Είναι πιθανή η στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας;
07/04/2025
Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ ως στενότερος σύμμαχος της Αμερικής θα ήταν σχεδόν αδιανόητο προ έτους να έλθουν σε σύγκρουση. Μεσολάβησε όμως η κατάρρευση του καθεστώτος Μπάσαρ Αλ ΄Ασαντ στην Συρία και οι δύο χώρες που απείχαν η μία της άλλης παρασάγγας, ήλθαν όχι μόνον εις “επαφήν” αλλά τα εθνικά συμφέροντα τις φέρουν σε συγκρουσιακή σχέση.
Πράγματι, τις προάλλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας εγκατέστησαν προηγμένα αντιαεροπορικά όπλα σε Συριακή βάση στην Παλμύρα και του Μενάγκ κι ο Ισραηλινός στρατός (ΙΣ) προωθήθη και κατέλαβε περιοχές της νοτίου Συρίας για να προστατεύσει τα υψώματα του Γκολάν. Από ποίους; Όχι βέβαια από τους Σουνίτες της πρώην Αλ Κάϊντα που κατέλαβαν την Δαμασκό – αυτοί είναι ασθενείς επιθετικά για ν’ απειλήσουν το Ισραήλ – αλλά απ’ τους Ιρανούς που βρίσκονται στην ευθεία μ’ ένα αεροπορικό διάδρομο απ’ τον οποίον η Ισραηλινή αεροπορία τους βομβάρδισε πέρυσι στις 24 Οκτωβρίου.
Και ποίος επιχειρεί να προστατεύσει τους Μουλάδες της Τεχεράνης; Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που έχει νεοθωμανικές ανησυχίες, να επικρατήσει στην εγγύς Ανατολή με πρώτο σταθμό την κατάληψη της Συρίας. Εδώ όμως τα Τουρκικά σχέδια εμπλέκονται με την παρουσία του Ισραήλ στα νότια της Συρίας και ακόμη περισσότερα με τις προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επιθυμεί είτε να διαπραγματευθεί τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν είτε να εξουδετερώσει τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου που διατηρεί η Περσία στα βάθη της ερήμου της. Γι’ αυτό επανάφερε εν υπηρεσία τα βομβαρδιστικά Β-2 μακράς ακτίνας δράσεως.
Η Τουρκία όμως, ως οιονεί σύμμαχος του Ιράν, προτίθεται να χρησιμοποιήσει το Ρωσσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 και τα εγχωρίως κατασκευαζόμενα, για να παρακωλύσει μία πιθανή Ισραηλο-αμερικανική επιχείρηση κατά του Ιράν. Γι’ αυτό κατέλαβε τις δύο Συριακές βάσεις. Ανεξακρίβωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΙΣ επετέθη προληπτικώς και κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις, τους αεροδιαδρόμους και τα ραντάρ των δύο βάσεων, φονεύοντας μάλιστα δύο Τούρκους αξιωματούχους.
Έως εδώ ουδέν το περίεργον, αλλ’ έλα που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μπορεί να επικαλεσθεί την αμοιβαιότητα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (άρθρον 5), ότι υφίσταται επίθεση από τρίτη χώρα, και το Ισραήλ την εγγύηση της Αμερικής ότι υφίσταται επίθεση και μάλιστα από χώρα- μέλους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Αναμένομεν τας εξελίξεις και θα γελάσει κάθε πικραμένος που καμιά φορά η πραγματικότητα υπερβαίνει και την πιο αφάνταστη σκέψη.