Είναι αυτός ο διάδοχος του Πούτιν;

Είναι αυτός ο διάδοχος του Πούτιν;

Σε διαμορφωτή της εσωτερικής πολιτικής εξελίσσεται ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, που έχοντας συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο στο πόστο του, έχει διαψεύσει τον χαρακτηρισμό του απλού αντικαταστάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μισούστιν πιστώνεται το έργο της μέχρι τώρα διακυβέρνησής του, έχοντας αναδειχθεί σε δεύτερο δημοφιλή πολιτικό της Ρωσίας. Ο Μισούστιν θεωρείται πλέον το νέο ανερχόμενο αστέρι του Κρεμλίνου με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Η δυναμική του Μισούστιν πάνω στην κοινωνία αποτυπώνεται και σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει. Δημοσκοπήσεις του Κέντρου Λεβάντα που διενεργήθηκαν από Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο του 2020, έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε από 69% σε 65%, ενώ του Μισούστιν αυξήθηκε στο 58%, κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Επιπλέον, μια ακόμα δημοσκόπηση του Κρατικού Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης για το δημοφιλέστερο Ρώσο πολιτικό του 2020, ανέδειξε πάλι δεύτερο τον Μισούστιν στις προτιμήσεις των πολιτών. Το 38% των ερωτηθέντων απάντησε υπέρ του Πούτιν, το 17%, υπέρ του Μισούστιν, το 15% υπέρ του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοίγκου και το 9% των ερωτηθέντων υπέρ του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Μισούστιν δεν ήταν πολιτικός καριέρας, αλλά είναι καθαρά τεχνοκράτης. Ήταν επικεφαλής από το 2010 της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, ενώ το 2008 υπηρέτησε και ως διευθυντής της ρωσικής εταιρείας επενδύσεων UFG. Όμως, υπήρξε προστατευόμενος του πρώην υπουργού Οικονομικών και μεταρρυθμιστή Μπόρις Φιοντόροφ.

Επιπλέον, η στενή σχέση του Μισούστιν με την Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύεται ότι έπαιξε το δικό της ρόλο στο να αναρριχηθεί στην εξουσία. Τα τελευταία χρόνια είχε ενεργή συμμετοχή στην εκκλησία της Μόσχας, έχοντας τη δυνατότητα να αποκτήσει διασυνδέσεις με επιχειρηματίες και πολιτικά ιδρύματα. Η Εκκλησία το 2017 τίμησε το Μισούστιν με το Πατριαρχικό μετάλλιο για την κατασκευή εκκλησιών.

Πρωτοβουλίες και Κρεμλίνο

Ο πρωθυπουργός ήταν ένα απλό μέλος του κρατικού μηχανισμού, όπως άλλωστε ήταν και ο Πούτιν, πριν ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν τον διορίσει πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε απόλυτο ηγέτη της ρωσικής μετασοβιετικής περιόδου. Ο 55χρόνος Μισούστιν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στην διακυβέρνηση της χώρας, που υποδηλώνουν καταμερισμό εργασίας με τον Πούτιν.

Όλες οι διοικητικές αποφάσεις του περασμένου έτους (εξαιρουμένης της συνταγματικής μεταρρύθμισης) υποβλήθηκαν και συντάχθηκαν από την κυβέρνηση, τους περιφερειακούς κυβερνήτες, τους βουλευτές, τους γερουσιαστές, την Προεδρία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον πρωθυπουργό Μισούστιν, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, όλα ελέγχονταν από το γραφείο του Πούτιν, χωρίς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να λαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Ακόμα και επί πρωθυπουργίας του Ντμίτρι Μεντβεντέφ, όλα είχαν την έγκριση του Πούτιν, ακόμα και όταν είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, με τον Μεντβέντεφ πρόεδρο και τον Πούτιν πρωθυπουργό. Ο Πούτιν εμφανίζεται πρόθυμος να αναθέτει τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων στην κυβέρνηση και φαίνεται να επικεντρώνεται σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και στη διατήρηση του ηγετικού του προφίλ.

Ο Μισούστιν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πούτιν καθώς και της κοινής γνώμης. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά το προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος μαζί με το δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν και τους περιφερειακούς κυβερνήτες σηκώνουν το βάρος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ευαίσθητες ισορροπίες

Ο πρωθυπουργός με τις κινήσεις του δείχνει να οικοδομεί σταδιακά ένα ανεξάρτητο προφίλ. Τον Νοέμβριο προχώρησε σε ανασχηματισμό αντικαθιστώντας μέλη του υπουργικού συμβουλίου με τεχνοκράτες. Ο Μισούστιν δεν προέρχεται από τη φράξια Σιλοβίκι, το στενό κύκλο του Πούτιν, που αποτελείται από πρώην μέλη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και των αρχών ασφαλείας. Ωστόσο, μια από τις πρώτες ενέργειες του Μισούστιν, ήταν ο διπλασιασμός των μισθών των αστυνομικών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίοι διατηρούν την τάξη και διαχειρίζονται τις διαδηλώσεις.

Ο Μισούστιν μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να ανατρέψει τις προβλέψεις και να αναδειχθεί σε σημαντική πολιτική φυσιογνωμία. Υπάρχουν ήδη Ρώσοι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Μισούστιν ενδέχεται στο μέλλον, αν συνεχίσει με τη ίδια δυναμική και απήχηση, να θεωρηθεί και πιθανός διάδοχος του Πούτιν, αν αυτός αποφασίσει να αποσυρθεί. Όμως, ο Μισούστιν επειδή γνωρίζει τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες, ιδιαίτερα μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου, αποφεύγει να προβάλλεται ως μελλοντικός διάδοχος του Πούτιν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx