«Έχουμε τον καλύτερο Στόλο» λέει Τούρκος πλοίαρχος – «Τα πλοία των Ελλήνων είναι γερασμένα»

«Έχουμε τον καλύτερο Στόλο» λέει Τούρκος πλοίαρχος - «Τα πλοία των Ελλήνων είναι γερασμένα», Βαγγέλης Γεωργίου

«Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι παλαιό» δήλωσε σε συνέντευξή του στη Daily Sabah ο απόστρατος πλοίαρχος και σύμβουλος ασφαλείας Αλπ Κιρίκανατ (Alp Kırıkkanat) ενώ επεσήμανε ότι «η οικονομική κρίση και τα χρέη που πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2060 αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην υλοποίηση πολλών αμυντικών έργων στη γειτονική χώρα, εμποδίζοντας τον εκσυγχρονισμό ήδη υπαρχόντων σκαφών». Ο πλοίαρχος είναι πεπεισμένος ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι το καλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο συγκριτικά με αυτά της Ελλάδας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Ο Τούρκος αξιωματικός εντοπίζει ένα κοινό μεταξύ αιγυπτιακού και ελληνικού στόλου που ταυτόχρονα είναι και η αχίλλειος φτέρνα τους: Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος προμηθεύονται όπλα, οχήματα και εξοπλισμό κατεξοχήν κατασκευασμένα από το εξωτερικό. Αυτό, όπως λέει ο ίδιος, «αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα όσον αφορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα εφοδιασμού, την ικανότητα επισκευής και εκσυγχρονισμού“.

Μεταξύ των τεσσάρων ισχυρών Στόλων της Ανατολικής Μεσογείου –Τουρκίας, Αιγύπτου, Ελλάδας-Ισραήλ– η Τουρκία έχει το ισχυρότερο ναυτικό, αν και μια τέτοια σύγκριση έχει διαφορετικές πτυχές, παραδέχεται ο ίδιος. «Η Τουρκία όχι μόνο έχει το μεγαλύτερο Ναυτικό μαζί με αυτό της Αιγύπτου, αλλά διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους Στόλους της περιοχής. Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψιν ότι πολλά πλοία των Αιγυπτίων είναι εκτός υπηρεσίας τότε η Τουρκία είναι πρώτη και σε αριθμούς», λέει ο Τούρκος πλοίαρχος. Ο Κιρίκανατ δήλωσε ότι το αιγυπτιακό ναυτικό –όπως και το ελληνικό–, χρειάζεται επίσης εκσυγχρονισμό, αλλά οι νέες αγορές των Αιγυπτίων, παραδέχεται ότι προσελκύουν αρκετά μεγάλη προσοχή.

«Παρόλο που δύο αμφίβια πλοία πολλαπλών χρήσεων, μία φρεγάτα και μία κορβέτα από τη Γαλλία, μαζί με δύο υποβρύχια γερμανικής προέλευσης προσδίδουν κάποια ισχύ στο αιγυπτιακό ναυτικό, φαίνεται αρκετά δύσκολο για τους Αιγυπτίους να δημιουργήσουν ένα δόγμα (concept) με πλοία που έχουν αγοράσει από ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Νότια Κορέα», είπε. Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει προβλήματα. Ενδεικτικά «αγόρασε το πρώτο αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων από τη Γαλλία το οποίο προοριζόταν αρχικά για τη Ρωσία, αλλά δεν παραδόθηκε λόγω κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας».

Με τον μεγαλύτερο Στόλο

Αντίθετα, ο Κιρίκανατ έχει, σαφώς, μια πιο θετική εικόνα για το Ισραηλινό Ναυτικό. Τα προηγμένα υποβρύχια, οι εγχώριοι καινούργιοι αισθητήρες καθώς και σύγχρονα οπλικά συστήματα καθώς και τα όργανα ηλεκτρονικού πολέμου καθιστούν τους Ισραηλινούς πιο “μπροστά” στις εξελίξεις από τους Έλληνες και τους Αιγυπτίους. Βέβαια, το Ισραήλ διαθέτει το μικρότερο ναυτικό από όλους, καθώς διαθέτει μόνο 3 κορβέτες, 8 λέμβους εφόδου και πέντε υποβρύχια, είπε ο Αλπ Κιρίκανατ.

Έτσι, η Τουρκία «Με 16 φρεγάτες, 10 κορβέτες, 19 ταχύπλοα περιπολικά σκάφη, 12 υποβρύχια και άλλες βοηθητικές μονάδες διαθέτει έναν σημαντικό στόλο στην περιοχή», εκτιμά ο Κιρίκανατ ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ήδη τέσσερις νέες φρεγάτες που είναι επίσης υπό κατασκευή.

Βέβαια, όπως λέει ο ίδιος, οι αριθμοί δεν είναι πάντοτε οι σημαντικότεροι δείκτες ισχύος, αλλά το τουρκικό ναυτικό με τον σημερινό του Στόλο είναι πεπεισμένος ότι «μπορεί να πραγματοποιήσει με επιτυχία τόσο εθνικές όσο και συμμαχικές αποστολές σε διάφορες θάλασσες ταυτόχρονα, προσθέτοντας ότι η υποδομή υποστήριξης εφοδιαστικής είναι πολύ ισχυρή με έμπειρους σταθμούς ναυπηγείων και συντήρησης». Ο πλοίαρχος είναι πεπεισμένος ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο Ναυτικό στην ενίσχυση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx