Δώσανε οι Ισραηλινοί τα κλειδιά της νίκης στο Αζερμπαϊτζάν;

Δώσανε οι Ισραηλινοί τα κλειδιά της νίκης στο Αζερμπαϊτζάν;

Μέχρι σήμερα ο μεγάλος βραχνάς του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν ήταν η πανίσχυρη αεράμυνα της Αρμενίας. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, υπολογίζεται ότι οι Αζέροι χάσανε 7 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με αναφορές όμως, το αδιαπέραστο τείχος προστασίας που προσφέρουν τα S-300 και τα Iskandar των Αρμενίων, έρχεται να διαπεράσει το υπερόπλο, που είναι πιθανό -αλλά όχι επιβεβαιωμένο- ότι προσέφερε το Τελ Αβίβ στο Μπακού: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Harpy. Είναι πράγματι έτσι;

Σύμφωνα με τον αναλυτή 

«Το κινητό σύστημα Harpy υποτίθεται ότι λειτουργεί με σκοπό την αναζήτηση σημάτων σε συγκεκριμένα ραντάρ, δηλαδή το S-300 ή S-400. Ο κατασκευαστής τοποθετεί τέτοια μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ως πυρομαχικά που δεν κατασκευάζονται για συγκεκριμένο πελάτη αλλά κατασκευάζονται προς πώληση σε όλες τις χώρες μόνο για διαφορετικούς σκοπούς». Τα μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη όχι μόνο εντοπίζουν και δίνουν πλήρη εικόνα του εχθρού μέσω καμερών, αλλά κάνουν βουτιά χτυπώντας με ακρίβεια τον στόχο.

Μπορεί το διαφημιστικό βίντεο του νέου αυτού συστήματος να παρουσιάσει εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από τη δράση του, αλλά η πραγματικότητα ίσως είναι διαφορετική. Ο Ρώσος ειδικός είναι βέβαιος ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτά τα drones χρησιμοποιούνται απευθείας ως πυρομαχικά που πέφτουν πάνω σε ένα αντικείμενο και εκρήγνυται, καταστρέφοντάς το.

Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει το drone να πλησιάσει τους S-300 σε χαμηλό ύψος, να βουτήξει πάνω του και να εισέλθει απευθείας στο σταθμό ή στην κεραία. Αυτό λοιπόν, σύμφωνα με τον είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση διότι «τα συστήματα S-300 καλύπτονται με συστήματα αεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας – όπως τα συστήματα “Buk”, οι πύραυλοι “Pantsir”, ακόμα και φορητά MANPADS τύπου Strela μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προστασία». Είναι σχεδόν αδύνατον να πλησιάσει ένας τέτοιος πύραυλος-drone ένα πανάκριβο αντιεροπορικό σύστημα που κατασκευάστηκε για να ρίχνει υπερσύγχρονα αεροπλάνα.

Κοντολογίς, η απάντηση που δίνει ο Ρώσος στρατιωτικός, στο ρεπορτάζ του  είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα το τρομερό στην Αρμενία ακόμα και αν το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκτήσει τέτοια όπλα. Πολύ απλά, οι Αρμένιοι θα αναγκαστούν να καλύψουν τα συστήματά S-300, να πραγματοποιήσουν εναέρια αναγνώριση και να καταστρέψουν τα συστήματα drone Harpy εγκαίρως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι