ΕΕ: Μείωση προσωπικού, αύξηση κόστους!

ΕΕ: Μείωση προσωπικού, αύξηση κόστους!
An usher and an employee of the European Parliament carrying a seat

Κοντά στον στόχο μείωσης του προσωπικού για θεσμικά όργανα, φορείς και οργανισμούς της κατά 5% βρίσκεται η ΕΕ, τουλάχιστον στα χαρτιά, σύμφωνα με αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Ωστόσο, οι ελεγκτές επισημαίνουν ορισμένους παράγοντες που συμβάλλουν στις ανοδικές πιέσεις στον αριθμό των υπαλλήλων. Ως αποτέλεσμα, σήμερα η Ένωση διατηρεί 46.373 θέσεις προσωπικού. Αν και μοιάζει με τεχνικό, το ζήτημα έχει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι αυτοί που κατά τα άλλα απαιτούν από την Ελλάδα δραστικές περικοπές και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και στις αποδοχές τους.

Οι ελεγκτές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα, οι φορείς και οργανισμοί της ΕΕ είχαν εφαρμόσει τη δέσμευση να μειώσουν το 5% των θέσεων προσωπικού τους κατά την περίοδο 2013-2017, όπως απαιτεί το Συμβούλιο. Σημειώνεται εδώ ότι πρόκειται για μια γρήγορη αξιολόγηση και όχι για έκθεση ελέγχου. Δηλαδή, κάνει κάποιες διαπιστώσεις και παρουσιάζει τα υποκείμενα στοιχεία σε ένα συγκεκριμένο θέμα χωρίς να διατυπώνει συστάσεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, ο στόχος του 5% επιτεύχθηκε από τα περισσότερα όργανα, φορείς και οργανισμούς της ΕΕ έως το 2017. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι οργανισμοί της ΕΕ, για τους οποίους συμφωνήθηκαν ελαφρώς διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, αναμένεται να επιτύχουν τους αντίστοιχους στόχους τους μεταξύ του 2018 και του 2020. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι περικοπές είχαν επιτευχθεί με την κατάργηση κενών θέσεων και την μη αντικατάσταση του προσωπικού που έφυγε. Οι Ευρωβουλευτές διατηρούν το προσωπικό τους.

Ωστόσο, οι ελεγκτές σημείωσαν επίσης ότι, κατά την περίοδο 2013-2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (η «αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή») χορήγησαν ορισμένες νέες θέσεις προσωπικού. Συνολικά, 2,886 θέσεις μειώθηκαν και 2,392 προστέθηκαν έως το 2017. Βέβαια αυτές οι μειώσεις προσωπικού ήρθαν αρκετά καθυστερημένα σε κάποιες περιπτώσεις.

Άνοδος κόστους λειτουργίας

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση του προσωπικού –υποτίθεται ότι- θα πρέπει να αντισταθμιστεί από την αύξηση του χρόνου εργασίας για το προσωπικό χωρίς αναπροσαρμογή των μισθών. Ωστόσο, συνολικά, ο προϋπολογισμός για τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς αυξήθηκε κατά 6,6% και οι πραγματικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 9,2% κατά την περίοδο.

Οι ετήσιες αυξήσεις κατά την περίοδο οφείλονται στη συνολική αύξηση των καλυμμένων θέσεων προσωπικού, ετήσιες ενημερώσεις μισθών που ισχύουν για όλο το προσωπικό, προαγωγές προσωπικού σε ανώτερες βαθμίδες. Ουσιαστικά, μπορεί το προσωπικό να μειώνεται, τουλάχιστον στα χαρτιά, αλλά το κόστος λειτουργίας της ΕΕ έχει αυξηθεί.

Οι προσθήκες, μαζί με τις αυξήσεις προσωπικού για τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -που εξαιρέθηκε από τις περικοπές- αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση κατά 5% των θέσεων που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, σε καθαρή μείωση 494 θέσεων (δηλ. 1,1%) σε σχέση με 2012, που είναι το έτος βάσης. Κατά την ίδια περίοδο, οι προϋπολογισμοί των συμβασιούχων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο, από 6.583 σε 8.781.

Τον Φεβρουάριο του 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να μειωθούν οι θέσεις προσωπικού όλων των θεσμικών οργάνων, φορέων και οργανισμών της ΕΕ κατά 5% κατά την περίοδο 2013-2017. Τον Δεκέμβριο του 2013, η μείωση αποφασίστηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Κομισιόν.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το Συμβούλιο σημείωσε ότι τα επίπεδα του προσωπικού έπρεπε να παρακολουθούνται συνεχώς και πρότεινε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά την οποία η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει “κατάλληλη πρόταση παρακολούθησης”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι