ΔΙΕΘΝΗ

Έφαγε πόρτα ο Τσαβούσογλου από τον Χαφτάρ

Έφαγε πόρτα ο Τσαβούσογλου από τον Χαφτάρ, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εχθρός παραμένει η Τουρκία για τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ παρά τις προσπάθειες της να τον προσεγγίσει, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση  ότι διατηρεί “ουδέτερη” στάση στη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Χαφτάρ και να συνομιλήσει μαζί του. Όμως, όπως επικαλείται η ιστοσελίδα eanlibya ο στρατάρχης τον αγνόησε αφού δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah, o Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Χάφταρ ήθελε να έρθει στην Τουρκία, και πρόσθεσε ότι «ο πραξικοπηματίας στρατηγός είχε έναν όρο, να συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν». Ο Τσαβούσογλου ποτέ δεν θα ανέφερε δημόσια ότι “έφαγε πόρτα” από τον Χαφτάρ. H Τουρκία συνεχίζει να τον υπονομεύει διότι πολιτικές του δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της μέσα στη Λιβύη.

Η τουρκική προπαγάνδα κατά του Χαφτάρ είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις κυβερνητικές κυρίως εφημερίδες, που με την αρθρογραφία τον παρουσιάζουν αποκλειστικά υπεύθυνο για το αδιέξοδο στη Λιβύη. Οι αναφορές στον Χαφτάρ συνοδεύονται πάντα από το επίθετο πραξικοπηματίας, που το έχει υιοθετήσει επίσημα η τουρκική κυβέρνηση.

Επισημαίνεται, ότι εμπλοκή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών και μισθοφόρων άλλαξαν την πορεία του εμφύλιου. Η κυβέρνηση της Τρίπολης με την υποστήριξή τους κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ και να αποτρέψει την πολιορκία της Τρίπολης.

Οι προεδρικές εκλογές που αναβλήθηκαν στη Λιβύη –δεν έχει ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής– αποτελούν ένα ακόμα μέτωπο για την Άγκυρα και τον Χαφτάρ, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα. Η κυβέρνηση της Άγκυρας υποστηρίζει τον στενό της σύμμαχο μεταβατικό πρωθυπουργό Ντμπέιμπα, ο οποίος διεκδικεί επίσης την προεδρία.

Αγεφύρωτες διαφορές

Επισημαίνεται, ότι η Τουρκία εμφανίζεται να διατηρεί στενές σχέσεις και με το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Τρίπολης, το οποίο πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Είναι αντίπαλος του Χαφτάρ καθώς και του Κοινοβουλίου της Λιβύης που έχει έδρα το Τομπρούκ και πρόεδρο τον εξίσου προεδρικό υποψήφιο Ακύλα Σαλεχ.

Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου εξήγησε στους δημοσιογράφους, ότι η Τουρκία δεν κάνει διάκριση μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Λιβύης, σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις στα μέσα ενημέρωσης. Ανέφερε ακόμα και για το άνοιγμα προς τον Σαλέχ, ότι ήθελε να έρθει στην Τουρκία.  «Τον καλέσαμε, ορίστηκαν ημερομηνίες και μετά έκανε πίσω». Τον Χαφτάρ και την Τουρκία τους χωρίζουν αγεφύρωτες διαφορές. Ο στρατάρχης έχει καταγγείλει και αυτός ως παράνομο το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

  Μακρόν: "Το συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστεί μέσα στο 2023" (upd)

Παράλληλα, μια ενδεχόμενη εκλογή του Χαφτάρ θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τα συμφέροντα της Άγκυρας, που επιδιώκουν να κάνουν μόνιμη την παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Το άνοιγμα του Τσαβούσογλου προς το Χαφτάρ έγινε, για να δείξει η Τουρκία στη διεθνή διπλωματία, ότι δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά στη Λιβύης. Όμως, το κάνει είτε μυστικά είτε δημόσια, το οποίο επισημαίνεται συνεχώς από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι