EastMed; Ναι, ευχαριστούμε!

EastMed; Ναι, ευχαριστούμε!, Σωτήρης Καμενόπουλος

Ήταν το 2014 όταν ακούστηκε η πρώτη κινδυνολογία ενάντια στην προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ. Το αφήγημα της τότε κινδυνολογίας περιελάμβανε απόψεις όπως «υποβάθμιση των σχέσεων [της Ελλάδας] με τον Αραβικό Κόσμο και τη δυναμική του, εμπεριέχουν κινδύνους και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εξελίξεις με σημαντικό κόστος». Σε εκείνο το κινδυνολογικό αφήγημα δόθηκε απάντηση το ίδιο έτος. Σήμερα, μετά από 5 χρόνια, η κινδυνολογία επαναλαμβάνεται.

Ας δοθούν και πάλι οι δέουσες απαντήσεις. Υποστηρίζεται ότι ο αγωγός EastMed δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμος. Λέτε οι Αμερικανοί νομοθέτες, οι οποίοι πρόσφατα επικύρωσαν τον EastMed Act να έχουν την ίδια άποψη; Προφανώς όχι. Χαζοί είναι οι Αμερικανοί νομοθέτες να ψηφίσουν ένα νομοθέτημα, το οποίο θα οδηγούσε σε ενεργειακές προτάσεις οικονομικά μη βιώσιμες; Ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι από τη δεκαετία του ’60 και νομίζουν ορισμένα συμφέροντα ότι θα υπάρξουν θέματα, τα οποία δεν θα αντιμετωπισθούν; Δεν θα στοιχημάτιζα σε αυτό εάν ήμουν επενδυτής σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποστηρίζεται ότι ο East Med θα καταπατά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και των Λιβανέζων. Ποιοι πραγματικά το υποστηρίζουν αυτό και κυρίως, ποιοι θα ωφεληθούν από αυτό το αναληθές επιχείρημα; Μήπως η νεοοθωμανική Τουρκία, η οποία προσπαθεί να ελέγξει την Παλαιστίνη και το Λίβανο; Ενδιαφέρεται για την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, όταν κατέχει τη βόρεια Κύπρο!

Ναι ευχαριστούμε!

Υποστηρίζεται ότι ο East Med θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφάλειας και ότι ουσιαστικά μόνο το Ισραήλ θα ωφεληθεί από αυτόν. Το θέμα της ασφάλειας λύνεται σιγά-σιγά με τις απαραίτητες συμμαχίες. Τα δε οφέλη θα είναι διάχυτα επί ίσοις όροις τηρουμένων του Διεθνούς Δικαίου, και όχι του οθωμανικού δικαίου, σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Εάν η Τουρκία δεν επέμενε στην ηγεμονική της στάση θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ενεργειακό παίγνιο της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως, η Τουρκία τηρεί μαξιμαλιστική στάση. Τα θέλει όλα δικά της με μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε οθωμανική λίμνη. Αυτό να το ξεχάσει. Ποτέ ξανά Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Είναι σημαντικό πως ούτε το πυρηνικό Ισραήλ, αλλά ούτε η πανίσχυρη Αίγυπτος των 100 εκατομμυρίων κατοίκων (σήμερα) δεν τολμούν να απαιτήσουν ηγεμονικό ρόλο στη Μεσόγειο. Η Αίγυπτος το 2050 εκτιμάται ότι θα έχει πληθυσμό άνω των 158 εκατομμυρίων. Πώς τολμά και το κάνει ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας ως χειραγωγήσιμα υποχείρια-πιόνια παράγοντες στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη;

Προς τί η επανάληψη της κινδυνολογίας λοιπόν; Ας δοθεί η απάντηση στην κινδυνολογία από την Κρήτη: Η υπεύθυνη στάση μιας Ελλάδας που νοιάζεται για το δίκαιο και για το λαό της θα έπρεπε να είναι απλή και ξεκάθαρη: «EastMed; ΝΑΙ ευχαριστούμε!».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx