ΔΙΕΘΝΗ

Είναι πρόβλημα για το Κρεμλίνο το αφεντικό της Wagner;

Είναι πρόβλημα για το Κρεμλίνο το αφεντικό της Wagner; Μπάμπης Αγρολάμπος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Πούτιν, όπου Γης, προβαίνουν τις τελευταίες ημέρες σε δοξαστικούς για τον Πριγκόζιν, τις πολιτικές και στρατιωτικές του ικανότητες. Δεν βλέπουν τίποτε περίεργο στο γεγονός ότι ο πάλαι ποτέ μάγειρας και νυν αφεντικό της Wagner, κάνει δημόσιες δηλώσεις και σχόλια συχνότερα και από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να αντιπαρατίθεται με τον Λευκό Οίκο, επειδή οι ΗΠΑ κήρυξαν την εταιρεία του διεθνή εγκληματική οργάνωση.

Σήμερα, λοιπόν, ο αρχηγός της Wagner επανέρχεται στο θέμα της εταιρείας του και με νέα ανάρτηση στο Telegram εγκαλεί τον Λευκό Οίκο γιατί δεν απάντησε, λέει, στην προηγούμενη δήλωσή του και προσθέτει: «Δεν έχω οποιαδήποτε αποσταθεροποιητική δράση, όπως με κατηγορείτε, στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος και συμμετέχω σε αυτόν για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της πατρίδας μου Ρωσίας».

Ο Πριγκόζιν, πριν αρχίσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έλεγε ότι δεν είχε καμία σχέση με την Wagner. Λογικό, γιατί η μισθοφορική του επιχείρηση μέχρι τότε έκανε παραστρατιωτικές επενδύσεις μόνον σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τώρα, όμως, που η Wagner έχει γίνει η ενδοξότερη μονάδα της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν υπάρχει λόγος να κρύβεται. O ίδιος άλλωστε, βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση και τα μόνα ταξίδια που μπορεί να κάνει πλέον είναι με στρατιωτικά μεταγωγικά στη ζώνη του Ντονμπάς, συνοδεία μαχητικών της ρωσικής αεροπορίας.

Μετά την αναγόρευση της επιχείρησής του από τις ΗΠΑ σε εγκληματική οργάνωση -και την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για παραπομπή της Wagner σε Διεθνές Δικαστήριο, από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ- ο Πριγκόζιν με δηλώσεις στο Telegram αλλά και στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων κατηγορεί την Δύση ότι αυθαιρετεί εις βάρος του. Προφανώς και δεν το εννοεί, αλλά αυτό που λέει έχει νόημα για την ρωσική κοινή γνώμη, που όλο για μεγάλες νίκες του ρωσικού στρατού ενημερώνεται και νίκη δεν βλέπει.

Ο στρατός του Πριγκόζιν

Αφήνουμε κατά μέρος τις σκέψεις για το τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι μισθοφόροι της Wagner μετά την Ουκρανία, για άλλη ώρα, όπως με τον ISIS. Να δούμε όμως που βρέθηκαν αυτοί οι μισθοφόροι. Οι εκτιμήσεις δυτικών ινστιτούτων κάνουν λόγο για 50.000 και δεν διαψεύδονται από την Ρωσία. Έως τώρα, οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις απώλειες της Wagner, αναφέρονται σε πρώην φυλακισμένους, που βγήκαν με τον ειδικό νόμο της Δούμας από τις ρωσικές φυλακές για να μεταφερθούν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

  Θα μείνει ο πόλεμος στα σύνορα της Ουκρανίας;

Το πως δέχθηκαν να πάνε στο μέτωπο, δεν θα το πει η Wagner ούτε το Κρεμλίνο. Αλλά, οι Αφρικανοί που βρέθηκαν νεκροί στο μέτωπο, δεν ταξίδεψαν με μπριγάδα αλληλεγγύης από την Αφρική για να υπερασπιστούν τα δίκαια της Ρωσίας. Από τις ρωσικές φυλακές πήγαν στο μέτωπο, με ή χωρίς την απειλή της βαριοπούλας.

Οι ιστορίες δύο εξ αυτών του 33χρονου Νέμες από την Τανζανία και του 23χρονου Νιρέντα από την Ζάμπια, που σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς και απασχόλησαν τη δημοσιότητα, είναι χαρακτηριστικές. Και οι δύο ήταν στις φυλακές για υποθέσεις ναρκωτικών. Είχε μπει μέσα μέχρι και η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Γκράινερ για κατοχή χασίς και χασισέλαιου, ο Νέμες και ο Νιρέντα δεν θα έμπαιναν; Οπότε η καλύτερη τιμωρία (και απεξάρτηση) για τους κρατούμενους ήταν η ένταξή τους στη Wagner. Εξάλλου στα καλά εστιατόρια και τις λέσχες της Μόσχας, στις οποίες συγκαταλέγονται τα μαγαζιά του Πριγκόζιν, δεν υπάρχουν ναρκωτικά, χάρη στην αυστηρή πολιτική του αφεντικού, την ίδια πολιτική προφανώς ακολουθεί και στο παραμάγαζο της Wagner.

Στην έναρξη του πολέμου η Ρωσία απαλλάχθηκε από τις παραφωνίες (με το κλείσιμο κάθε αντιπολιτευόμενου μέσου), τώρα περνάει στην κάθαρση και από τα ναρκωτικά. Στο πολεμικό διάγγελμα της 24ης Φεβρουαρίου ο Πούτιν είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους ναρκομανείς (όχι της Ρωσίας όμως, αλλά, του Ζελένσκι που είναι και ναζί) κάτι που προκάλεσε εντύπωση. Δημοσιογράφος του TASS, χθες εξύμνησε τους πρώην φυλακισμένους μαχητές της Wagner ότι είναι ήρωες και θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης τιμής από το Κρεμλίνο. Οι ναρκομανείς της Ουκρανίας είναι εγκληματίες οι Ρώσοι ήρωες.

Πριγκόζιν σε ρόλο Πεσκόφ

Αλλά, για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα, το ερώτημα είναι ποιος θα μαζέψει τον Πριγκόζιν και τους μισθοφόρους του, εάν οι ρωσικές δυνάμεις πάρουν τις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας. Ποιοι Ρώσοι ή ρωσόφωνοι θα πάνε να μείνουν εκεί και υπό την απειλή τί είδους βίας; Και αν δεν τις πάρει τι θα κάνουν εκεί, θα πέσουν μέχρι τον τελευταίο;

«Αγαπητέ κύριε Κίρμπι, Θα μπορούσατε παρακαλώ να διευκρινίσετε τι έγκλημα έχει διαπράξει η ομάδα Wagner;» ρώτησε ο Πριγκόζιν μέσω του λογαριασμού του στο Telegram τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ενώ το ίδιο ερώτημα απηύθυνε και στον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Το ερώτημα όμως για τον υπόλοιπο κόσμο είναι τί υπερδύναμη είναι η Ρωσία, όταν έχει στις στρατιωτικές (και πολιτικές της) υπηρεσίες τον Πριγκόζιν και τους μισθοφόρους του;

  Στα δύο οι Γερμανοί για τα Leopard - Τί αναφέρει ουκρανικό δημοσίευμα για την Ελλάδα

Δεν της φθάνει ο τακτικός στρατός της; Χρειάζεται τον “μύθο” του Πριγκόζιν για εκφοβισμό των Ουκρανών ή και των ίδιων των Ρώσων; Και αν της τελειώσει η Wagner τί θα κάνει μετά; Θα βάζει στις φυλακές, όσους πέσουν σε μπλόκο στους δρόμους της Μόσχας και από εκεί θα τους στέλνει στο μέτωπο;

Οι πόλεμοι, ακόμα και οι πιο βάρβαροι, δεν κερδίζονται αποκλειστικά στα μέτωπα, ειδάλλως η Ρωσία θα είχε ήδη κερδίσει, όπως θα είχε κερδίσει οκτώ δεκαετίες πρωτύτερα η ναζιστική Γερμανία και αιώνες πριν οι τελευταίες αυτοκρατορίες της Ευρώπης. Το κακό για την Ρωσία δεν είναι μόνον ο Πούτιν. Είναι όλος ο συρφετός γύρω του, που διαβάζει την Ιστορία ανάποδα. Ο Πούτιν στο κάτω-κάτω τη σχολή της KGB έβγαλε, ό,τι μπορούσε να κάνει το έκανε. Οι άλλοι του Λομονόσοφ και του Πλεχάνοφ, θα στοιχίζονται μετά πίσω από τον μάγειρα του αφεντικού;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι