ΔΙΕΘΝΗ

Έχει λόγο να ανησυχεί ο Μακρόν για τουρκοποίηση Αλβανών στα Σκόπια

Έχει λόγο να ανησυχεί ο Μακρόν για τουρκοποίηση Αλβανών στα Σκόπια, Γεωπολιτικός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πέρασε ίσως απαρατήρητη, αλλά έχει μέγιστη σημασία για το περιφερειακό πλαίσιο σταθερότητας η δημόσια έκφραση ανησυχίας από πλευράς του Εμμανουέλ Μακρόν για ζυμώσεις στην κοινότητα των Αλβανών μουσουλμάνων στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη εθνική-θρησκευτική κοινότητα στο γειτονικό κράτος, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του πληθυσμού.

Από το Σύνταγμα, που είναι προσαρμοσμένο στη Συμφωνία της Οχρίδας (2001), η αλβανική κοινότητα αποτελεί εταιρική συνιστώσα του κράτους. Σε συνέντευξη Τύπου στο μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη Δευτέρα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Τίρανα και τα Σκόπια, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι ισχυρές μυστικές υπηρεσίες ασχολούνται ολοένα και περισσότερο για να πειθαναγκάσουν τους αλβανόφωνους μουσουλμάνους να δηλώσουν Τούρκοι!

Μάλιστα, πρόσθεσε –είτε για να προσδώσει αξιοπιστία στα συμπεράσματα της γαλλικής διπλωματίας, είτε για να εντείνει την ανησυχία– ότι με χρονικό ορίζοντα το 2050 θέλουν να έχουν συρρικνώσει σε σχεδόν ανυπαρξία την κοινότητα των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία. Με την ευκαιρία, ο Εμμανουέλ Μακρόν επέστησε την προσοχή των πολιτικών δυνάμεων στην γειτονική χώρα κι όχι μόνο, όπως αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να περιφρουρήσουν τους αλβανικής καταγωγής πολίτες της χώρας αυτής από τον αθέμιτο προσηλυτισμό και εκτουρκισμό τους στο όνομα του Ισλάμ.

Προφανώς, ο Γάλλος Πρόεδρος ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Είναι κοινό μυστικό σε όσους γνωρίζουν την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία ότι οι τουρκικές υπηρεσίες, με αιχμή την υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων, που υπάγεται απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν, διεισδύουν ποικιλόμορφα και στους μουσουλμάνους της Αλβανίας, του Κοσσόβου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Στην Αλβανία η μουσουλμανική κοινότητα είναι στα πρόθυρα εμφυλίου. Η σημερινή ηγεσία είναι προσκείμενη –σύμφωνα με τις κατηγορίες των αντιπάλων της– στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και χαίρει της εύνοιας των ΗΠΑ. Οι αντίπαλοι και διεκδικητές της ηγεσίας, είναι δημοσίως γνωστοί ως χειραγωγούμενοι και καθοδηγούμενοι από την υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν.

Ισλαμικό τόξο

Η δήλωση Μακρόν έχει βαρύνουσα σημασία και μόνο από το γεγονός ότι εκείνος επέλεξε να το επισημάνει ως κεντρικό σημείο των δηλώσεων του, μετά από την υπογράμμιση –για ευνόητους λόγους– ότι ήταν η γαλλική προεδρία της ΕΕ που με τη συμβιβαστική πρόταση κατέστησε δυνατή τη γεφύρωση της διαφοράς της Σόφιας με τα Σκόπια, ώστε να συγκληθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη της Κομισιόν με την Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

  Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Πούτιν-Σι – Γιατί αντιδρούν οι ΗΠΑ

Για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό έχει επίσης ειδική σημασία καθώς επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η Τουρκία συγκροτεί μεθοδικά ισλαμικό τόξο στα βόρεια σύνορά μας, αξιοποιώντας την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, τις πολυάριθμες κι διαρκώς ριζοσπαστικοποιούμενες μουσουλμανικές κοινότητες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε την πιο αναλυτική σχετική αναφορά που είχε κάνει προσφάτως σε άρθρο του στο SLpress.gr ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος. Η αναφορά του εκείνη κινείται απολύτως στο ίδιο μήκος κύματος με την προσέγγιση του Προέδρου της Γαλλίας για το φαινόμενο εκτουρκισμού Αλβανών μουσουλμάνων, καθώς και της γεωστρατηγικής αξιοποίησης του Ισλάμ από την τουρκική διπλωματία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι