ΑΠΟΨΗ

Έγγραφο ισραηλινού υπουργείου για εθνοκάθαρση στη Γάζα

Έγγραφο ισραηλινού υπουργείου για εθνοκάθαρση στη Γάζα, Θάνος Κάλλης

Επίσημο έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών, το πλήρες περιεχόμενο του οποίου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά (29/10) από το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Mekomit, προτείνει στην κυβέρνηση του Ισραήλ την αναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας στην έρημο του Σινά, που βρίσκεται στην Αίγυπτο, με τη βοήθεια του ΟΗΕ και της διεθνής κοινότητας. Η μελέτη προτείνει επίσης την προώθηση μιας ειδικής επικοινωνιακής εκστρατείας για τους κατοίκους της Γάζας που θα τους ”παρακινήσει” να συμφωνήσουν με το σχέδιο.

Η ύπαρξη του σχετικού εγγράφου δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι οι συστάσεις του λαμβάνονται υπόψη από τις επίσημες αρχές. Εξάλλου, όπως σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα, το υπουργείο Πληροφοριών δεν είναι υπεύθυνο για κανένα μέσο πληροφοριών, αλλά εκπονεί ανεξάρτητα μελέτες και έγγραφα πολιτικής, τα οποία διανέμονται προς εξέταση από την κυβέρνηση και τους φορείς ασφαλείας αλλά δεν είναι δεσμευτικά για αυτούς.

Το δεκασέλιδο έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και φέρει το λογότυπο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών με επικεφαλής την υπουργό Gila Gamliel του Likud. Αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών επιβεβαίωσε σε τοπικό ΜΜΕ ότι πρόκειται για αυθεντικό έγγραφο, το οποίο διανεμήθηκε ως απόρρητο στην κυβέρνηση Νετανιάχου για λογαριασμό της Διεύθυνσης του υπουργείου και «δεν έπρεπε να φτάσει ποτέ στα μέσα ενημέρωσης».
Το έγγραφο συνιστά κατηγορηματικά και ρητά τη μεταφορά αμάχων Παλαιστινίων από τη Γάζα ως το επιθυμητό αποτέλεσμα του πολέμου.

Το σχέδιο μεταφοράς χωρίζεται σε διάφορες φάσεις: σε πρώτη φάση, ο πληθυσμός στη Γάζα πρέπει να «εκκενωθεί προς τα νότια», ενώ τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας θα επικεντρωθούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η χερσαία είσοδος στη Γάζα, η οποία θα οδηγήσει στην κατάληψη ολόκληρης της λωρίδας, από βορρά προς νότο και «καθαρισμό των υπόγειων αποθηκών από τους μαχητές της Χαμάς».

Ταυτόχρονα με την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, οι πολίτες της Γάζας θα μετακινηθούν στο αιγυπτιακό έδαφος, θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα και δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν μόνιμα σε αυτήν. «Είναι σημαντικό να αφήσουμε τις λωρίδες κυκλοφορίας προς το νότο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να επιτραπεί η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού προς τη Ράφα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ισραηλινή εκστρατεία πειθούς

Στο έγγραφο, προτείνεται να προωθηθεί μια ειδική εκστρατεία για τους πολίτες στη Γάζα που θα τους «παρακινήσει να συμφωνήσουν με το σχέδιο» και θα τους κάνει να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη τους. «Τα μηνύματα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από την απώλεια της γης, δηλαδή να καταστήσουν σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα επιστροφής στα εδάφη που θα καταλάβει το Ισραήλ στο εγγύς μέλλον, είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι. Η εικόνα θα πρέπει να γράφει “Ο Αλλάχ φρόντισε να χάσετε αυτή τη γη εξαιτίας της ηγεσίας της Χαμάς – δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μετακομίσετε σε άλλο μέρος με τη βοήθεια των μουσουλμάνων αδελφών σας”», ανέφερε το έγγραφο.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί μιας δημόσιας εκστρατείας για την προώθηση του προγράμματος μεταφοράς στον δυτικό κόσμο, «με τρόπο που να μην υποκινεί και να δυσφημεί το Ισραήλ», όπου η απέλαση του πληθυσμού -που ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση- από τη Γάζα θα παρουσιάζεται ως ανθρωπιστική ανάγκη. Κίνηση που πρέπει να λάβει την υποστήριξη του κόσμου γιατί θα οδηγήσει σε «λιγότερα θύματα στον άμαχο πληθυσμό σε σύγκριση με τον αναμενόμενο αριθμό απωλειών».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην συγκεκριμένη κίνηση έτσι ώστε να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο να δεχθεί τους κατοίκους της Γάζας και να αξιοποιήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά, να βοηθήσουν στην αποδοχή του σχεδίου διεθνώς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι