heinrich Böll. «Έχουμε δει άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, να αυξάνουν τις δολοφονίες τους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας». Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι περίπου 10.000 Τούρκοι τρομοκράτες επιτρέπεται να μετακινούνται ελεύθερα στη Γερμανία. Κύριοι στόχοι του Ερντογάν είναι οι γκιουλενιστές και φυσικά οι Κούρδοι του PKK, με το οποίο η Τουρκία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1984.

Αλλά από την πλευρά του Βερολίνου, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να διωχθούν οι χιλιάδες Κούρδοι ακτιβιστές και γκουλενιστές που τηρούν τον γερμανικό νόμο. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να εγκαινιάσει κύκλο επιχειρήσεων τύπου εξόντωσης του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi. Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει, για παράδειγμα, ότι γνωρίζουν που βρίσκεται ο γκιουλενιστής ακαδημαϊκός Adil Öksüz που θεωρείται ότι συντόνισε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Λέγεται ότι κρύβεται κάπου στην Ευρώπη.

Ο Alexander Clarkson, λέκτορας στο King's College του Λονδίνου, θεωρεί ότι οι γερμανικές υπηρεσίες είναι πεπεισμένες ότι η τουρκική MIT θα προσλαμβάνει εργάτες στη Γερμανία, όπως συμμορίες μηχανόβιων, για κάποια βίαιη επιχείρηση. «Δεν θα ήταν η πρώτη φορά», δήλωσε ο κ. Clarkson στο Ahval, επισημαίνοντας ότι η MIT ήταν εξαιρετικά ενεργή στη Γερμανία στη δεκαετία του '80 και του '90, στοχεύοντας το ΡΚΚ και τους Κούρδους ακτιβιστές. «Υπάρχει μια μακρά παράδοση σε αυτά, στην πρόσληψη τοπικών ομάδων, αποστολή πρακτόρων, η χρήση παραπληροφόρησης».

Τα αγκάθια για την Τουρκία

Η επιστράτευση των μυστικών υπηρεσιών κρίνεται σημαντική για την Τουρκία διότι αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα στο εξωτερικό:

Πρώτον, το πολιτικό τοπίο των Τούρκων αντιφρονούντων στην Ευρώπη έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Για αρχή, ένα ισχυρό και καλά οργανωμένο δίκτυο ομάδων συμφερόντων έχει αναδειχθεί για να υποστηρίξει το κουρδικό κίνημα και τα κουρδικά δικαιώματα. Οι Κούρδοι πλέον έχουν καταφέρει επίσης να δημιουργήσουν μια ισχυρή μεσαία τάξη στη Γερμανία και την Ολλανδία, συγκεντρώνοντας και σημαντικά κεφάλαια, ώστε να ενισχύσουν το κουρδικό κίνημα. «Έχουν μια φωνή, είναι πολύ αποτελεσματικοί εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων και έχουν ένα σύνολο κοινών στρατηγικών στόχων» λέει ο Clarkson.

Δεύτερον, η Τουρκία τείνει να πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κουρδική άσκηση πίεσης, κινητοποιώντας την τουρκική διασπορά στην Ευρώπη, την οποία θεωρεί ως υποστηρικτική του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Περίπου τα 2/3 των 4.5 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γερμανίας είναι τουρκικής καταγωγής, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα εκτός της Τουρκίας και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ομάδα της Γερμανίας.

Ωστόσο, οι Τούρκοι στο εξωτερικό είναι διαιρεμένοι ως προς την πολιτική του Ερντογάν. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν τον υποστηρίζουν, δυσχεραίνοντας έτσι την απήχησή του εκτός συνόρων. Αξιωματούχοι της MIT γνωρίζουν ότι με τέτοιες επιχειρήσεις σε γερμανικό έδαφος παίζουν με τη φωτιά, ενώ αντίθετα κομματικά στελέχη του Ερντογάν σκέφτονται πιο τολμηρά και πιέζουν για πιο δραστικές παρεμβάσεις...

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.