Εισβολή στο Αφρίν με γερμανικά όπλα

Εισβολή στο Αφρίν με γερμανικά όπλα, Βαγγέλης Γεωργίου

Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου  – 

Δώστε μας τα εργαλεία και εμείς θα τελειώσουμε τη δουλειά” είχε διαβεβαιώσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ τους Αμερικανούς, στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Βρετανοί είχαν ανάγκη από πολεμοφόδια και οι Αμερικανοί τα προσέφεραν. Και η «δουλειά έγινε». Τις παραμονές της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν (μεταξύ 18 Δεκεμβρίου 2017 και 24 Ιανουαρίου 2018) η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε 31 συμφωνίες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς ρόλους και πρωταγωνιστές.

Το γερμανικό Υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας δεν περιέγραψε λεπτομερώς τους τύπους και τα μοντέλα όπλων. Η Γερμανία είναι δεσμευμένη από το 1998 να παρουσιάζει στην ΕΕ μια ετήσια αναφορά για τις εξαγωγές της. Ωστόσο, όπως αναφέρει και το Κέντρο Πληροφοριών για την Διατλαντική Ασφάλεια στο Βερολίνο (BITS) “ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις εξαγωγές όπλων της Γερμανίας δεν περιλαμβάνονται, ή παρέχονται περιορισμένες αναφορές. Για παράδειγμα λείπουν οι αριθμοί σχετικά με τις πραγματικές εξαγωγές. Μόνο μερικά στοιχεία για τα οπλικά συστήματα παρέχονται”.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των Leopard, που χρησιμοποίησε η Τουρκία στην επιχείρησή της στο Αφρίν, το τοπίο είναι θολό. Ο υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η απόφαση σχετικά με τη συμφωνία εκσυγχρονισμού των τουρκικών Leopard θα τεθεί σε αναμονή μέχρι να αναλάβει νέα κυβέρνηση.

Πρόσφατα, πάντως, η Γερμανία, παρά την τουρκική παράνομη εισβολή φαίνεται να προέβη σε συμφωνία πώλησης όπλων με την Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο Deniz Yücel, όπως αναφέρουν τα γερμανικά Μίντια. “Δεν θέλω η ελευθερία μου να στιγματιστεί με μια συμφωνία πώλησης όπλων” δήλωσε προ ημερών ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός δημοσιογράφος.

Η απότομη αύξηση των εξαγωγών όπλων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου, η χρήση Leopard στην τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία και οι άδειες παράδοσης όπλων στις χώρες του πολέμου της Υεμένης το 2017 (ύψους σχεδόν 1,3 δισ ευρώ), είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δείχνουν ότι η πρακτική έγκρισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 26 του Ομοσπονδιακού Συντάγματος. Αυτό υποστηρίζει η οργάνωση Aktion Aufschrei. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πράξεις που προσβάλουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών θεωρούνται αντισυνταγματικές στη Γερμανία.

Εκτός της Τουρκίας να σημειωθεί ότι η Aktion Aufschrei έχει ανοίξει ήδη δικαστικές παρτίδες με την βιομηχανία Heckler & Koch, καθώς η τελευταία στέλνει παράνομα τα περίφημα τυφέκια G3 στο Μεξικό. Χρειάζεται αποκλειστικά η έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την παραγωγή και εξαγωγή όπλων.

Παράκαμψη της νομοθεσίας

Αν και μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία η Γερμανία ανέστειλε πωλήσεις όπλων σε Τουρκία και άλλες χώρες, η οργάνωση Aktion Aufschrei αναφέρει ότι οι γερμανικές εταιρείες παρακάμπτουν τη νομοθεσία. Για παράδειγμα ο όμιλος Rheinmetall χρησιμοποιεί τις θυγατρικές του σε άλλες χώρες, ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα τις πωλήσεις όπλων. 

Έτσι, η εταιρεία δηλώνει ότι εναρμονίζεται πλήρως με τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας (π.χ. Νότια Αφρική, Ιταλία, Σαουδική Αραβία), στην οποία διατηρεί εργοστασιακές εγκαταστάσεις. Τα εργοστάσια της εταιρείας στη Σαρδηνία κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά, όπως κατέδειξε πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα των New York Times.

Οι Ιταλοί ηγέτες του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, αυτοί που μόλις ηττήθηκαν κατά κράτος στις πρόσφατες εκλογές, είχαν υπογράψει συμβόλαια δισ για την δημιουργία βιομηχανιών όπλων στην χώρας τους. Τα βλήματα που θα έφευγαν κατά χιλιάδες, μέσα σε κοντέινερ, προς την Σαουδική Αραβία θα κατακρεουργούσαν οικογένειες στην Υεμένη, δίχως να υπάρχει τριγύρω στρατιωτικός στόχος.

Ο Ρομπέρτο Κότι, βουλευτής του “Κινήματος των 5 Αστέρων” ήταν από αυτούς που άσκησαν δριμύτατη κριτική στην πώληση όπλων σε τέτοιες περιοχές από την ιταλική κυβέρνηση. Η Linde Bryk από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε πει τον Δεκέμβριο του 2017 ότι αυτό γίνεται “παρά το γεγονός ότι ο ιταλικός νόμος είναι από τους πλέον αυστηρούς στην Ευρώπη” για τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές όπλων σε περιοχές/κράτη που υπάρχουν αποδείξεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαγορεύονται ρητά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx