ΑΠΟΨΗ

Είναι βάσιμες οι κατηγορίες της Νοτίου Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία;

Είναι βάσιμες οι κατηγορίες της Νοτίου Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία; Χρήστος Ηλιάδης

«Η ελευθερία μας είναι ατελής χωρίς την ελευθερία των Παλαιστινίων»
Νέλσον Μαντέλα, 1997

Η Νότιος Αφρική κατάθεσε στις 29 Δεκεμβρίου 2023 προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) ενάντια στο Ισραήλ με την κατηγορία της Γενοκτονίας (1) για τον πόλεμο που το Ισραήλ διεξάγει για πάνω από τρείς μήνες τώρα στην Γάζα. Η Διεθνής κοινή γνώμη, σοκαρισμένη από την αγριότητα της επίθεσης της Χαμάς (2) στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτβρίου 2023, στην αρχή συντάχθηκε με το μέρος του Ισραήλ, στην βάση του “Δικαιώματος της Αυτοάμυνας”. Λίγοι μόνο σκέφτηκαν τότε να υπερασπιστούν και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποτινάξουν την κατοχή.

Πολύ σύντομα, η βαρβαρότητα της ισραηλινής “αυτοάμυνας” μετάστρεψε την Διεθνή κοινή γνώμη εναντίον του Ισραήλ: Πλήρης διακοπή νερού, ηλεκτρισμού τηλεπικοινωνιών για 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, 24,000 νεκροί Παλαιστίνιοι μέσα σε 100 μέρες πολέμου (17,000 γυναικόπαιδα), χιλιάδες θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, καταστροφή του 80% της αστικής υποδομής, πέραν του 80% του πληθυσμού έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, όπου εκτός από τους συνεχείς βομβαρδισμούς διατρέχουν κίνδυνο λιμοκτονίας και χολέρας, λόγω της πλήρους κατάρρευσης των υγειονομικών συνθηκών. Το σκηνικό κόλασης συμπληρώνεται από τη διενέργεια ακρωτηριασμών χωρίς αναισθητικό στα λιγοστά νοσοκομεία, που ακόμα υποτυπωδώς λειτουργούν.

Η Νότιος Αφρική, με μακρά παράδοση αγωνιστικής αλληλεγγύης (3) στον αγώνα για ελευθερία του Παλαιστινιακού λαού, από τον καιρό του αγώνα ενάντια στο Απαρτχάιντ, δεν μπορούσε να μείνει άπραγη από την, σε απευθείας μετάδοση, της αδιάκριτης θανάτωσης εκατοντάδων αμάχων καθημερινά. Η ισραηλινή κοινωνία σοκαρίστηκε βαθιά από την κατηγορία, θεωρώντας ότι, σαν απόγονοι θυμάτων της ναζιστικής γενοκτονίας, δεν μπορούν (sic) να κατηγορούνται οι ίδιοι για γενοκτονία, ενώ Ισραηλινοί επίσημοι κατηγόρησαν την Νότιο Αφρική ότι αποτελεί τον «νομικό βραχίονα της Χαμάς», με το Τελ Αβίβ να ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την αφρικανική χώρα. Οι δύο πλευρές, Νότιος Αφρική (18/01/24) και Ισραήλ (19/01/24) αγόρευσαν ήδη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στην Χάγη.

Οι κατηγορίες της Νότιας Αφρικής

Θα πρέπει, καταρχάς, να διευκρινιστεί ότι οι κατηγορίες επικεντρώνονται μόνο στην Γενοκτονία (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας) και όχι στις κατηγορίες για Εθνοκάθαρση (4) ή για Απαρτχάιντ (5). Συνοπτικά:

  • Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι οι ενέργειές του «έχουν γενοκτονικό χαρακτήρα, επειδή αποσκοπούν στην καταστροφή ενός σημαντικού μέρους» των Παλαιστινίων στη Γάζα ως πολιτική συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων, παρά σαν τιμωρία της Χαμάς.
  • Η κατάθεση υποστηρίζει ότι οι γενοκτονικές πράξεις περιλαμβάνουν τη δολοφονία Παλαιστινίων, την πρόκληση σοβαρής ψυχικής και σωματικής βλάβης και την σκόπιμη επιβολή συνθηκών που αποσκοπούν να «επιφέρουν τη φυσική τους καταστροφή ως ομάδα» και ότι αυτές οι πράξεις ξεπερνούν κατά πολύ τη νόμιμη αυτοάμυνα.
  • Αναφέρει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει πρόθεση γενοκτονίας, η οποία βρίσκει εύφορο έδαφος στην κυριαρχούμενη από ρατσισμό ισραηλινή κοινωνία – ιδιαίτερα μέσα στο στράτευμα, το οποίο εκτελεί τις γενοκτονικές αυτές εντολές.

1ο σημείο: Περιγράφονται με εξαιρετική λεπτομέρεια, οι τρομακτικές πράξεις του IDF (Israeli Defence Forces) που διέπραξε εναντίον των Παλαιστινίων, μετά τις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ καταγγέλλεται ότι έχει χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες τόνους βομβών, των οποίων η ισχύς ξεπερνά δύο πυρηνικές βόμβες. Οι περισσότερες είναι κυρίως “ηλίθιες” βόμβες (και όχι “έξυπνες” που κτυπούν τον στόχο τους με ακρίβεια) και χιλιάδες από αυτές είναι των 2000 λιβρών, που χρησιμοποιούνται για να ισοπεδώσουν αδιάκριτα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Υπήρξε επίσης αναφορά στο ότι μόνο και μόνο η ολοκληρωτική διακοπή του ηλεκτρισμού, της υδροδότησης, των καυσίμων και των τηλεπικοινωνιών, αποτελούν από μόνα τους εγκλήματα πολέμου (συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου λαού).

2ο σημείο: Το κατηγορητήριο αναφέρεται στην διαχρονική συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στους κάτοικους της Γάζας τους οποίους αντιμετώπισε μέσω του ολοκληρωτικού αποκλεισμού από το 2005, σαν έγκλειστα ζώα, αναφέροντας σωρεία εκθέσεων του ΟΗΕ που περιγράφουν την σκληρότητα της μεταχείρισης των Παλαιστινίων. Η αναφορά σε προηγούμενες πολεμικές επιχειρήσεις και εισβολές στη Γάζα (2008-2009, 2012, 2014) καταδεικνύει την διαχρονική αντιμετώπιση των Παλαιστινίων της Γάζας, μέσω ωμής βίας. Το κατηγορητήριο καταλήγει ότι οι πράξεις του IDF μετά την 7η Οκτωβρίου αποτελούν τη συνέχεια της προηγούμενης ισραηλινής συμπεριφοράς σε ακόμα πιο ακραία μορφή.

3ο σημείο: Η στοιχειοθέτηση πρόθεσης αποτελεί κομβικό σημείο για ν΄ αποδειχθεί το έγκλημα της γενοκτονίας γι’ αυτό και το κατηγορητήριο παραθέτει πλήθος παραδειγμάτων από δηλώσεις κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων που απανθρωποιούν (dehumanise) τους Παλαιστίνιους: Ενδεικτικά, η δήλωση του Νετανιάχου για την εξόντωση από τους Εβραίους του βιβλικού λαού των Αμαλέκ, η αναφορά του υπουργού Άμυνας ότι «αντιμετωπίζουμε ανθρώπινα ζώα και θα τους συμπεριφερθούμε σαν τέτοια», μέχρι τις αναφορές του Ισραηλινού Προέδρου ότι «δεν υπάρχουν αθώοι Παλαιστίνιοι» και ακόμα την αναφορά Ισραηλινού υπουργού για την χρήση πυρηνικών για αφανισμό της Γάζας.

Υπενθυμίζεται: η ναζιστική ρητορική ενάντια στους Εβραίους («αρουραίοι») που “εκπαίδευσε” την γερμανική κοινωνία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων που παραλληλίζεται με την ισραηλινή ρητορική απανθρωποίησης των παλαιστινίων («ανθρώπινα ζώα»). Εν ολίγοις, το κατηγορητήριο συμπεραίνει ότι οι πράξεις του ισραηλινού στρατού στην Γάζα, διασυνδέονται με τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και την πρόθεση για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων. Τέλος, ακολουθούν οι αναφορές σε περιστατικά έκδηλου ρατσισμού της ισραηλινής κοινωνίας, που μετουσιώνουν την πολιτική πρόθεση σε πράξη επί του εδάφους από τους Ισραηλινούς (6).


  1. Η προσφυγή έγινε στην βάση της Σύμβασης της Γενεύης του 1948 για την καταπολέμηση και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας.
  2. Συνολικά 1200 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι, άνκαι δεν είναι γνωστοί οι θάνατοι από φίλια πυρά μετά που αντέδρασε η IDF. Υπήρξαν επίσης και 240 όμηρο σχεδόν όλοι άμαχοι μεταξύ των οποίων και παιδιά.
  3. Βλέπε ομιλία του Νέλσον Μαντέλα για την Παλαιστίνη.
  4. Εθνοκάθαρση: Βλέπε διαρρεύσαν έγγραφο του Ισραηλινού Υπουργείου Ασφάλειας καθώς και την περιγραφή του οράματος του «Μεγάλου Ισραήλ» από Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους.
  5. Βλέπε σχετικές εκθέσεις τόσο από ΟΗΕ όσο και από Διεθνείς και Ισραηλινές Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Amnesty International, Human Rights Watch, B’Tselem,
  6. Βλέπε ενδεικτικά παιδική χορωδία από Εβραιόπουλα που τραγουδούν για την εξάλειψη των Παλαιστινίων, και χορούς και τραγούδια Ισραηλινών στρατιωτών στο μέτωπο της Γάζας που “υπόσχονται” την εξαφάνιση των Παλαιστινίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι