ΔΙΕΘΝΗ

Εκατόμβη θυμάτων στη Βραζιλία από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Εκατόμβη νεκρών στη Βραζιλία από πλημμύρες και κατολισθήσεις,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βορειοανατολική Βραζιλία, στα προάστια της πόλης Ρεσίφε, όταν θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη εξαιτίας κατολισθήσεων που προκλήθηκαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έχουν ανασυρθεί 106 πτώματα και οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση αγνοουμένων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Περναμπούκο, της οποίας η Ρεσίφε είναι η πρωτεύουσα με πληθυσμό περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους, δήλωσε ότι στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν πάνω από 400 μέλη του πυροσβεστικού σώματος. Οι έρευνες «θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή ωσότου να βρεθούν όλοι όσοι αγνοούνται», είπε ο Ουμπέρτου Φρέιρε, αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας.

Στη Ζαρντίμ Μοντεβέρντε, μια από τις κοινότητες που σαρώθηκαν από κατολίσθηση λάσπης, ανάμεσα στη Ρεσίφε και στη Ζαμποατάου ντος Γκουαραράπες, ανασύρθηκαν νεκροί οι τελευταίοι τρεις αγνοούμενοι. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι στα προάστια της πόλης έχουν χάσει τα σπίτια τους και στεγάζονται σε δομές φιλοξενίας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών. Η πολιτεία Περναμπούκο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο πρόεδρος Μπολσονάρου, που επιθεώρησε προχθές από αέρος τις πλημμυρισμένες περιοχές ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα διαθέσει έκτακτη βοήθεια ύψος περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή.

Η τέταρτη καταστροφή σε έξι μήνες

Ο Μπολσονάρου αντιμετώπισε επικρίσεις πρόσφατα, μετά τη δήλωσή του ότι «οι καταστροφές του είδους αυτού είναι κάτι που τυχαίνει», ειδικά μετά την τραγωδία στην Πετρόπολις, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από το Ρίο ντε Ζανέιρο (νοτιοανατολικά), τον Φεβρουάριο. Φονικές πλημμύρες έπληξαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς την πολιτεία Μπαΐα (βορειοανατολικά) και τον Ιανουάριο φέτος τις νοτιοανατολικές περιοχές, στις πολιτείες Σαν Πάουλο. Είναι η τέταρτη καταστροφή μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

Στο Περναμπούκο έπεσε ποσότητα νερού ίση με το 70% των βροχών που συνήθως καταγράφονται ολόκληρο τον Μάιο. Ο Ζουζέ Μαρένγκου, επιστήμονας ειδικευμένος στις φυσικές καταστροφές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, όμως αυτό που τις κάνει φονικότερες είναι η αυθαίρετη δόμηση. Σημειωτέον ότι η Ρεσίφε είναι παραθαλάσσια πόλη. Είχε χτυπηθεί ξανά από πλημμύρες το 1975, με 103 θύματα. Στα προάστια των βραζιλιάνικων πόλεων χτίζονται αυθαίρετες πόλεις, οι αποκαλούμενες φαβέλες, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές και σχεδιασμό από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών. «Η βροχή δεν σκοτώνει από μόνη της. Αυτό που σκοτώνει είναι η βροχή σε περιοχές όπου έχουν οικοδομηθεί σπίτια σε ζώνες υψηλού κινδύνου», τόνισε ο συντονιστής έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές (CEMADEN).

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι