ΔΙΕΘΝΗ

Δύσκολη για τον Πούτιν και η επόμενη μέρα του πολέμου

Δύσκολη για τον Πούτιν και η επόμενη μέρα του πολέμου, Μελέτης Μελετόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Πούτιν απέτυχε να βρει στοιχειώδη στήριξη από το ρωσικής έστω καταγωγής μέρος του ουκρανικού λαού, όλοι συσπειρώθηκαν εναντίον του. Απέτυχε επίσης να καταγάγει ακαριαία και συντριπτική νίκη και να υποχρεώσει τους Ουκρανούς να παραδοθούν άνευ όρων. Ο ρωσικός στρατός ενεπλάκη σε μία μακρά και χωρίς ορατή διέξοδο σύγκρουση, δεδομένου ότι η αδιάλλακτη και πάνδημη άρνηση των Ουκρανών να παραδοθούν οδηγεί σε κατάσταση Λιβάνου, Συρίας κλπ.

Άρα σε φθορά και μακρά εμπλοκή της Ρωσίας, που τελικώς θα την σύρει σε διαπραγμάτευση και πιθανώς θα έχει εσωτερικές επιπλοκές στο ρωσικό πολιτικό σύστημα. Ταυτόχρονα η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας (ήδη αρχίζουν οι ελλείψεις τροφίμων και οι μαζικές απολύσεις) είναι το τίμημα της αποτυχίας μίας κεραυνοβόλου νίκης των Ρώσων. Το κυριότερο όμως είναι ότι η κατάληψη και κατοχή της Ουκρανίας είναι τεχνικά αδύνατη όσο θα υπάρχουν εστίες αντίστασης, ακόμα και η κατίσχυση των Ρώσων δεν θα επιφέρει καμία ομαλοποίηση.

Σήμερα η κατάληψη και κατοχή κρατών δεν έχει τον χαρακτήρα που είχε στον Μεσοπόλεμο, διότι η έκταση των πόλεων και η ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου καθιστούν αδύνατο τον πλήρη έλεγχο μίας κοινωνίας. Αν η Αθήνα είχε την έκταση που έχει σήμερα και υπήρχε το Facebook και το Twitter, οι Γερμανοί θα ήταν αδύνατον να εγκαθιδρύσουν τον μηχανισμό κατοχής με τον οποίον ήλεγξαν την πρωτεύουσα το 1941-4.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Πούτιν θα αναζητήσει σύντομα μία εύσχημη διπλωματική διέξοδο που θα τον διασώσει πολιτικά. Οι ΗΠΑ θα τον διευκολύνουν, προκειμένου η κατάσταση να μην εκτραπεί σε επικίνδυνη κατεύθυνση. Άλλωστε, ο νέος ψυχρός πόλεμος που ήδη είναι παρών δίνει παράταση ζωής στην αμερικανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, η αδιάλλακτη στάση του Ζελένσκυ τον έχει ήδη μεταβάλλει σε εθνικό ηγέτη και παράδειγμα προς μίμηση σε χώρες που απειλούνται από αναθεωρητικούς γείτονες όπως η Ελλάδα.

Όσοι πχ. στην Ελλάδα επιδοκιμάζουν την στάση του Ζελένσκυ, δεν είναι εύκολο να λειτουργήσουν φοβικά και υποχωρητικά προς την Τουρκία. Το παράδειγμα μίας κοινωνίας που ομόθυμα και με εντυπωσιακή αυτοθυσία αμύνεται εναντίον του εισβολέα δημιουργεί δεδικασμένο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι