ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με εκτέλεση ομήρων απειλεί η Χαμάς – Συνομιλίες Ερντογάν με Αμπάς και Χέρτζογκ

Πολεμική αναμέτρηση του Ισραήλ με τη Χαμάς - Στην περιοχή το USS Ford,

Σε κατάσταση πολεμικής κινητοποίησης βρίσκεται το Ισραήλ, που κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 40 από το υπουργικό συμβούλιο. Στο μεταξύ αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε ειδοποιηθεί για την επικείμενη επίθεση της Χαμάς, κάτι όμως που διαψεύδει ο Νετανιάχου. Πάντως η Χαμάς απειλεί πως  θα αρχίσει να εκτελεί Ισραηλινούς αιχμαλώτους αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει σπίτια πολιτών στη Γάζα.

Από την πλευρά του, o Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί Ισραηλινούς αιχμαλώτους αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει σπίτια πολιτών στη Γάζα.

Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος της οργάνωσης, είπε ότι ενεργούν σύμφωνα με τις ισλαμικές οδηγίες, κρατώντας τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους ασφαλείς και αβλαβείς, ανέφερε το Reuters. Σύμφωνα με το Al Jazeera, είπε πως οποιαδήποτε στόχευση αθώων πολιτών, χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπιστεί δυστυχώς με την εκτέλεση ενός από τους αιχμαλώτους που βρίσκονται υπό κράτηση και θα αναγκαστούμε να μεταδώσουμε αυτήν την εκτέλεση.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, λέει ότι ο ρυθμός επιθέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε κατά της Χεζμπολάχ στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό στατιστικό – ειδικά δεδομένου ότι η Γάζα είναι ένας μικροσκοπικός αποκλεισμένος θύλακας απάτριδων, όπου το Ισραήλ είναι η κατοχική δύναμη.

Ερντογάν

Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής συνομιλίας που ο Ερντογάν είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα ζημίωναν τον λαό της Γάζας στο σύνολό του και χωρίς διάκριση, καθώς κάτι τέτοιο –σύμφωνα με την τουρκική πλευρά– θα αύξαινε τα δεινά και θα ενίσχυε το σπιράλ της βίας στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ερντογάν κάλεσε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με κοινή λογική. Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμπάς, στον οποίο ανέφερε, σύμφωνα με τη σχετική τουρκική ανακοίνωση, ότι η Άγκυρα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τερματισθούν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατόν.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Ισραήλ: «Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται με περιφερειακούς εταίρους για να προειδοποιήσει οποιονδήποτε μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μετά από την επίθεση της Χαμάς», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Ο Σάλιβαν είχε συνομιλία με Ισραηλινούς ομολόγους του για την εθνική ασφάλεια.

Μυστικές υπηρεσίες

Πάντως όπως υποστηρίζει αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ειδοποιηθεί για την επικείμενη επίθεση της Χαμάς. Σύμφωνα με το Associated Press, η Αίγυπτος, η οποία συχνά λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε μιλήσει επανειλημμένα με τους Ισραηλινούς για «κάτι μεγάλο» που ετοιμάζεται.

Όπως υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν την απειλή από τη Γάζα. «Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι έρχεται κάποια “έκρηξη”, και μάλιστα πολύ σύντομα και θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις» λέει χαρακτηριστικά. Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ διέψευσε αυτές τις αναφορές για προειδοποίηση από το Κάιρο. «Ανακρίβειες και ψεύδη» σχολίασε σχετικά, σύμφωνα με τη Haarez.

Πάντως ο κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με το Reuters δήλωσε πως η  απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή πολυμέτωπη επίθεση Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Ο Νετανιάχου μιλούσε σε δημάρχους των νότιων συνοριακών πόλεων, που δέχθηκαν πλήγματα από την αιφνιδιαστική επίθεση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς να παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις. «Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα. Έχουμε μόλις ξεκινήσει την εκστρατεία. Θα είμαστε ισχυροί σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται δυνατή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες». Πρόσθεσε ότι «το κράτος σας ζητά να μείνετε δυνατοί, γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη».

Πολεμική κινητοποίηση

Πάντως το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση πολεμικής κινητοποίησης Χθες κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 40 από το υπουργικό συμβούλιο, απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει σήμερα η Κνεσέτ (Βουλή). Ο ισραηλινός στρατός (IDF) σφυροκόπησε χθες το βράδυ τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και βολές πυροβολικού σε 500 θέσεις. Το ισραηλινό επιτελείο έχει ήδη αρχίσει την ανάκληση εφέδρων στην υπηρεσία, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκκένωση των κοινοτήτων κατά μήκος της γραμμής με τη Γάζα στο νότο και στο βόρειο μέρος στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου υπάρχει νέο επεισόδιο.

Ομάδα ενόπλων διείσδυσε στο Ισραήλ από τον Λίβανο, με τον ισραηλινό Στρατό να απαντά με πυρά και να σηκώνει ελικόπτερα. Από την πλευρά της η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι ευθύνεται για τη συγκεκριμένη επίθεση. «Ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των IDF έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο, έχει σημειωθεί ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ατόμων που φαίνεται να έχουν καταστρέψει φράχτη και να έχουν περάσει τα σύνορα από το Λίβανο. Μάλιστα, δύο ένοπλοι φέρεται να έχουν πέσει νεκροί από πυρά των IDF, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει σηκώσει και ελικόπτερα, που σαρώνουν την περιοχή και επιτίθενται σε στόχους, ενώ κτυπούν και τοποθεσίες παρατήρησης της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως δύο οβίδες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στα εδάφη της χώρας, χωρίς να έχουν καταγραφεί θύματα. Οι κάτοικοι της Μααλότ, πόλης στο βόρειο Ισραήλ, έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Με αφορμή τις συγκρούσεις στο βόρειο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ ξεκαθάρισε, σε τοποθέτησή της, πως «δεν πραγματοποιήσαμε καμία επιχείρηση διείσδυσης στο ισραηλινό έδαφος», όπως προαναφέραμε.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δηλώνει ότι η κορυφαία προτεραιότητα της χώρας του αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Μικάτι, μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει την ευθύνη» και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο πλαίσιο του περιγράμματος της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. «Οτιδήποτε άλλο επιτείνει τον κύκλο της βίας δεν θα ωφελήσει κανέναν», δήλωσε. Η Χεζμπολάχ «έχει υποσχεθεί πως δεν θα μπει στις μάχες», ανέφερε.

Σειρήνες στο Ισράηλ

Σειρήνες ήχησαν και πάλι στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς δέχτηκε νέα επίθεση από τη Χαμάς με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα επίθεση εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ κατά της Λωρίδας της Γάζας. Στο στόχαστρο της Χαμάς βρίσκονται μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, ενώ από το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και γρήγορα ακολούθησαν αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη. Οι σειρήνες ήχησαν γύρω στο μεσημέρι. Οι σειρήνες αυτές είχαν ακουστεί στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, και ρουκέτες είχαν τότε αναχαιτιστεί από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ, πιθανότατα από τα αντιαεροπορικά πυρά του Ισραήλ. Tο πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε πως πρόκειται για ζώα και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της περιοχής σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα: «Έχω διατάξει ολοκληρωτική πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ρεύμα, δεν θα υπάρχει φαγητό, δεν θα υπάρχουν καύσιμα, όλα θα είναι κλειστά. Πολεμάμε απέναντι σε ανθρώπινα ζώα και θα πράττουμε ανάλογα».

Μεμονωμένες συγκρούσεις εντός Ισραήλ

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Εξάλλου, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι. Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί. «Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε.

Νωρίτερα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν επισημάνει ότι επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων προτού περάσουν στην αντεπίθεση στη Γάζα. Τέλος, ο εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους 73 μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει εκατοντάδες ένοπλους Παλαιστίνιους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκίνησε συνομιλίες με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Η κίνηση Νετανιάχου θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς εδώ και μήνες οργανώνονται μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, ενώ η αντιπαράθεση αυτή δεν είχε αφήσει ανέπαφο ούτε τον Ισραηλινό στρατό, καθώς υπήρξαν αθρόες παραιτήσεις ή αποστρατείες, γεγονός που – κατά ορισμένους – έπαιξε ρόλο και στον αιφνιδιασμό του Ισραήλ από τη Χαμάς. Την ίδια στιγμή προειδοποίησε πως «η Χαμάς θα περάσει δύσκολα».

Με κομμένη την ανάσα

Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την εξέλιξη του πολέμου και το ερώτημα είναι πότε και σε ποια έκταση θα αρχίσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος, προετοιμάζοντας έτσι την ισραηλινή κοινωνία που βρίσκεται σε σοκ για την πολύνεκρη εισβολή της Χαμάς, την μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχθεί εδώ και 50 χρόνια, από τον πόλεμο του Yom Kippur. H Χαμάς έχει την δημόσια υποστήριξη του Ιράν το οποίο σήμερα ζήτησε συνάντηση των χωρών της Ισλαμικής Διάσκεψης. Υπό τον φόβο μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης η Ουάσιγκτον στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο USS Ford.

Σύμφωνα με τους νεότερους απολογισμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια ακριβώς από τον πόλεμο του Yom Kippur, που είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών. «Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο», στο έδαφος του Ισραήλ, «ενισχύουμε τις δυνάμεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωσε χθες το βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού και πρόσθεσε ότι «οι τρομοκράτες θα καταδιωχθούν παντού, όπου κι αν βρίσκονται».

Στη Λωρίδα της Γάζας που είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες- σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών στην έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, για να διασώσει Ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής έως σήμερα το πρωί. Η Χαμάς κρατά πάνω από 100 αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης Νετανιάχου. «Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

Το μακελειό στο φεστιβάλ

Και αρκετοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους Γερμανοί και Γάλλοι, που ήταν σε φεστιβάλ μουσικής μέσα στην έρημο, στην οριογραμμή με τη Γάζα και εκτιμάται ότι τα θύματα από την επίθεση της Χαμάς εκεί (με αλεξίπτωτα πλαγιάς) είναι περισσότερα από 250 παιδιά και νέοι. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο.

Ενότητα ζήτησε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, μπροστά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ», αναγνώρισε ο Νετανιάχου. Το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση και στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Θρίλερ με την τύχη των ομήρων

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, ανακοίνωσαν πως αιχμαλώτισαν πολλούς στρατιώτες του Ισραήλ, χωρίς να αναφέρουν αριθμό, ούτε άλλες πληροφορίες για πολίτες που κρατούνται όμηροι και τί έγινε στο φεστιβάλ μουσικής, όπου εκατοντάδες νέοι βρέθηκαν νεκροί και άλλοι αγνοούνται. Το θέμα των ομήρων είναι από τα πιεστικότερα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός και η κατάστασή τους. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal το Ισραήλ έχει ζητήσει την μεσολάβηση της Αιγύπτου για την απελευθέρωσή τους, ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται καθώς η διαδικασία, όπως έχει αποδεχθεί στο παρελθόν με ομηρίες διαρκεί χρόνο και πολλές φορές το τέλος ήταν τραγικό.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε σήμερα ότι το Κατάρ προσπαθεί να ηγηθεί μιας γρήγορης συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Μια πηγή της Χαμάς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η πρόταση του Κατάρ περιλαμβάνει την απελευθέρωση των γυναικών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των γυναικών Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αυτή την «επιχείρηση και εκτόξευσε πάνω από 5.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής». Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος, και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Το Ισραήλ ανέστειλε την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων και εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, και καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς, χωρίς όμως να επιτευχθεί ομοφωνία,  γεγονός που στηλίτευε η Ουάσιγκτον. Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί αντιμέτωπο με τις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς». Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες ναστέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μία ναυτική αρμάδα των ΗΠΑ με το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ μαζί με ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων όπλων για το “Iron Dome”. Το αεροπλανοφόρο διαθέτει περίπου 90 ελικόπτερα και αεροσκάφη μεταξύ των οποίων F-35C και συνοδεύεται από ένα καταδρομικό και αρκετά αντιτορπιλικά. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη διαρκή υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την άλλη κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους». Από την πλευρά του το Ιράν δήλωσε ότι «υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», όπως είπε χθες ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Σχολείο που ανήκει στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δέχθηκε βομβαρδισμό και υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε η υπηρεσία. Το σχολείο προσέφερε στέγη σε πάνω από 225 ανθρώπους. Κανένας από τους πρόσφυγες που φιλοξενούσε δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε, όμως το κτίριο κατέστη ακατοίκητο. Η UNRWA διευκρίνισε ότι προσφέρει καταφύγιο σε πάνω από 73.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους σε 64 από τα σχολεία της στη Λωρίδα της Γάζας και αναμένει ο αριθμός τους να αυξηθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα 20 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα, τρία ήταν μαθητές σε σχολεία της UNRWA.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι