Εγκαταλείπουν τον Τραμπ οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω Τουρκίας

Εγκαταλείπουν τον Τραμπ οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω Τουρκίας, Μιχάλης Ιγνατίου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και από τη Γερουσία, μετά τη συντριπτική απόφαση της Βουλής, είναι σίγουρα μία ιστορική στιγμή για την Αρμενία και τις κοινότητές της ανά τον κόσμο, αλλά και για την ίδια την Αμερική. Διότι οι νομοθέτες έσωσαν την τιμή του αμερικανικού κράτους. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε ακόμα στο ψήφισμα της Γερουσίας και της Βουλής, αλλά αν πιστέψουμε το αναξιόπιστο προπαγανδιστικό πρακτορείο Αναντολού, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα ενημέρωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν άλλαξε η θέση της Ουάσιγκτον για το Αρμενικό.

Αυτή, είπε, αντανακλάται στην τελευταία δήλωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στις 24 του περασμένου Απριλίου είχε χρησιμοποιήσει την φράση “Meds Yeghern” στην αρμενική γλώσσα, που σημαίνει ‘Μεγάλη Καταστροφή”. Οι πάντες συμφωνούν ότι αν απέδειξε κάτι η προχθεσινή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αυτό είναι ένα γεγονός που αρνείται ακόμα να αντιληφθεί ο πρόεδρος Τραμπ. Ότι στα θέματα της Τουρκίας είναι μόνος του, ενώ σε όλα τα άλλα ζητήματα τον υπερασπίζονται.

Προχθές, δεν μπόρεσε να βρει ένα εκ των 50 και πλέον Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για να σταματήσει το ψήφισμα για τη Γενοκτονία. Εκτός εάν αποφάσισε να μην ζητήσει το «μπλοκάρισμα» του ψηφίσματος. Εάν συμβαίνει το δεύτερο πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη. Υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά στα τρία χρόνια της προεδρίας του, δεν προσπάθησε να διασώσει την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Βέβαια, ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα του γερουσιαστή Μενέντεζ, που τείνω να πιστέψω ότι ακόμα και αν ζητούσε ο Λευκός Οίκος να εξυπηρετηθεί η κατοχική δύναμη και ο αυταρχικός ηγέτης της, δεν θα το έκανε κανείς Αμερικανός νομοθέτης. Η στιγμή κατά την οποία εγκρίθηκε η αναγνώριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι ότι συναίνεσαν όλοι οι γερουσιαστές, και οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του κ. Τραμπ, στέλνοντας και ένα μήνυμα για το τι θα συμβεί όταν φτάσει στην Ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο των γερουσιαστών Ρις και Μενέντεζ για τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Σημειώνω -καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία- ότι μετά την περίφημη συνάντηση στο Όβαλ Όφις μεταξύ του κ. Τραμπ, του κ. Ερντογάν και των πέντε γερουσιαστών, αποκαλύφθηκε πως ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του, ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία για τη Γενοκτονία. Πάντως, ο Λευκός Οίκος είδε την Πέμπτη κατάματα την πραγματικότητα.

  Έλυσε πάλι το ζωνάρι του ο Ερντογάν αναχωρώντας για Νέα Υόρκη

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι