Εκατομμύρια όπλα στα χέρια φανατικών ισλαμιστών στην Τουρκία

Εκατομμύρια όπλα στα χέρια φανατικών ισλαμιστών στην Τουρκία

Προβληματισμός αρχίζει να επικρατεί πλέον στην Τουρκία για την επιρροή που αποκτούν οι σαλαφιστές, ένα σκληροπυρηνικό δόγμα του σουνιτικού Ισλάμ, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως οι οργανώσεις τους συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες όπλων.

Η ανησυχία εντάθηκε μετά τις δηλώσεις του ιμάμη Ahmet Mahmut Unlu στις αρχές Σεπτεμβρίου, που είχε προειδοποιήσει δημοσίως τις τουρκικές αρχές, ότι οι σαλαφιστές είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν εμφύλιο στην Τουρκία! «Υπάρχουν περίπου 2.000 σύλλογοι σαλαφιστών. Όλοι αυτοί παίρνουν όπλα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι δηλώσεις Unlu ώθησαν το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνα, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού να αναφέρει ότι σύντομα θα κληθεί ο ιμάμης να καταθέσει για τους ισχυρισμούς του. Όμως οι ανησυχίες για την παρουσία των σαλαφιστών στην Τουρκία δεν είναι καινούργιες. Σύμφωνα με μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών του 2015, το δόγμα των σαλαφιστών έχει περίπου 20.000 υποστηρικτές στην Τουρκία.

Η δε δράση τους κάθε άλλο παρά ειρηνική είναι. Για παράδειγμα, το 2019 μια ομάδα ένοπλων σαλαφιστών φέρεται να επιτέθηκαν σε μέλη άλλων μουσουλμανικών ομάδων, τραυματίζοντας αρκετούς στην παράκτια επαρχία της Σμύρνης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον θεολόγο Cemil Kilic, ο σαλαφισμός αποτελεί την ιδεολογική βάση των ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ στην Νιγηρία.

«Ο σαλαφισμός στοχεύει τις θρησκευτικές αιρέσεις, πιστεύοντας ότι υπονομεύουν το Ισλάμ. Είναι εναντίον του σουφισμού και των δερβίσηδων. Θεωρούν επίσης το κυβερνών κόμμα μη ισλαμικό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Kilic, Σύριοι, Αφγανοί και Πακιστανοί πρόσφυγες έπαιξαν ρόλο στην διάδοση του σαλαφισμού στην Τουρκία. Ανέφερε επιπλέον, ότι ο το συγκεκριμένο δόγμα έχει ενισχυμένη επιρροή στις κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, με οργανώσεις σαλαφιστών να προσεγγίζουν τους ντόπιους ανοίγοντας θρησκευτικά ιδρύματα και καφενεία.

Ελεύθερα εκατομμύρια όπλα 

Ο ψυχίατρος Ayhan Akcan δεν εντοπίζει όμως το πρόβλημα μόνο στους σαλαφιστές. Σύμφωνα με τον Akcan, περίπου 26 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα σε όλη την επικράτεια, με μόλις τέσσερα εκατομμύρια από αυτά να είναι νόμιμα. Δηλαδή, «μόλις εννέα στα 10», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Al-Monitor. Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση Ερντογάν υποτιμούσε το πρόβλημα.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριπτε όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για κοινοβουλευτική έρευνα, ενώ με νομοσχέδιο είχε αυξήσει τον επιτρεπόμενο αριθμό σφαιρών για κάθε εγκεκριμένο όπλο, από 200 σε 1000. Δηλαδή, ο κάτοχος τριών νόμιμων όπλων, μπορεί να προμηθευτεί μέχρι και 3000 σφαίρες! Το κυβερνών κόμμα ξεκίνησε να δείχνει ιδιαίτερη ανοχή στην οπλοκατοχή, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Υπολογίζεται ότι δεκάδες όπλα που είχαν τότε διανεμηθεί σε υποστηρικτές του πρόεδρου Ερντογάν, δεν επιστράφηκαν τελικώς ποτέ. Όμως φαίνεται ακόμα πως και η τουρκική κυβέρνηση αρχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της το ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή το λαθρεμπόριο όπλων στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ, γίνεται ανεξέλεγκτο.

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Ερντογάν να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στις ομάδες των σαλαφιστών, για την δράση των οποίων έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί. Ακόμα όμως και αν καταφέρει να αφοπλίσει τις ομάδες τους, εκατομμύρια όπλα θα παραμείνουν ελεύθερα στην Τουρκία, με ότι και αυτό σημαίνει για μία χώρα που η πολιτική της ζωή κινείται στα όρια της εμφυλιοπολεμικής πόλωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι